FONTOS


 

39. férfi és 19. női világbajnokság, Budapest
A zivatar ellenére közönségsikert aratott a színpompás program
Nem esett áldozatul a megnyitó

Nos, a közönség kitartott az egyre jobban szakadó eső ellenére is, és nagy tapssal honorálta, amikor végre elkezdődhetett a meghirdetett műsor.

Elsőként a szervezőbizottság elnöke, dr. Pakucs János köszöntötte a megjelenteket, és jelentette Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az előkészületeket befejezték, a helyszínek készek a verseny rajtjára. Ezt követően a nemzetközi szövetség részéről Klaus Schormann elnök megnyitotta az eseményt. A beszédek során Orbán Viktor szavai zárták, aki egy tréfás megjegyzés - "üdvözlöm önöket napfényes fővárosunkban, Budapesten!" - után szokatlan fordulattal kezdte köszöntőjét. "Azt mondják, a sport olyan, mint a szerelem. Ha nem veszed komolyan, nem okoz örömet. Ha komolyan veszed, belészakad a szíved. Remélem, az öttusa-világbajnokság ezúttal is szenvedéllyel teli küzdelmekkel ajándékoz meg mindannyiunkat." A miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarországon először zajlik egyszerre férfi és női világbajnokság, és sok sikert kívánt valamennyi résztvevőnek.

A folytatásban a látvány vette át a főszerepet. A Pintér Tamás rendezte megnyitó rengeteg meglepetést tartogatott a közönségnek, amely vastapssal jutalmazta a produkciókat. Elsőként három lipicai kettesfogat behozta Magyarország, a vb és a nemzetközi szövetség zászlaját, amelyeket az 1952-es olimpiai bajnokcsapat tagjai: Szondy István, dr. Kovácsi Aladár és Benedek Gábor vettek át. Az Etnofon zenei társulat parádés hangulatot varázsolt a stadionba, ősi dallamaikra lovasíjász bemutatót tartott Kassai Lajos, majd reneszánsz körtáncot jártak a korhű ruhába öltözött táncosok. Piroch Gábor vezetésével a Magyar Kaszkadőr Szövetség csoportja lovagi tornával kápráztatta el a nézőket, sőt világhírű trükklovaglását is bemutatta. Talán a legnagyobb tapsot a csikósok könyvelhették el a "lófektetéssel", valamint Szegedi Gábor, a puszta tízesével bemutatott vágtájával, amely a felázott talajon különösen próbára tette a lovakat és hajtóikat. A Honvéd és a Bihari néptáncegyüttes, valamint az 1848-48-es szabadságharcot idéző huszárok csak tovább fokozták a hangulatot.

A teljes történelmi lovasáttekintést a jelenkor, azaz az Eb-harmadik hatszoros VK-döntős, 21-szeres magyar bajnok Dallos Gyula és 17 éves lova, Bábolna-Aktion zenés díjlovagló kűrje és a lovastornász gyerekek játékos száma zárta.

A fináléban Koltay Gergely öttusahimnusza hangzott el, olyan színművészek előadásában, akik maguk is lelkes lovasok. Többek között Benkő Péter, Sasvári Sándor, Bubik István, Papadimitriu Athina, Forgács Péter, Laklóth Aladár, Seres Zoltán és Hirtling István stílszerűen lovasszerepeiket idéző kosztümben, lóhátról énekelte el a máris népszerű dalt, amely egyben a megnyitó végét jelentette.

Az estet Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter fogadása zárta a Néprajzi Múzeumban, ahová a magyar öttusasport valamennyi olimpiai és világbajnoki érmese meghívást kapott.

A nap krónikájához tartozik még, hogy délután a Hajós Alfréd uszoda előcsarnokában dr. Szabó János honvédelmi miniszter megnyitotta a magyar öttusa történetét bemutató kiállítást, amely Benedek Ferenc mesteredző munkáját dicséri, és amelyért a minisztertől A honvédelemért kitüntetést vehette át.

Keddtől már a versenyzőkön a sor - no és a felhőkön. Utóbbiaknak végre illene elvonulniuk.

Ezüsthúszasok és vb-órák

Hétfőn délben, alig néhány órával a budapesti férfi és női öttusa-világbajnokság ünnepélyes megnyitója előtt, a margitszigeti Grand Holtelben sajtótájékoztatót tartott dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, valamint Klaus Schormann, a Nemzetközi öttusaszövetség (UIPM) elnöke. Az eseményen részt vett Joel Bouzou, az 1987-es vb győztese, az UIPM főtitkára, valamint Császári Attila, a hazai szövetség elnöke és Kálnoki Kis Sándor társelnök.

Pakucs János először örömmel jelentette be, hogy a szervezőbizottság vasárnapi felhívása nyomán - amelyben nagy méretű fóliát kértek, hogy letakarhassák, védjék a Margitszigeti Atlétikai Centrum esőáztatta gyepszőnyegét - megmozdult az ország, sokan ajánlották fel segítségüket. Volt olyan is, aki fóliát nem tudott ugyan ígérni, ám pénzt akart küldeni, hogy abból vásároljanak borítást a rendezők. Végül a TVK, illetve a Traschi Lajos vezette Uniplaszt Kft. ajánlatát fogadták el, és a védőborítások már meg is érkeztek a helyszínre. A szervezőbizottság a szurkolók megható törődését tiszteletjegyekkel honorálta.

A "legégetőbb" probléma tehát megoldódni látszik, persze, azért az sem lenne hátrány, ha az időjárásnak köszönhetően ezután nem lenne szükség a fóliára...

Pakucs János ezt követően arról a megfeszített munkáról beszélt, amit június elseje óta - akkor kezdhették el a különböző munkálatokat a Margitszigeten - 280 ember végzett a helyszíneken. A kertészektől az ácsokon át a technikai személyzetig mindenki mindent megtett a sikeres rendezésért.

A főszereplőkről, a versenyzőkről szólva megemlítte, hogy 42 ország 202 öttusázóval indul harcba a hat versenyszám (mindkét nemnél egyéni, csapat, váltó) érmeiért. Minden dobogós sportoló, valamint az egyes tusák győztesei a vb emlémájával ellátott Seiko órát vehetnek át - vagyis 52 speciális óra talál gazdára vasárnapig. A hazai érmeseknek is díjat ajánlott fel a szervezőbizottság: megkapják annak a papír húszforintosnak az ezüstplakettjét, amelyen az 1948-as magyar bajnok öttusázó, a mártírhalált halt Hegedűs István fotója látható. Ennek a plakettnek első két névre szóló példányát Klaus Schormann-nak és Joel Bouzounak nyújtotta át Pakucs János.

Klaus Schormann elárulta, hogy 1964-ben, még versenyzőként járt először Magyarországon, és azóta olyan sokszor megfordult itt, hogy szinte hazajár.

- Ha azt vesszük, hogy Magyarország az öttusa hazája, akkor szó szerint érthető, hogy hazajárok önökhöz - mondta az UIPM elnöke, aki a továbbiakban megemlékezett első edzőjéről, az 1952-ben csapatban olimpiai aranyérmet szerző, évek óta Németországban élő Szondy Istvánról, akihez azóta is baráti kapcsolat fűzi.

Végezetül megjegyezte, hogy a magyar szövetség mindig híres volt a példás, zökkenőmentes rendezésről, és biztos benne, hogy ezúttal is szép emlékekkel távoznak majd a vendégek a Margitszigetről, amely egy héten át az öttusa szigete lesz.

Az öttusa vb-ről Csanálosi Beáta, Füredi Marianne, Malonyai Péter és Sinkovics Gábor tudósított, Nemzeti Sport 1999.július 13.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK