FONTOS


 

Balczi

Balogh Gábor győztes típus, akkor is, ha véletlenül nem győz. 1997-ben a szófiai vb-váltóban debütált felnőtt öttusa-világversenyen, s ahelyett, hogy bánkódott volna a kudarcnak számító 5. helyen, örült, hogy számításai szerint ő szerepelt legjobban a trióból. Ez nem tűnt túl szimpatikusnak az ifjú titán szájából, de azóta eltelt bő négy év, s világossá vált, hogy többek között éppen ez a mentalitás segítette hozzá ebben az öt szám kiszámíthatatlanságát hordozó bizonytalan sportágban, hogy biztos lehessen magában s a világszintű eredményben. Mert hiába a csapat, hiába a váltó, az egyéni számít igazán - ez szerepel az olimpián -, s ebben Balogh elképesztőt produkál három éve. Az 1999-es Eb még az 1. Sárfalviról és a 2. Hanzélyről szólt, sőt a budapesti vb "előhangja" is, aztán a várt váltósiker után, egyéniben az addig háttérbe szorult Balogh lett a világbajnok. Egyedül benne égett a láz, dolgozott a dac, nála párosult mindez jókor a kiugró teljesítménnyel. Év sportolója díj lett a jutalma. 2000-ben már mindenki tőle várta a sikert, s ő megfelelt a kihívásnak: egyéniben ezüst a vb-ről, ezüst az olimpiáról. Közben autóbaleset, sérülés, betegség "tépázta", ráadásul 2001-nek egy más típusú, futásorientált felkészüléssel vágott neki. A budapesti Világkupán élete legroszszabb Vk-eredményét (14. hely) produkálta, megfázás miatt nem indult az ob-n, majd a szófiai Eb-n 8. lett, s felkészületlenségére hivatkozva a helyszínen lemondta a váltót, igaz, a csapattal aranyat szerzett. A millfieldi vb-re aztán visszatért a régi jó, dacos Balogh: megsértődött, mert Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány nem bontotta meg miatta az Eb-1. váltót (amely megnyerte a vb-t is), s "bosszúból" a jobb futónak tartott Horváth Viktort lehajrázva világbajnok lett egyéniben (és csapatban) - Pálvölgyi legnagyobb gyönyörűségére.

Idén újra megválasztották az év sportolójának, de Balogh nem erre tör, hanem az olimpiai bajnoki címre. Ne ijedjünk meg, ha előtte botladozik, de akkor se, ha sorozatban nyer.

S még valami: a sportág berkein belül kis Balczónak, "Balczinak" becézik. Mint ismert, Balczó András öt egyéni világbajnoki cím után a müncheni olimpia megnyerésével tette fel a koronát páratlan pályafutására. Ami lehet, hogy Athén (vagy Peking) után már nem lesz páratlan...

Deák Zsigmond, Népszava 2001.12.21

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Balogh Gábor