FONTOS


 

Öttusa '99
Aranyeső Drzonkówban és a Margitszigeten

Ismét eltelt egy év, s ilyenkor általában számot vetünk: mit hozott az esztendő, esetünkben az 1999-es év?

Voltak sikerek és kudarcok, nagy győztesek és talán még nagyobb vesztesek, új csillagok és visszavonulók, akadtak emlékezetes pillanatok és olyanok, amiket legszívesebben elfelejtenénk, születtek világ- és Európa-csúcsok, hol sírtunk, hol pedig nevettünk.

Éppen úgy mint egy évvel korábban, vagy azelőtt, vagy azelőtt...

És mégis: 1999 egy kicsit más volt.

Sorozatunkban az esztendőre jellemző legemlékezetesebb pillanatokat próbáljuk felidézni, természetesen a teljesség igénye nélkül, a magunk szubjektív módján.

Lássuk tehát, hogy milyen volt 1999, idehaza és külföldön, az öttusasportban.


A Nemzeti Sport szerint az Év embere: Balogh Gábor
Aki igyekszik mindenkinek megfelelni

Botrányos szervezés - Néma eredményhirdetés

Ezt azért nem hittük volna! Mármint azt, ami Drzonkówban, illetve az attól néhány kilométernyire lévő, az 1981-es felnőtt világbajnokságra átadott Zielona Góra-i öttusabázison történt.

Május 27. és 30. között a lengyel város adott otthont a férfiak Európa-bajnokságának, amely egyben a sportág első olimpiai kvalifikációs viadala volt. Nos, a verseny külsőségei nem voltak ehhez méltóak... Már a fogadtatás sem volt a legkellemesebb. Bár a lengyelek reggel kilencre elküldték a buszt a repülőtérre a magyar csapatért, de a jármű csak négyórás várakozás után indult el, amikor a többi válogatott is befutott. Azonban még ekkor sem volt "sínen" a társaság, mert a sofőr többször eltévedt, körözött a városban - így csak este hétkor érkeztek meg a küldöttségek az Eb helyszínére.

A kezdetnél már csak a befejezés volt szomorúbb - különösen magyar szempontból. Az eredményhirdetésnek sem adták meg a módját a lengyelek, gyorsan lezavarták a ceremóniát, és példátlan módon nem játszották el a győztesek tiszteletére a Himnuszt. Versenyzőinket három Himnusztól fosztották meg, ugyanis aranyérmes lett Sárfalvi Péter; a Sárfalvi, Hanzély Ákos, Madaras Ádám összetételű csapat, valamint a Sárfalvi, Hanzély, Balogh Gábor váltó.

Az már csak ráadás volt, hogy a sofőr a visszaúton is ügyetlenkedett, így a románok lekésték a repülőgépet, a magyar sikercsapat pedig csak a Malév dolgozóinak köszönheti, hogy időben hazaért, mert a lehetőség szerinti utolsó pillanatig várakoztatták a gépet.

A sikerek háttere, avagy... - Mitől csapat a csapat?

Idén eddigi legsikeresebb idényét zárta a magyar öttusázás férfivonala. Korábban sohasem fordult elő, hogy Európa-bajnokságon három arany-és egy ezüstérmet szerezzenek versenyzőink, majd ezt a rekordot követte a világbajnoki "aratás", a margitszigeti három aranyérem.

Hogy mi volt az oka annak, hogy éppen most jött ki így a lépés azoknak a versenyzőknek, akik évek óta a világ élvonalába tartoznak? Talán az, hogy mostanra érett igazi csapattá a csapat. Világbajnokaink sorra kiemelik, hogy jó a hangulat a válogatottban. Igen, a vezetők odafigyelnek a versenyzőkre. Nem csak az edzéseiket vezénylik le - az edzőtáborokban egyébként Mizsér Jenő szervező munkájának, koordinálásának köszönhetően zajlik zökkenőmentesen a felkészülés -, hanem arról is gondoskodnak, hogy a fárasztó tréningek után feldobják, összetartsák a társaságot. A Tatabányán élő Hegedűs Ferenc vívóedző a világbajnokságot megelőző háromhetes tatai edzőtáborozás alatt látta vendégül a fiúkat hangulatos kerti partin, amikor Sárfalviék élvezték, hogy nem vívniuk kellett, hanem szabadon tollaslabdázhattak, focizhattak az udvaron. A vb után Kárai Kázmér horányi, a világbajnokság ereklyéivel feldíszített nyaralójában vendégeskedtek a válogatottak. Az öttusa-keret egykori, Hanzély Ákos jelenlegi futóedzője névre szóló ajándékkal lepett meg mindenkit, majd a sok fogásos reggeli-ebéd-vacsora közben dunai kajak-lecke várta a versenyzőket. A sort a Pécsi Gábor technikai igazgató makádi tanyáján rendezett összejövetel zárta. Ekkor a kajakozás mellett horgászásban is bemutatták tudásukat a versenyzők, ők fogták ki az ebédnek való halat. (Persze, a kapitány bespájzolt más ennivalót is, számítva arra, hogy horgászásban még nem világelsők a versenyzők).

Szóval, mitől van mostanában jó hangulat, összetartás a keretben? Mert ilyen összejövetelek kovácsolják össze a társaságot. És ezekre a partikra nem csak a mostani világbajnokok, vagyis Baloghék kaptak meghívást, nem hagyták ki a sorból Martineket, Kállait és Kovács Gergelyt sem.

Volt egyszer egy világbajnokság - A Margitsziget ötkarikás hatása

Az Év sportolója díjkiosztó gálán - első alkalommal - jutalmazták az Év sporteseményét is. A kitüntető oklevelet dr. Pakucs János, a július 12. és 18. között rendezett margitszigeti világbajnokság szervezőbizottságának elnöke vehette át. A hatalmas közönségsikert aratott esemény hangulatát nem lehet leírni - azt át kellett élni - , ám hatásairól lehet, és kell is beszélni. A budapesti vb rendezői országnak-világnak bebizonyították, hogy az öttusát is lehet közvetíteni, népszerűsíteni - vagyis el lehet adni.

Igen, bizonyítottak, és ez nagy lökést adott a sportágnak. Az eseményeket megtekintette a nemzetközi sportélet több meghatározó személyisége - például Albert monacói herceg, a nemzetközi öttusaszövetség tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja - és elvitték a kitűnő rendezvény hírét a NOB-ba is. Ennek köszönhető, hogy a sydneyi olimpia rendezői megváltoztatták korábbi tervüket, és jövőre nem 16-16, hanem 24-24 férfi és női öttusázó indulhat majd Ausztráliában. A sportág erősödését jelzi, hogy a 2004-es ötkarikás játékok szervezői az egyéni mellett váltóversenyt is kívánnak rendezni Athénban.

Sérülések itt és ott - Peches ember sem marad érem nélkül

Minden sportoló retteg a sérülésektől, amelyek akár egy pályafutást is kettétörhetnek. Idén öttusázóinknak kijutott belőlük. Sárfalvi Péter vállműtét utáni lábadozással kezdte az esztendőt, így csak később kapcsolódott be a felkészülésbe. Februárban Balogh Gábornak fordult ki a bokája, és volt olyan időszak, amikor a világbajnokságon való indulása is veszélyben forgott. Májusban Martinek János sérült meg és esett ki a válogatási harcból, őt követte Kállai Ákos. A sérüléshullám a nőket sem kímélte: Vörös Zsuzsanna hét hetet hagyott ki a felkészülésből, Kulcsár Ágnes, Vojtkó Edit, Partics Katalin, valamint az év női felfedezettje, a junior vb-ezüstérmes Simóka Nóra is betegeskedett, illetve volt hosszabb ideig sérült.

Persze, a külföldiek között is volt maródi: a legnagyobb név a kétszeres egyéni világbajnok Dmitrij Szvatkovszkij, aki több lábműtéten esett át, és az idény egyetlen viadalán sem tudott elindulni - a világbajnokságig.

Az eredmény ismert: Balogh és Vörös egyéni világbajnok lett, Szvatkovszkij bronzérmet szerzett, és Sárfalvi sem maradt aranyérem nélkül.

Füredi Marianne és Csanálosi Beáta , Nemzeti Sport 1999.12.28.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK