FONTOS


 

Balogh márciusban újrakezdi

Aki a budapesti Steffl-kupa fedett pályás viadal alkalmával még nem vette észre, annak az e heti hagyományos mexikói szabadtéri Világkupa-verseny már félreérthetetlenül jelezte, hogy elkezdődött a 2001-es öttusaidény. Egyelőre az 1999-es egyéni világbajnok, 2000-es olimpiai és vb-ezüstérmes Balogh Gábor nélkül, aki csak a fedett pályás váltó ob-n jelent meg egy villanásnyira.

Szabadtéri sportág lévén az öttusaidény igazi kezdetét hosszú évek óta az első "fedetlen" Világkupa-viadal jelenti Mexikóvárosban. A helyszín azonban igen közel esik a természetes "fedélhez", hiszen magaslati körülmények között zajlik. Az extrém viszonyokhoz idén a férfiak mezőnyében a litván Krungolcas alkalmazkodott a legjobban, a részt vevő magyar második vonal tagjai közül Horváth Viktor végzett legelőrébb, hetedikként.

A mieink ászai, Balogh Gábor és Sárfalvi Péter itthonról tekintgettek át a tengerentúlra, Balogh ennek ellenére egészen élesen látott: "Azok szerepeltek, akikre számítottam. Sokakkal ellentétben én azt mondom, hogy jó mezőny gyűlt össze Mexikóvárosban" - elemzett Balogh.

- No, azért olyan jó nem lehetett, hiszen többek között ön sem volt ott.

- Meg Sápé (Sárfalvi Péter - a szerk.) vagy Szvatkovszkij sem, és az olimpiai harmadik ukrán Dovgal nevét sem láttam a listán. Én mindenesetre furcsán éreztem magam, hogy amíg itthon edzek, a többség már odaát versenyez.

- Említette Szvatkovszkijt, aki ön előtt nyert Sydneyben olimpiai bajnokságot. Ennek ellenére mégsem az orosz sztár a legutóbbi két év legjobbja a világversenyes helyezések alapján, hanem a sorozatban egyéni vb-aranyat, vb- és ötkarikás ezüstöt nyerő Balogh Gábor. Utána szokott számolni az ilyesminek?

- Buta ember, aki ilyet tesz. Szvatkovszkij a legjobb, hiszen ő győzött az olimpián, éppen előttem. Engem az sem érdekel, ha 2004-ig nem nyerek semmit, de Athénban első akarok lenni. Igazából csak ez számít.

- Dicséretes őszinteség, de azért addig még történik egy s más. Idén deklarálta, hogy az alapozást helyezi előtérbe, kevesebb versenyen indul. Hogyan alakul pontosan a 2001-es programja?

- Jövő hét végén lesz egy párizsi verseny, a hírek szerint ugyan nem Világkupa, de a legjobbak indulnak rajta. Május első hétvégéjén rendezik a budapesti Westel Vk-t, rá két hétre az országos bajnokságot. Júniusban jön az Európa-bajnokság Szófiában, júliusban a világbajnokság Millfieldben, Angliában.

- Hát ez nem sokkal kevesebb, mint 2000-ben.

- Sőt idén többet versenyzek, mint tavaly.

- Azért alapoznia sikerült? Az utóbbi években baleset, betegség zavarta meg ezt a felkészülési szakaszát.

- Szerencsére minden rendben volt, de már nagyon monotonnak éreztem az állandó edzést. Viszont annyira nem megy még a versenyzés, hogy irigyeltem volna a Mexikóvárosban indulókat.

- Mit jelent az, hogy nem megy a versenyzés?

- Hagyjuk... Legyen elég annyi, hogy még nem állt össze minden, de majd összeáll.

Deák Zsigmond, Népszava 2001.03.22.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Balogh Gábor