FONTOS


 

Késői bajnokavatás
Sárfalvi igen, Simóka talán

Az éveken, sőt, évtizedeken át megszokott nyári időpont helyett ezúttal ősszel, a hét végén avatnak bajnokot az öttusázók. A késlekedés oka az eddig talán még sohasem tapasztalt zsúfolt versenyidény. Európa-és világbajnokságon, majd pedig a Világkupa-döntőben kellett helytállniuk versenyzőinknek és -- mindhárom viadal olimpiai kvalifikáló volt.

A nemzetközi porondon már bizonyítottak legjobbjaink, következhet tehát az itthoni megméretés. A bajnokság hétfői sajtótájékoztatóján Kálnoki Kis Sándor, a honi szövetség társelnöke bejelentette, hogy a sort a nők nyitják, ők szombaton vetélkednek az egyéni- és csapatérmekért -- no meg a Malév-kupáért --, vasárnap pedig a férfiak csatáznak a medáliákért és a PanTel-kupáért. A versenyek mezőnye csak a csütörtöki technikai értekezleten válik biztossá, mert amint azt Pécsi Gábor technikai igazgató elmondta, a bajnokság nem válogatóverseny, így a klubok döntik el, hogy kiket neveznek a küzdelembe. A tavalyi győztesek közül az idei Európa-bajnok Sárfalvi Péter indulása biztos, ám ugyanez nem mondható el a női címvédőről. Simóka Bea ugyanis bordarepedéssel bajlódik, és -- mint a sajtótájékoztatón elmondta -- ilyen állapotban még ha tudná is teljesíteni a technikai számokat, a fiziaiakat aligha. A címvédő valószínűleg nem, a világbajnok és tavalyi ezüstérmes Vörös Zsuzsanna azonban rajthoz áll, méghozzá azok után, hogy "bemelegítéskén" a múlt hétvégén megnyerte a háromtusa országos bajnokságot.

Horváth Pál, a férfiverseny névadó szponzora, a PanTel cég vezérigazgatója elmondta, hogy fiatal, másfél éves cégük nem a júliusi, budapesti világbajnokság "aranyesője" után állt az öttusa mellé, hanem már korábban az összetett sportág szponzorálása mellett döntött. Ennek példája, hogy tavasszal a bajnokságon kívül két világbajnok versenyző, Kállai ákos és Madaras ádám egyéni támogatását is szerződésben vállalták.

A jövő év eseményeiről is szó esett a tájékoztatón, és Kálnoki Kis Sándor hangsúlyozta: a további kvótaszerző versenyek (három Világkupa-viadal és a római világbajnokság) sem érdektelenek számunkra a férfiaknál, minden megszerzett hely biztonságot ad, jól jöhet egy esetleges sérülés esetén. Mert az Európa-bajnok Sárfalvi betegsége, sérülése esetén kvótája ugyan a "családban maradna", azt az Eb ezüstérmese, vagyis Hanzély ákos kapná, ám a világbajnok Balogh Gábor kvótája már nem magyarhoz kerülne, és így egy helyet elveszítenénk a jelenlegi kettőből.

(füredi)

Felnőtt háromtusa országos bajnokság, Budapest

Férfiak. Egyéni. Bajnok: Gárdonyi Gábor (Alba Volán, edzői: Kulcsár Antal, Gallai István, Komlódy Zsolt, Mészöly Gábor) 3404 pont, 2. Horváth Viktor (Alba Volán) 3384, 3. Horváth András (Alba Volán) 3294. Csapat. B: Alba Volán (Gárdonyi Gábor, Horváth Viktor, Málits Tamás, e: Kulcsár Antal, Gallai István, Komlódy Zsolt, Mészöly Gábor) 9985 pont, 2. KSI (Kertész, Gyalog, Hanschut) 9252, 3. Alba Volán B (Horváth A., Molnár, Szabó) 7464. Váltó. B: UTE (Komlósy Tibor, Fülep Attila, Fülep Sándor, e: Deák Ferenc, őze István) 3308 pont, 2. Honvéd-Steffl (Kovács, Csery, Halmai) 3243, 3. Alba Volán (Gárdonyi, Horváth A., Igari) 3162. Nők. Egyéni. B: Vörös Zsuzsanna (Alba Volán, e: Kulcsár Antal, Gallai István, Komlódy Zsolt, Mészöly Gábor) 3289 pont, 2. Kling Réka (KSI) 3213, 3. Vojtkó Edit (Alba Volán) 3184. Csapat. B: Alba Volán (Vörös Zsuzsanna, Vojtkó Edit, Gyulavári Kata, e: Kulcsár Antal, Gallai István, Komlódy Zsolt, Mészöly Gábor) 9539, 2. KSI (Kling, Horváth Z., Sasvári) 9487, 3. Villám SC (Walkó, Mijó, Orosz) 5826. Váltó. B: KSI (Sasvári éva, Horváth Zita, Kling Réka, e: Barna Gyula, Cornides Edit, Takács Gyula, Karácsony Gyula) 2965, 2. Alba Volán (Vörös Zs., Vörös á., Gyulavári) 2926, 3. Villám SC (Mijó, Orosz, Walkó) 1198.

1. biatlét-világbajnokság, Monaco (1500 m futás, 200 m úszás, 1500 m futás)

A Dél-Afrikából indult sportág első világbajnokságán korosztályonként 25-30 versenyző állt rajthoz, a felnőtteknél több mai öttusázó is elindult, így a franciák világbajnokai, Sebastien Deleigne, Christophe Ruer, Caroline Delemer.

A magyarok közül a felnőtt nőknél első lett Füri Csilla, az ifi lányoknál harmadik Sőregi Zsanett, a junior fiúknál második Rutkovszky Ede, hatodik Lipták Tamás, az ifi fiúknál hatodik Geleta Balázs, tizenötödik Bíró Zsolt, míg a felnőtt férfiaknál a szövetség főtitkára, Slett Tamás a tizennegyedik helyen zárt.

(füredi), Nemzeti Sport 1999. október 12.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK