FONTOS


 

öttusa: 39. férfi és 19. női öttusa-világbajnokság, Budapest
Vörös-fehér-zöld mámor a szigeten!

Vörös Zsuzsanna elbírta az esélyesség terhét
Ujabb pazar nap a Szigeten: Voros Zsuzsanna gyozelmevel ert veget a nok hagyomanyos egyeni versenye! A 22 eves szekesfehervari lany a magyar noi ottusazas elso vilagbajnoka, es az ejjel mar a sydneyi olimpiarol almodhatott, gyozelmevel ugyanis kiharcolta az indulasi jogot. A magyar csapat - Voros, Simoka Nora, Partics Katalin - az otodik helyen vegzett.

KI KORáN KEL

"Most kéne abbahagyni" - idézte több magyar öttusabarát Kovács Kati egykori slágerét szombat délután, úgy két óra körül a Margitszigeten, a hagyományos női verseny döntőjének napján. és hogy miért szerették volna egyesek ilyen korán "lehúzni a rolót"? Mert amit az eredménylisták mutattak, az csodálatos volt. Három szám után Vörös Zsuzsanna, valamint a Vörös, Simóka Nóra, Partics Katalin összetételű csapatunk az élen állt.

Csak emlékeztetőül: a magyar női öttusasport a világbajnokságok 1981 óta íródó történetében még nem szerzett aranyérmet. Az ezüstig már többször eljutottak a versenyzőink - például tavaly Mexikóban Vörös Zsuzsanna -, ám a legfényesebb medália még hiányzik a gyűjteményből.

De lássuk, hogyan jutottak el lányaink az előkelő helyezésig!

A mondás szerint "ki korán kel, aranyat lel". Nos, mind a 32 öttusázó hölgy korán kelt szombaton, hiszen nyolc órakor már megkezdték az első számot, a lövészetet, ám mégsem leltek valamennyien aranyat. A lövészet nyelvére lefordítva: voltak, akik igencsak álmosan, pontatlanul céloztak. Sajnos, közéjük tartozott Partics Katalin is, akinek a 169 köre csupán a 22. helyhez volt elég. Jól lőtt Simóka Nóra (173), Vörös pedig kiválóan (182). A legjobb a cseh Vozenilková volt, férfiaknak is becsületére váló 186 körrel nyerte meg a számot.

PENGE éS SZóCSATáK

A vívóteremben a nagy tömeg miatt alig volt levegő, és még a szokásosnál is nagyobb volt a hőség, valamint a feszültség. Az utóbbi - mármint a feszültség - magyarázata: a vívás igen jól "fizetett", egy győzelem 30 pontot ért.

Harcoltak is minden tusért a versenyzők és az edzők, nemcsak a pástokon, hanem azok mellett is nagy csaták folytak. Az oroszok egyik edzője, az egykori Európa-bajnok Alekszej Haplanov olyannyira nem tudott uralkodni az idegein, hogy kétszer is figyelmeztették a versenybírósággal való összetűzése miatt, majd a fekete lapos figyelmeztetés után elparancsolták a küzdőtérről. Haplanov a karzatra költözött, helyét a versenyzők mellett a kétszeres egyéni világbajnok Dmitrij Szvatkovszkij vette át, ő adott tanácsokat a szbornaja tagjainak.

A mieink közül a vb-újonc Simóka Nóra nehezen lendült bele, ám aztán szárnyalt és szórta a tusokat. Vörös is remekelt, és mivel előzetesen azt nyilatkozta, hogy 850 ponttal elégedett lenne, a 880 ponttal bizonyára nagyon elégedett volt.

Partics a páston sem találta az ütemet - pedig a szurkolók a dobokkal megint segítettek, ők mindent megtettek a sikerért -, a magyarok közül egyedül ő zárt negatív mérleggel.

Persze, az volt a lényeg, hogy összetettben a magyar csapat bronzérmes helyen állt, Vörös pedig második volt.

Az úszás egyfajta divatbemutató is volt: szebbnél szebb, színesebbnél színesebb úszódressz-költeményekben vonultak fel a csinos hölgyek. A legérdekesebb viseletük az angoloknak volt, akik a búvárokéhoz hasonló öltözékben hasították a vizet, ráadásul igen gyorsan.

A magyar számnak nevezett vizes tusa után Vörös és a csapat is az élre ugrott - illetve úszott.

HERCEGI BELéPő

A negyedik tusára, a kritikus lovaglásra éppen akkor érkezett meg Albert monacói herceg, a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnöke, amikor Simóka Nóra lovagolt a pályára Talizmán nyergében.

Talizmán szerencsét hozott, mert a fiatal versenyző csak két akadályt vert le, és előfordult, hogy lova szinte helyből ugrott, magától oldotta meg a feladatot.

- A két rontás az én hibám volt, mert nagyon jó lovat kaptam - ismerte el Simóka.

A világbajnoki címvédő lengyel Anna Sulima azt a lovat kapta, amellyel Hanzély ákos lovagolt a váltóversenyen. Akkor Királyfi négy akadályt vert. Az egyébként jó lovas Sulima nagyon rosszul járt: az egyik akadályt fordítva ugrotta meg, és pályatévesztés miatt nulla ponttal fejezte be ezt a számot.

Az első forduló utolsó szereplőjeként, hatalmas taps közepette lovagolt pályára az élen álló Vörös Zsuzsanna, aki elmondta, hogy nem ismeri Harpagont, mert nem székesfehérvári ló, de állítólag nagyon jó, a váltóban hibátlanul produkált.

Nos, Zsuzsával egy akadályt vert le Harpagon, és egy cseppet túllépte a szintidőt, de ez bőven elég volt ahhoz, hogy a magyar válogatott vezére megőrizze a helyét az élen.

Kimondani sem mertük: érett az aranyérem.

A második kanyarban szerepelt Partics - aki nem panaszkodhatott a sorsolásra, mert Hercegnőt húzta, "akivel" a váltóversenyen Balogh Gábor hibátlanul ment.

Partics a hatos, összetett akadály A-elemét még átvitte, ám a B-vel nem boldogult. Lova kitört, rombolt, és a versenyző a földön landolt. Hercegnő elrohant, nagy nehezen megfogták, ám az idő közben rohant.

Partics újból nekiindult - és ismét elkövette ugyanazt a hibát. Megint rossz irányból ment rá az akadályra, és ismét kitört a ló. Aztán a versenyző szemmel láthatóan megzavarodott, a közönség kiabálta be neki, hogy mit is kell (kellene) tennie.

Hát... Elsősorban Partics lovaglásán ment el a keddi váltóverseny érme, ám akkor másra hárította - legalábbis megpróbálta - a felelősséget.

Ez az eset megint bebizonyította, hogy még van mit tanulnia ebben a számban, és az előrelépés egyik feltétele, alapvető feltétele, ha a hibát először magunkban keressük.

Ezzel a produkcióval Partics az utolsó előtti helyre zuhant vissza összetettben, de szerencsére Vörös az élen állt, Simóka Nóra pedig negyedik volt. A csapat a második helyen várta a záró futást.

A háromezer méteres futásnak Vörös vágott neki először - és a közönség felállva, tapsolva kísérte végig, ahogy a pályán haladt. Vörös nemhogy veszített volna a 27 másodperces előnyéből, még növelte is azt. Hihetetlen!

Világbajnokságon sosem látott, hatalmas előnnyel ért célba a 22 éves versenyzőnő, aki ezzel a győzelmével kvalifikálta magát a sydneyi olimpiára. Simóka Nóra nem tudta megőrizni előkelő pozícióját, ám szereplése így is dicséretes, hiszen nagyon fiatalon, tizennyolc évesen lett huszonkettedik. Partics Katalin a 30. helyen zárt, csapatunk ötödik lett (az "összetettet" az oroszok nyerték meg).

A célba érés után Vörös megköszönte a közönség buzdítását, és nagyon sportszerűen arra kérte a nézőket, hogy vasárnap is látogassanak ki a Szigetre, segítsék a magyar fiúkat is.

Egy biztos, ha a szurkolókon múlik, a piros-fehér-zöld mámor biztosan folytatódik - bár szombaton úgy tűnt, a domináns szín kifejezetten Vörös volt.

19. női öttusa-világbajnokság, Budapest

Egyéni. Világbajnok: VöRöS ZSUZSANNA (Magyarország, egyesület: Alba Volán, edzői: Kulcsár Antal, Varga Domokos, Korponai István, Mészöly Gábor, Komlódi Zsolt) 5319 pont (lövészet: 182 kör/1120 pont; vívás: 880 pont; úszás: 2:18.61 perc/1214 pont; lovaglás: 1067 pont; futás: 11:10.94 perc/1038 pont), 2. Jelizaveta Szuvorova (Oroszország) 5256 (184/1144, 840, 2:28.05/1120, 976, 10:36.18/1176), 3. Kim Raisner (Németország) 5210 (183/1132, 850, 2:22.80/1172, 1010, 11:08.90/1046), 4. Marina Kolonyina (Oroszország) 5176 (156/808, 1000, 2:29.83/1102, 1100, 10:38.84/1166), 5. Zsana Dolgacseva-Subenok (Fehéroroszország) 5165 (174/1024, 790, 2:24.92/1151, 1040, 10:40.27/1160), 6. Jeanette Malm (Svédország) 5156 (174/1024, 910, 2:20.26/1198, 1040, 11:24.46/984), ...22. Simóka Nóra (Magyarország) 4944 (173/1012, 910, 2:27.08/1130, 1034, 11:55.53/858), ...30. Partics Katalin (Magyarország) 4563 (169/964, 730, 2:24.32/1157, 708, 11:19.13/1004)

Csapat. Vb: Oroszország (Jelizaveta Szuvorova, Marina Kolonyina, Tatjana Muratova) 15 404, 2. Nagy-Britannia (Kate Allenby, Stephanie Cook, Sian Lewis) 15 220, 3. Olaszország (Fabiana Fares, Claudia Cerutti, Federica Foghetti) 15 078, 4. Fehéroroszország (Dolgacseva-Subenok, Baslakova, Vnukova) 15 006, 5. Magyarország (Vörös Zsuzsanna, Simóka Nóra, Partics Katalin) 14 826, 6. Lengyelország (Boenisz, Idzi, Sulima) 13 790

Szavak a szigetről

Bakó Pál olimpiai ezüstérmes öttusázó, a szervezőbizottság tagja a heves vérmérsékletéről ismert orosz edző után loholva:

- Mennem kell tüzet oltani, Haplanov őrjöng.

Sinkovics Imre színművész a lovaglás előtt, kezében Chio Chipssel és sörrel:

- Valami kinéz, ugye?

Buzgó József sportújságíró, egykori öttusázó:

- Csak az állhat helyt a világbajnokságon, aki a régi igazság szerint él: ha bulizunk, akkor bulizunk, ha melózunk, akkor melózunk.

Jászberényi Miklós, az NSU főigazgatója, miután meglátta Pintér Tamást, a nyitóünnepség rendezőjét frissen sárgára festett hajjal:

- Elvégre a megnyitó után is fel kell hívnia magára valahogy a figyelmet.

Csáder Dezső, az Alba Volán öttusaszakosztályának elnöke a futás előtt, arra a kérdésre, hogy Vörös Zsuzsa dobogós lesz-e:

- Mi az, hogy dobogós? Ott csak egy hely van, a teteje.

Ferjancsik Domonkos világbajnok kardozó a vb vívóversenyének hangulatáról:

- Irigylem az öttusázókat, hogy náluk még a vívásra is ennyien kíváncsiak.

érmes szavak

Vörös Zsuzsanna: - A lövészetnél nyugodtabb voltam, mint a váltónál, a vívásom kicsit döcögősen indult, de amikor átestem a holtponton, már minden rendben volt. és ehhez nagyban hozzájárult a közönség buzdítása is. Az úszást meg akartam nyerni, hiszen általában az első három hely valamelyikén végzek ebben a számban, de most hazai pályán kötelezőnek éreztem a győzelmet. A lovaglás volt a vízválasztó, tiszta fejjel érkeztem a pályára, és sikerült megmutatnom, mire vagyok képes. A futás előtt pedig már tudtam, hogy nem veszíthetek.

Kulcsár Antal, Vörös nevelőedzője: - Ez életem legszebb napja!

Jelizaveta Szuvorova: - A vívásom lehetett volna egy picivel jobb, de így is elégedett vagyok. úgy érzem, az öt számból egyszer hibáztam, a lovaglásban. Ha ott jobb eredményt érek el, nincs akkora hátrányom, és talán esélyem lett volna az aranyra.

Kim Raisner: - Bár harmadik helyen álltam, nem gondoltam a futás előtt, hogy ebből még bronzérem lesz. Remélem, a fiúk ugyanilyen jól szerepelnek majd vasárnap.

Az öttusa vb-ről Csanálosi Beáta, Füredi Marianne, Malonyai Péter és Sinkovics Gábor tudósított, Nemzeti Sport 1999.július 18.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK