FONTOS


 

... ez lesz
Harc a (pót)helyekért


A sydneyi olimpia öttusa viadalán országonként maximum 2-2 női és férfi versenyző szerepelhet. A magyarok közül eddig az Európa-bajnok Sárfalvi Péter, valamint a világbajnok Balogh Gábor és Vörös Zsuzsa szerzett indulási jogot.

Már csak egy női hely vár gazdára, de biztonsági okokból célszerű, ha mind a férfiaknál, mind a nőknél a lehető legtöbben szereznek kvótát. Erre azért van szükség, mert így - baleset, sérülés, betegség - esetén sem csökkenne az indítható magyarok száma. Sydneyben az öttusa viadalon eredetileg 16 női és ugyanannyi férfi szerepelt volna, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (SOCOG) döntése alapján emelkedett a létszám, így 24 fős mezőnyök állnak rajthoz.

A részvételi jogot különböző versenyeken lehet(ett) megszerezni. Az olimpián elindulhat a rendező Ausztrália egy versenyzője, a tavalyi világbajnok, Világ Kupa-győztes és Európa-bajnok, további 4 kontinens-győztes (Afrika, Amerika, Ázsia, Óceánia), valamint az idei Világ Kupa-sorozat mexikóvárosi (márc. 9-12.), szöuli (ápr. 13-16.) és a darmstadti (május 11-14.) versenyének első helyezettje. A fennmaradó 13 helyre a június 12-18 között sorra kerülő pesarói (Olaszország) világbajnokság kvalifikál.

Amennyiben a vb-n az első 13 között olyan is lesz, aki már korábban biztosította magának az olimpiai részvételt, helyette a sorrendben hátrébbvégző utazhat Sydneybe.

Az eddigi "selejtező" versenyeken részvételi jogot szerzett: Balogh Gábor és Vörös Zsuzsa tavalyi világbajnokok, Sárfalvi Péter és Zsana Dolgacseva-Subenok (fehérorosz) tavalyi Európa-bajnokok, Sébastien Deleigne (francia) és Dorota Idzi (lengyel), a múlt évi Világ Kupa-sorozat győztesei, valamint Velizar Iliev (amerikai) és Mary Larsen (amerikai) az amerikai földrész kvalifikációs versenye, a tavaly augusztusi winnipegi Pánamerikai Játékok első helyezettjei. Reményeink szerint, már most Mexikóban újabb kvótát szereznek a mieink.

A magas költségekkel bíró, rangos tornának számító közép amerikai versenyen hagyományosan jól szerepelnek a mieink. Biztos, ami biztos.

Heti Sport 2000/10

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK