FONTOS


 

Magyarok takaréklángon

Balogh Gábor arcüreggyulladás miatt nem indult, Vörös Zsuzsanna bukott a lóval, s az 1999-es margitszigeti vb egyéni bajnokai helyére egy magyar sem lépett - sőt, a dobogóra sem - a hagyományos budapesti nemzetközi öttusaviadalon. Ebből következően Mexikóba és Fehéroroszországba kerültek az egykori Honvéd-, idén, immár harmadszor Westel Világkupa győzelmi trófeái.

Olimpiai, vb, EB - 2000-ben teljes az öttusázók világversenyes "menüsora". Ebből következően mindenki taktikázik: akinek még nincsen ötkarikás kvalifikációja, az a kvótaszerző Világkupákra és a vb-re koncentrál, akinek van, az pedig ott és akkor indul el, ahol és amikor érdeke megkívánja. Nekünk magyaroknak a tavalyi eredmények alapján már csak egy "teljes" ni olimpia hely hibádzik, hiszen az egyéni világbajnok Balogh Gábor és Vörös Zsuzsanna, valamint az Európa-bajnok Sárfalvi Péter helye betonbiztos a Sydneybe tartó charterjáraton. Ők hárman a júniusi olaszországi vb-n is indulnak majd, tehát a múlt heti budapesti Vk egyik nagy kérdése az lehetett, kik kerülnek melléjük. Ezúttal a külföldieket sem nyomasztotta más tét, hiszen ez a viadal nem tartozott az olimpiai kvalifikációt adók közé.

Ennek ellenére nagyszerű mezőnyt alkotott a 47 női és 70 férfiinduló. A női versenyt a már olimpiai résztvevő, egyéni Európa-bajnok fehérorosz Zsana Dolgacseva-Subenok nyerte, aki a 6. helyről futott fel a dobogó tetejére. Tapasztalatát a világ egyik legeredményesebb hölgyöttusázója, Dorota Idzi ezüstre váltotta, a bronz pedig a futás során 10 helyet előreszáguldó, tavaly váltóban világbajnokságot nyert brit Stephanie Cooknak jutott. A legjobb magyar a 6. Simóka Bea lett, aki, ha csak négy tusa lenne futás nélkül, sportági legendává nemesedhetne, így viszont csak egy a sok közül. A most 10. Füri Csilla pont a fordítottja, neki a lövészetet vagy a vívást kellene "elengedni". Egyedül Vörös Zsuzsanna univerzális, ő viszont most, életében másodszor 0 pontot lovagolt, s csak 27. lett. Mégsem tűnt túl letörtnek:
- Tudtam, hogy keményen, férfiasan kell lovagolni Rotschildot, de ez sem segített, mertr osszul választottam meg az akadály előtti távolságot. Szó szerint elszálltam ... Mindegy, jobb, hogy most történt mindez, mint a világversenyeken.

Mélyen igaz, hiszen Vörösnek a 2000-es év hármas terhelésű: címvédő a vb-n, az Eb-t szűkebb pátriájában, Székesfehérvárott rendezik, az olimpia pedig olimpia, ahol először versenyezhetnek hölgyöttusázók. Kulcsár Antal szövetségi kapitány az ötkarikás szempontból kulcsfontosságú vb magyar indulóiról elmondta, hogy Vörös mellé a két Simóka nővér, Bea és Nóra, valamint Füri Csilla közül választ. A tavalyi csapattag Partics Katalin Görögország felé kacsingat, hiszen édesanyja révén kettős állampolgárságú, s görög színekben biztosabb az olimpiai részvétele, legalábbis 2004-ben, Athénban. Ehhez két hét múlva, a darmstadti Vk-n már új válogatott mezt kellene hordania. Balogh Gábornak pedig sportruházatot kórházi pizsama helyett. Ám 1999 egyéni világbajnokát vírusos arcüreggyulladás kínozza, ezért nem vett részt a budapesti megmérettetésen, s kérdéses az indulása Darmstadtban is. Ettől függetlenül a júniusi vb-n vélhetően ő és a most félig sérült (lovaglóizom-húzódás), félig betliző, mindössze 22. Sárfalvi Péter indul majd. Melléjük Pécsi Gábor technikai igazgató valószínűleg Fülep Sándort jelöli, aki két kutyakemény, olimpiára kvalifikáló Vk-n, Mexikóvárosban és Szöulban lett 6., illetve 4., ám Budapestre fizikailag elfáradt (27. hely). Az 1963-ban alapított Honvéd-kupát a legjobban szerepelt magyar, az 5. Kovács Gergely kapta meg egy évre, s a lehetőséget is a darmstadti indulásra. A tavalyi vb-hősök közül Hanzély Ákos 11., Madaras Ádám 13. lett, s az egyértelmű válogatási rendszer alapján nincs sok esélyük 31, illetve 34 évesen fényes pályafutásuk eredménysorát bővíteni. Folytatódott az 1997-ben megkezdett külföldi "invázió" a hazai Világkupán: akkor az észt Tiidemann, 1998-ban a cseh Capalini, 1999-ben a francia Ibanez nyert, idén pedig az egyéniben junior, csapatban felnőtt világbajnok mexikói Horacio de la Vega lett a legjobb.

Magyarok takaréklángon: ez lehet tehát a múlt heti viadal összegzése. Kérdés, mi rak nagyobb terhet a mieink vállára: az 1999-es év, ahonnan már nem vezethet felfelé az út, vagy 2000 eddig szerény mutatói? Jó lenne hinni, hogy megmaradt tavalyról a jogos önbizalom, de az idei figyelmeztető jelek még jókor jöttek.

Sztár Sport 2000/18

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK