FONTOS


 

"Bizonyítási lehetőség"
Pénzért tusakodnak


Az esztendő utolsó nagy nemzetközi öttusaversenyét rendezik a hétvégén a franciaországi városban. A Világkupa döntőjébe a tavaszi selejtezőkön legtöbb pontot gyűjtő vesenyzők kerültek, és ott tiszta lappal kezdhetik a küzdelmet. A magyarok közül Simóka Bea, Füri Csilla, Kovács Gergő, Fülep Sándor és Kállay Ákos szerzett jogot az indulásra. Olimpikonjaink közül Vörös Zsuzsa kvalifikálta magát a viadalra, de ő lemondta a részvételt, a Balogh Gábor és Sárfalvi Péter viszont nem indult a tavaszi sorozaton, mert ők a formájukat Sydneyre időzítették.

"Ez a verseny mindenki számára nagyszerű bizonyítási lehetőség, hiszen az olimpiáról lemaradtak jó szereplés esetén felhívhatják a szövetségi kapitány figyelmét magukra. Érdemes tehát igyekezni, mert a Világkupa-döntő azonos rangú az Európa-bajnoksággal, sőt ezen viadalon indulhatnak a tengeren túliak is"- magyarázta Fáth Ferenc csapatvezető.

Az október 14-15-i pénzdíjas versenyen az első napon vetélkednek a nők, a másodikon pedig a férfiak. A küldöttség 12-én, csütörtökön indul Fáth Ferenc edző vezetésével. Ha magyar győztest akarunk találni a Világkupák történetében, 1997-ig kell visszapillantanunk, akkor, éppen az idei olimpiai színhelyeken Madaras Ádám nyerte el a trófeát.

A Színes Sport, 2000.10.11

Kísérő a Világkupára
"Szurkolhatok a társaimnak"

A hétvégi öttusa Világkupa-döntőre elutazott a magyar válogatott a dél-francaországi Aix-en-Provence-ba. A csapat buszára ezúttal nem "málházott fel" olimpikon, de az útra kelők sorában megtalálhatjuk Simóka Nórát is, aki saját szavai szerint "nyaralni" megy az eseményre. A Honvéd-Steffl versenyzője kocsival követi a hivatalos utazókat, de csak kedvtelésből, minden kötöttség nélkül élvezheti végig a versenyt. Ő az olimpiára való felkészülés miatt egyébként sem harcolta ki a részvételi jogot a tavaszi öt Világkupa-viadalon, de a sydneyi megpróbáltatásai (lovaglás közben levetette a nyeregből a négylábú, a 23. helyen végzett) kipihenéséhez szüksége van az efféle lazításra. Bár az utazás igen hosszú, Nóra mégis vállalta:

"A magyarázat egyszerű, mert szurkolhatok a versenyzőtársaimnak, Füri Csillának és Fülep Sándornak, nővéremnek, Beának, sógoromnak, Kállai Ákosnak és barátomnak, Kovács Gergőnek."

A Színes Sport, 2000.10.13

Nem robbantottak kasszát a magyarok
Világkupa-döntő, Aix-en-Provence

Nem volt bonyodalommentes a verseny kezdete, hiszen megválasztották a Nemzetközi Öttusaszövetség sportolói bizottságának új tagjait. Az olimpiai bajnok orosz Dmitrij Szvatkovszkij azért nem lehetett a testület tagja, mert adminisztrációs hibát véltek felfedezni a jelentkezési lapján. Az öttusázó erre fogta magát, és versenyzés helyett elment a dél-franciaországi város nevezetességeiben gyönyörködni. Hasonlóan járt Simóka Bea is, nála sem voltak rendben a papírok, és ezért maradt el a megválasztása. A férfimezőny így a lemondások és Szvatkovszkij miatt 26 tagúra szűkült.

A magyarok számára jól indult a küzdelem, mert a kora reggeli lövészetet Kállai Ákos nyerte meg 186 körös remek teljesítménnyel. Fülep Sándor 184, Kovács Gergő 178 kört teljesített. Vívásban nagyon kiegyenlített volt a mezőny, hiszen senki sem ért el ezer pontot. A mieink közül Kovács volt a legügyesebb párbajozó, a negyedik helyen végzett 889 pontjával, amit tizenöt győzelmének köszönhetően kapott. Kállai egy tucat tusig jutott, Fülep viszont elvérzett, mert mindössze hétszer tudta megszúrni ellenfeleit. Úszásban valamit javított a teljesítményén az UTE versenyzője, hiszen a hatodik legjobb időt érte el. Másik két tusakodónk nem alkotott maradandót ebben a számban. A lovaglás érdekessége, hogy magyar családi sikert hozott. A szombati női versenyt Simóka Bea nyerte meg hibátlan teljesítménnyel Blonjoy nyergében, a vasárnapi férfiversenyben férje, Kállai Ákos tette ugyanezt ugyanazzal a lóval. Kovács egy, Fülep két verőhibát követett el. A futás nem hozott lényeges változást a sorrendben, így a mieink a középmezőnyben végeztek a nap végére.

A verseny összpénzdíja 8000 dollár, ebből a magyarok legfeljebb néhány százat hozhatnak haza.

Világkupa-döntő. Férfiak 1. Vadim Tkacsuk (ukrán) 5351 pont, 2. Walter (német) 5316 3. Warabida (lengyel) 5255.9. Kovács Gergő 5144.10. Kállai Ákos 5124 .15. Fülep Sándor 5015

(gadácsi), A Színes Sport 2000.10.16

ÖTTUSA

KÉPEK

 
 
LINKEK