FONTOS


 

Férfi és női Világkupa-döntő, Sydney
Lóról jót vagy semmit

"Nincs ezzel a pályával semmi gond, remek versenyt lehet rendezni rajta. Hogy hűvös van? Na és? Ilyen időben is lehet versenyezni, sőt, talán jobb is. Ha pedig a lelátók csak félig megtelnek a végére, ugyanolyan hangulat lehet, mint a Margitszigeten volt" -- vélekedett világbajnokunk, Balogh Gábor a Homebush-öböl partján található Olimpiai Parkban rendezett Világkupa-döntő után, a harmincezres baseball-stadion lelátóján álldogálva (itt zajlott és zajlik majd az olimpián a futás).

Ugyan annyira nem tudták "központosítani" az öttusaversenyt, mint mi júliusban, de a létesítmények között így is gyalogszerrel közlekedhetnek a résztvevők. "Minden adott, hogy magas színvonalú küzdelmeket rendezzenek jövőre -- jelentette ki Pécsi Gábor technikai igazgató --, az azonban még látszik, hogy csak most járatják be a gépezetet. Időnként a túlszervezettség jeleit lehetett felfedezni: a fantasztikus technikai felszerelés mellett háromszor annyi ember tevékenykedik, mint amennyire szükség volna, de adott esetben így sem tudják, mi a teendő." Például a víváson közreműködő gépkezelők akkora baklövéseket követtek el, hogy csupán a verseny barátságos hangulata gátolta meg az óvásözönt.

A számítógépek is csupán most kezdenek ismerkedni a sportággal: a szoftver kissé amatőr módon számolja az eredményt, négy szám után például körülbelül ugyanannyi idő alatt hajlandó kiköpni az összetett állását, mint amennyi alatt egy moszkvai kofa egy nagyobb tételt összesít golyós számolómasináján.

Aztán, ugye, ott vannak a lovak -- mint az öttusaversenyek legnagyobb rizikófaktorai. Pécsi szerint most éppen az a baj velük, hogy túl jók. "Remek képességűek, épp ezért az öttusalovasoknak kissé szokatlanok. Ezek ugyanis díjugrató-versenyeken indulnak, azaz sokkal érzékenyebbek, borzasztó nehéz bánni velük. A lovaglásnak. ugyebár az a lényege, hogy be kell osztani, hány lépés van egy akadály előtt, után, milyen sebességgel menjél rá. A legfontosabb, hogy az akadály vétele után rendezni kell a lovat, na most ha itt durván megrántod, kiugrik és úgy elszalad, hogy alig lehet a pályára visszahozni."

A lovak érzékenységére mi sem jellemzőbb, mint hogy a nők versenye előtt majdnem tragédia történt. Mivel a szomszédos nagystadionban "dúlt" az ausztrál sportélet egyik legnagyobb eseménye, a rögbisek döntője, hatalmas parádét rendeztek felvezetésnek. Akárcsak Melbourne-ben, a futballfinálén, itt is vadászgépek tartottak légibemutatót az aréna fölött -- a négylábúak teljes megrökönyödésére. Egy idő után úgy megvadultak, hogy a nyergükben ülő hölgyek képtelenek voltak őket kordában tartani a bemelegítés közben, amit leginkább egy olasz lovasedző bánt: őt elég csúnyán megtaposta egy ló.

Hogy mi a megoldás? Az gyanítható, hogy az olimpia idején relatíve kevés harcigép száguldozik majd a légtérben, azaz a kérdésnek ezt a részét elintézettnek vehetjük. Ami pedig ló és lovas kapcsolatát illeti, egyértelmű a képlet: utóbbinak kell alkalmazkodnia.

S hogy hogyan alkalmazkodjanak a versenyzők a zimankóhoz? Nos, a hűvös idővel kapcsolatban a technikai igazgató jobb híján az örök igazságok szintjén maradt: azaz ha úgy alakul, egyformán fázik mindenki. A mi versenyzőinknek nincs különösebb rigolyájuk azzal kapcsolatban, hogy hidegben avagy melegben szeretnek öttusázni. "Sárfalvi nem kedveli a meleget, de ez sem jelent sokat. Mexikóvárosban, magaslaton, döghőségben nyert úgy Világkupa-versenyt, hogy előző este érkeztünk" -- demonstrálta Pécsi a "függetlenséget".

A mostani, a júliusi budapesti világbajnoksághoz képest némiképp halovány szereplés (Sárfalvi 6., Madaras 11., Hanzély 18. lett -- Balogh sérülés miatt nem indult) pedig nem nyugtalanítja: "elsősorban azért jöttünk, hogy megismerkedjünk a helyszínnel, tudjuk, a különböző számokért kik a felelősek, kihez kell fordulni, ha valamilyen gondunk van. Azt pedig, hogy egy év múlva a tizenhatos mezőny mire lesz képes az egyes versenyszámokban az adott körülmények között, még akkor sem lehetne megjósolni, ha ezúttal esetleg remekeltünk volna."

(füredi), Nemzeti Sport 1999. szeptember 28.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK