FONTOS


 

Füri Csilla már képes jó kedvvel versenyezni
Hat év után a vébére

Jövő héten Millfieldben már harmadik világbajnokságán vesz részt, bizonyos szempontból mégis újoncnak nevezhető Füri Csilla. A 29 éves versenyző első világbajnokságán, 1994-ben, Sheffieldben - milyen érdekes, akkor is Anglia adott otthont a vb-nek - egyéniben hatodik helyen végzett. Mint mondták, berobbant a nemzetközi élmezőnybe. Egy év múlva Bázelben tagja volt az ezüstérmes csapatnak, majd hátat fordított az öttusának és triatlonozni kezdett. Váratlan döntés volt, mert a szakemberek szerint sokra vihette volna az öttusában. Amilyen meglepetés volt a távozása, ugyanolyan a visszatérése is: országos bajnokként folytatta pályafutását. A három hete rendezett Európa-bajnokságon a legjobb magyarként a hetedik helyen végzett, váltóban pedig aranyérmet szerzett. - Semmi különös nem késztetett arra, hogy visszatérjek egykori sportágamba... Vagyis nagyon egyszerű a történet - eleveníti fel a közelmúltat Füri Csilla. - A kilencvenkilences margitszigeti világbajnokság előtt a szervezőbizottságban dolgoztam, és találkoztam edzőkkel, akik faggattak, hogy miért nem öttusázom. Akkor a triatlonnal már felhagytam, és semmi olyat nem csináltam, ami ütközött volna az öttusával. Belevágtam, és ősszel már országos bajnok lettem az újdonsült világbajnok Vörös Zsuzsa előtt. Hozzá kell tenni, Zsuzsa nem volt csúcsformában, a vébé utáni pihenőből vágott neki a versenynek. Arra mindenesetre jó volt a győzelem, hogy megerősített: ha erre képes vagyok, érdemes csinálnom.

- Az elmúlt évben a júniusi világbajnokságon még nem kapott szerepet, de a júliusi székesfehérvári Európa-bajnokságon már indult, sőt, tagja volt az aranyérmes csapatnak.

- A tavalyi idényem nem sikerült rosszul, ám a darmstadti versenyen produkált gyenge lövészetem miatt nem kerültem be a vébé-csapatba. Ez a döntés letört, mert a vébészereplés az olimpiai kvilifikáció miatt is fontos lett volna számomra. Nem jutottam ki a vébére, így esélyem sem volt olimpiai kvóteszerzésre.... Utána az Ebén nem is voltam túl jó egyéniben.

- Hogyan kezdte az idei felkészülést?

- Lesz, ami lesz alapon, és utána jól szerepeltem a versenyeken, Mexikóban ötödik, Párizsban hatodik lettem. De a helyezéseknél fontosabbnak tartom, hogy mára megváltozott a versenyzési stílusom. Ha régen rosszul sikerült a lövészet és a vívás, gyakran elsírtam magam. Ma már nem rágódom a hibákon, igyekszem túllépni azon a számon és a következőre összpontosítani. Így könnyebb. Persze, ez nem jelenti azt, hogy nem bánt a gyenge eredmény, csak nem tekintem tragédiának. Rutinos lettem, másként látom a dolgokat. Az Európa-bajnokságon jókedvvel versenyeztem, már a lovaglástól sem féltem.

- Talán kérdeznem sem kell, ugye nem bánta meg, hogy visszatért a sportágba?

- Nem, egyáltalán nem, az eredmények is azt bizonyítják, hogy jó döntés volt.

- Hat év kihagyás után szerepelhet ismét világbajnokságon. Izgul?

- Bár már a harmadik vébém lesz a jövő heti, mégis úgy érzem, mintha az elsőre készülnék. Többször jut eszembe a verseny, az előttem álló feladat, mint például az Európa-bajnokság előtt.

- Mire számít Millfieldben?

- Nagyon erős mezőnyre. A mostanában egyeduralkodó angolok hazai pályán szinte legyőzhetetlenek lesznek. Jó lenne, ha nem ők nyernének... Egyébként ugyanazok játsszák majd a főszerepet, mint az Ebén, nem sokat változik a mezőny. Az amerikaiak olimpiai ezüstérmese visszavonult, vele nem kell számolni.

- És Füri Csillával számolniuk kell-e a többieknek? A fizikai számokban a legjobbak között van, ha nem a legjobb, ám a lövészete és a vívása elmarad ezektől.

- A lövészet valóban a gyenge pontom. Pedig már versenyeken is tudtam jól lőni, nem csak edzéseken. Párizsban például százhetvenöt körig jutottam. Aztán volt negatív csúcsom is. Szóval, nem tudom, mitől függ a jó eredmény. Maradjunk annyiban, az Európa-bajnokságon elért eredményekkel elégedett lennék a világbajnokságon is. De az még jobb lenne, ha annyit lőnék, mint az országos bajnokságon, vagyis százhatvanhét kört, és újból kilencszáztizanhat pontot vívnék, mint az Európa-bajnokságon.

Füredi Marianne, Nemztei Sport 2001.07.14

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Füri Csilla