FONTOS


 

39. férfi és 19. női világbajnokság, Budapest
A magyar csapat mindhárom tagja továbbjutott a selejtezőből
Jó: Vörös Zsuzsa (a mezőny legjobbja)

Csütörtökön a nők hagyományos versenyének selejtezőjével folytatódott a világbajnokság. A magyar csapatból Partics Katalin, Simóka Nóra és Vörös Zsuzsanna bejutott a szombati döntőbe, az egyéni induló Simóka Bea viszont kiesett. Mivel csak hat válogatott -- magyar, angol, fehérorosz, lengyel, olasz, orosz -- tudta mindhárom tagját a fináléba delegálni, köztük dől majd el a csapatverseny érmeinek sorsa.

ünnep után

De jó lett volna csütörtökön egy kicsit fellélegezni, és tovább ünnepelni a magyar férfiváltó szerda esti, népünnepéllyé lett győzelmét! ám nem volt mód az örömködésre, mert "munkanap" következett a világbajnokságon, olyan munkanap, amelynek végén nem kecsegtetett újabb fiesta.

Elvégre csütörtökön nem osztottak érmeket, csak selejteztek. A hölgyek között.

Furcsa valami ez a selejtező... 1994-es bevezetése óta a versenyzők közül senki sem rajong érte. Hogy miért? Mert ha teljesíted az első próbát, vagyis bejutsz a 32-es döntőbe, azt minden kívülálló természetesnek tartja, ez a kötelező feladat. ám ha kiesel, nélküled rendezik a finálét, ami szégyen. Kevesen tudják átérezni, milyen apróságokon múlhat a továbbjutás, az öröm vagy a bánat.

Nos, hatvanegy női versenyző -- a nevezési listán még hatvankét név szerepelt, ám a finn Anne Jokiako visszalépett -- kora reggel azért kezdte meg a négyszámos viaskodást, hogy ott lehessen a szombati döntőben. A magyarok közül a Simóka testvérek, Bea és Nóra az A-csoportba kerültek, míg Vörös Zsuzsanna és Partics Katalin a B-be. Az A-sok dolga volt némileg könnyebb, mert ők lövészet-vívás-úszás-futás sorrendben mutatták be tudásukat, a másik csoport tagjai pedig vívtak, úsztak, lőttek és futottak.

Próbáltak már vívás és úszás után lőni, pontosan célozni? Ha esetleg nem, úgy eláruljuk: ilyenkor igencsak remeg a kéz.

Partics Kataliné is megremegett, mert első lövése csupán négyesre sikeredett, és utána sem igazán boldogult -- 162 kör (880 pont) került a neve mellé. és hiába vívott és úszott jól előtte, összetettben a 14. helyre zuhant vissza a hatodikról.Csoporttársa, Vörös Zsuzsanna is némileg elmaradt a várakozástól a lőállásban (178 kör/1072), de ő az előkelő második, vagyis biztos továbbjutó helyről indult neki a futópályának.

-- A vívásban mindkét lánnyal nagyon meg voltam elégedve, Zsuzsától ezt már régóta vártam, mert tud kilencszáz pontot vívni, sőt, többet is. Kati is kilencszázhét pontig jutott, ami tőle nagyon jó. A medencében Kati elfogadhatót produkált, Zsuzsa pedig az utolsó huszonöt métert a közönség kedvéért "nyomta meg" ennyire, hogy örülhessenek a sikerének. A lövészetnél egyikükkel sem voltam megelégedve. Kati nem találta a gyakorlatát, folyamatosan remegett a keze, tele volt szakmai hibával. Zsuzsa kicsit nehezen alkalmazkodott a körülményehez, talán zavarta, hogy a lövészetet is sok néző figyelte, és morajlott, amikor kiírták a mieink eredményeit. Szóval, száznyolcvan fölötti eredményt várok tőle, és remélem, a döntőben összeszedettebb lesz -- összegzett Kulcsár Antal szövetségi kapitány.

Testvériesen

A két Simóka lány testvérként viselkedett a lőtéren is, mindketten 176 körig jutottak. ám mivel ebben a csoportban szerepeltek a jobb lövők, ez az eredmény a 13-14. helyhez volt csak elég. Vívásban az idősebb lány, Bea hozta régi jó formáját (904 pont), ám a még juniorkorú Nórának egyelőre erős a felnőttmezőny (840). A medencében mindketten megközelítették eddigi legjobbjukat -- és összetettben Bea az 5., Nóra a 12. helyen állt.

-- Simókáék lövészetével elégedett vagyok. Ennél a számnál meg kell jegyezni: szokatlan volt a népes nézősereg, a jövőben ehhez is alkalmazkodni kell. A páston Bea csattanós választ adott a benne kételkedőknek, a váltóversenyen és most is jól vívott. Nóra produkciója realitás ebben a mezőnyben, sőt, jobban vívott, mint a júniusi Európa-bajnokságon -- értékelt a kapitány.

Vörös: első az egyenlők között

A háromezer méternek elsőként az A-csoport tagjai vágtak neki -- köztük a két Simóka. Nórát féltettük jobban, egyrészt azért, mert ő volt rosszabb helyzetben, no meg azért is, mert ha ő kiesik, akkor oda a csapat érmes reménye. Ennek ellenére a juniorkorú versenyzőnő teljesített jobban, és igaz, utolsóként, vagyis tizenhatodikként, de kvalifikálta magát a döntőre. Beát ellenben a végére olyan sokan megelőzték, hogy huszonegyedikként búcsút mondott a további küzdelmeknek. Ki kell emelni a dán Svarráét, aki a huszonhetedik helyről futott fel a tizenötödikre -- és 38 évesen is a döntő résztvevője tud lenni!

A folytatásban is akadt izgulni való, hiszen Partics Katalin, ha lehet, még rosszabbul állt a három szám után, mint Simóka Nóra. Ráadásul csupa remek futó követte. Particsnak azért is kötelező volt tovább lépnie, mert korábban a tízbe ígérte magát, és ugye, az adott szó... Az elején még féltette a közönség a magyar versenyzőnőt, ám a második ezer méteren már biztossá vált a továbbjutása. Vörös Zsuzsáért ugyanakkor nem kellett aggódni: noha tartalékolhatta volna az erejét, ő csoportjából elsőként futott át a célon -- mi több, mindent egybevetve a legjobban teljesített az egész mezőnyben.

Ez elvileg nem jelent semmit -- de hátha mégis...

19. női öttusa-világbajnokság, Budapest

Női selejtező. A továbbjutók. A-csoport (30 induló): 1. Federica Foghetti (olasz) 4004 pont, 2. Paulina Boenisz (lengyel) 4002, 3. Galina Baslakova (fehérorosz) 3990, 4. Subenok (fehérorosz) 3971, 5. Raisner (német) 3968, 6. Kasimir (német) 3965, 7. Fares (olasz) 3959, 8. Maloszyc (lengyel) 3957, 9. Delemer (francia) 3955, 10. Lewis (angol) 3954, 11. Harland (angol) 3953, 12. Kolonyina (orosz) 3953, 13. Muratova (orosz) 3951, 14. Vozenilková (cseh) 3950, 15. Svarre (dán) 3948, 16. Simóka Nóra (magyar) 3945, ...21. Simóka Bea (magyar) 3802 -- kiesett. B-csoport (31): 1. Vörös Zsuzsanna (magyar) 4055, 2. Anna Vnukova (fehérorosz) 4016, 3. Kate Allenby (angol) 4011, 4. Rublevska (lett) 4009, 5. Cook (angol) 4009, 6. Malm (svéd) 4006, 7. Idzi (lengyel) 4004, 8. Sulima (lengyel) 4003, 9. Partics Katalin (magyar) 4001, 10. Corsini (olasz) 3998, 11. Nakaznaja (ukrán) 3998, 12. Kalinovská (cseh) 3997, 13. Szuvorova (orosz) 3997, 14. Walter (ausztrál) 3996, 15. Cerutti (olasz) 3978, 16. Vorobjova (ukrán) 3978

Az öttusa vb-ről Csanálosi Beáta, Füredi Marianne, Malonyai Péter és Sinkovics Gábor tudósított, Nemzeti Sport 1999.július 16.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK