FONTOS


 

Mexikóban esélyt hagy másoknak
Dorota Idzi: Mindent ennek a sportnak köszönhetek

A hétvégi, mexikóvárosi férfi és női versennyel megkezdődik az öttusázók Világkupa-sorozata. Az első állomás rangját emeli, hogy a győztesek olimpiai kvótát is szereznek (kvótaszerző még az áprilisi, szöuli, és a májusi, darmstadti Vk-viadal). A mexikói verseny "díszvendége" lesz a sportág jelenlegi legeredményesebb női képviselője, a lengyel Dorota Idzi. Hogy miért nem indul, miért lesz csak nézője a csatározásnak az egyéni világbajnok (1988), nyolcszoros csapat- és hatszoros váltóvilágbajnok, egyéni Európa-bajnok (1989), kétszeres csapat- és váltó kontinensbajnok versenyző, kiderül az alábbi beszélgetésből, amely a február végi, budapesti fedett pályás versenyen készült Idzivel.

-- Nagyon szeretek Magyarországra jönni, mert itt mindig jó a rendezés, no és erős mezőnyök szoktak összegyűlni a versenyeken -- mondta a májusban már 34. születésnapját ünneplő, szimpatikus sportoló. -- Most azonban speciális oka is volt a szereplésemnek: szerettem volna felmérni, hol tartok a felkészülésben. Nálunk, Lengyelországban nincs erre mód, mert nem rendeznek téli versenyeket.

+ És mi derült ki, milyen a formája?

-- A lövészetem nem túl jól sikerült, százhetvenhárom körnél többet szoktam lőni. Ám nem fogom fel tragikusan az eredményt, bizonyára a fegyvercsere is oka volt. Új pisztollyal lőttem, kell egy kis idő, amíg megszokom. A többi számmal, no és az elért hatodik hellyel is elégedett vagyok.

+ Hogyan alakul a további programja?

-- Hosszú pályafutásom alatt talán még sohasem néztem ilyen nyugodt idény elé, mint most. Mivel a tavalyi Világkupa-döntőben elért győzelmemmel sydneyi repülőjegyet is szereztem, már nem kell izgulnom, versenyről versenyre készülnöm. Sőt, azt is megtehetem, hogy egyéni terv alapján készülök, magam választom ki a versenyeket és az edzőtáborokat. Sikerült egyéni szponzort találnom, két cég is mellém állt, úgyhogy csak az öttusára, a minél jobb olimpiai szereplésre kell koncentrálnom.

+ És mit választott?

-- A mexikóit kihagyom, bár ott leszek a helyszínen, mert ott edzőtáborozom. A versenyre azért sem nevezek, mert nekem már nem kell kvótát szereznem, meghagyom az esélyt a társaimnak. Egy hétre utána viszont San Antonióban már elindulok.

+ Ön szülés után sikeresen tért vissza az öttusába. Hogyan tudja összeegyeztetni a versenyzést és a gyermeknevelést?

-- Segítenek a nagyszülők. Amikor én külföldön vagyok, ők vigyáznak a két és fél éves Piotruskára. No és férjem is segít, bár ő kevesebbet tud vállalni, mert sportújságíróként és a Nemzetköti Öttusaszövetség versenybírójaként szintén a világot járja.

+ Az olimpián kívül mindent megnyert már, amit csak lehet. Meddig tervezi még a pályafutását?

-- Az athéni olimpiáig biztos, hogy nem csinálom, de Sydney után még nem hagyom abba. Nekem az öttusa az életem, mindent ennek a sportnak köszönhetek, még a férjemet is... Az edzés, a versenyzés nekem nem munka, még ma is élvezem. A számok közül a vívás és a lovaglás a nagy kedvenc. Az úszás sosem okozott gondot, a lövészetet is szeretem, bár néha, még ennyi tapasztalattal a hátam mögött is, izgulok előtte. Futni nem szeretek ugyan, de minden szenvedést feledtet, ha elsőként haladok át a célon...

*

A mexikóvárosi Vk-versenyen a magyar színeket csak férfiak képviselik: Deák Ferenc edző vezetésével FülepSándor, Hanzély Ákos és Madaras Ádám utazik el a magaslati viadalra, amelyen külföldi versenybíróként -- a nemzetközi szövetség döntése értelmében a kvalifikáló Vk-kon "vendégzsűriknek" is szerepelniük kell -- Molnár Gábor tevékenykedik. A férfi selejtezőt pénteken, a döntőt pedig vasárnap rendezik meg.

Füredi Marianne , Nemzeti Sport 2000. március 8.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK