FONTOS


 

Szupermezőny Szöulban
A csapat mellett a felszerelések is megérkeztek



Madaras Ádám már a rajt előtt boldog lehet, most nem vesztek el a csomagjai, a lövőszemüveg is megérkezett
Szóval, ennek a viadalnak már nem kell kölcsönfelszerelésben nekivágniuk versenyzőinknek, mint egy hónapja Mexikóban, amikor elveszett a küldöttség összes felszerelése. Madaras járt a legrosszabbul, ő a lövőszemüvegét is sirathatta.

A vendéglátók minden csapatot az 1988-as olimpiára épült, az Olimpiai Parkban található Parktel Hotelben helyeztek el, és a mieink a megérkezés után az örök rivális oroszokkal futottak össze.

- A legerősebb versenyzőikkel indulnak az oroszok, vagyis a kétszeres egyéni világbajnok Dmitrij Szvatkovszkij, az olimpiai ezüstérmes Eduard Zenovka, és a tavalyi Európa-bajnokság meglepetés-bronzérmese, a fiatal Alekszej Turkin képviseli színeiket - mondta Pécsi Gábor technikai igazgató. - Persze, nem meglepő, hogy ezen a versenyen a nagyágyúikat szerepeltetik, hiszen itt a győzelem mellé olimpiai kvóta is jár, és az oroszok eddig még nem biztosították helyüket Sydneyben.

A versenyre nevezettek között van többek között az atlantai aranyérmes kazah Parigin, az 1998-as vb-bronzérmes fehérorosz Szmirnov, az észt Tiidemann, a francia Clergeau és Ibanez, a nőknél az 1997-es Európa-bajnok brit Kate Allenby - vagyis ha valamennyien meg is érkeznek Dél-Koreába, nagyon erős versenyre van kilátás a hét végén.

Visszatérve a magyarokra, miután bekvártélyozták magukat a modern szállodában - itt lakott a tavaly novemberi világbajnokság idején a magyar vívóválogatott is -, a hosszú repülőút fáradalmait könnyű futóedzéssel vezették le az Olimpiai Parkban.

- Futás közben nem lehetett nem gondolnunk arra, hogy tizenkét éve ebben a parkban két aranyérmet szereztek a magyar öttusázók, Martinek János, Mizsér Attila és Fábián László. A dicsőségtábla, amelyen megkerestük a magyar neveket, is emlékeztet a múltra - mondta a technikai igazgató.

Versenyzőink csütörtökön reggel úszóedzésen vesznek részt, majd aki kívánja, Bognár Gábor vívóedzővel a páston is megmozgathatja magát. Szombaton pedig a női selejtezővel megkezdődik a harc az az olimpiai kvótákért (is).

Csak emlékeztetünk rá: Szöulban egyszer már ünnepeltek a magyar öttusázók

(füredi), Nemzeti Sport 2000.04.06.

Magyar program: pagodatúra és gulyásleves
Olimpiai és világbajnokok harca a kvótákért


Pagoda és gulyásleves. Nem éppen összetartozó fogalmak. Márpedig a szöuli olimpiai kvalifikációs Világkupa-viadalon szereplő magyar küldöttségnek pénteken mindkettőben része volt.

Délelőtt edzéseken fárasztották magukat öttusázóink, délután pedig városnézésre invitálták őket a dél-koreai fővárosban dolgozó magyarok, egészen pontosan a Rába Rt. ottani képviselője, Kovács Tibor és családja. Versenyzőink nagyon élvezték a több pagodát is érintő túrát, amelynek végén egy buddha-templomot is meglátogattak. Az ázsiai jellegzetességek megtekintése után a vendéglátók jóvoltából hazai íz, gulyásleves zárta a napjukat.

Szombaton a női selejtezővel már megkezdődik a vetélkedés az olimpiai kvótákért. Mint a technikai értekezleten kiderült, valóban erős mezőnyök állnak rajthoz, mert az eredetileg nevezett versenyzők valamennyien megérkeztek Szöulba. A nőknél ugyan kicsi a létszám - 38-an indulnak -, de sok a neves versenyző. Kulcsár Ágnes, Simóka Bea és Simóka Nóra mellett többek között harcba szállnak: az 1997-es Európa-bajnok brit Allenby, a lengyelek világbajnokai, Sulima, Kowalewska és Boenisz, az 1997-es egyéni világbajnok orosz Szuvorova. A férfiak vasárnapi selejtezőjében az A-csoportban induló Madaras Ádám és Kovács Gergely többek között az atlantai aranyérmes kazah Parigint, a kétszeres egyéni világbajnok orosz Szvatkovszkijt és a vb-bronzérmes fehérorosz Szmirnovot kapta vetélytársul. A B-csoportban a fiatal Fülep Sándornak az olimpiai ezüstérmes orosz Zenovka, az Eb-bronzérmes Turkin, valamint a már olimpiai kvótával rendelkező két amerikai, Iliev és Senior lesz az ellenfele. Mindkét versenyen szerepet kap Varga Tamás versenybíró is, mert az új szabályok szerint az olimpiai kvalifikáló Világkupákon a hazai zsűrik mellett külföldi szakembernek is kell bíráskodnia.

Némi meglepetésre a viadalt nem az Olimpiai Parkban rendezik meg - az 1988-as ötkarikás játékokon ez volt a helyszíne az öttusa küzdelmeinek -, négy számra egy laktanyában, a lövészetre pedig a főiskolai lőtéren kerül sor.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.04.08.

Koreai könnyítés: egy selejtezőcsoport a nőknél
Mindhárom magyar döntős


A technikai értekezleten nagy kéréssel fordultak a koreai rendezők a résztvevőkhöz, azt kérték a küldöttektől, hogy egy csoportban rendezhessék meg a női selejtezőt. Noha a szabályzat szerint ketté kellett volna osztani a mezőnyt, ezúttal senki sem kukacoskodott, így szombaton a 38 versenyzőnő együtt vághatott neki az előversenynek - hatan kényszerültek búcsúzni a folytatástól.

A Simóka Bea (13.), Simóka Nóra (19.) és Kulcsár Ágnes (26.) összeállítású magyar csapat könnyedén vette az első akadályt, így mindhárman ott lesznek a hétfői harminckettes döntőben. A selejtezőt egyébként a tajvani Kung Hszien-ven nyerte meg az 1997-es egyéni Európa-bajnok, brit Kate Allenby előtt.

- A lányok gond nélkül teljesítették a feladatot - értékelt a női válogatottat kísérő edző, Komlódy Zsolt. - A rendezésre eddig még nem lehet panaszunk, a koreaiak mindent megtesznek.

Igaz, mint a britek szövetségi kapitánya, Németh István megjegyezte, eleinte kissé nehéz volt a koreaiakkal megértetni a kendó és a vívás közötti különbséget, ám tréfa ide, tréfa oda a pástcsaták végül is rendben lezajlottak. Az egyedüli lutri tehát a lovaglás maradt, de vasárnap, a férfiak selejtezője után esedékes lóbemutatón kiderül milyen állomány vár a mezőnyre.

Női Világkupa-verseny, Szöul (17 ország, 38 induló)

Selejtező: 1. Kung Hszien-ven (tajvani) 3846 pont, 2. Allenby (brit) 3843, 3. Csang Li-min (kínai) 3840, ...13. Simóka Bea (magyar) 3798 (lövészet: 167 kör/940 pont; vívás: 925 pont; úszás: 2:28.9 perc/1111 pont, futás: 12:04.9 perc/822 pont), ...19. Simóka Nóra (magyar) 3793 (177/1060; 825; 2:29.4/1106; 12:09.6/802), ...26. Kulcsár Ágnes (magyar) 3760 (166/928; 950; 2:26.8/1132; 12:22.6/750)

(csanálosi), Nemzeti Sport 2000.04.09.

Vörös Zsuzsanna sikere Angliában
Szöulban minden magyar továbbjutott


Csakúgy, mint szombaton a nők, vasárnap a magyar férfiak is könnyedén vették a szöuli olimpiai kvalifikációs Világkupa-verseny első akadályát, azaz Fülep Sándor, Kovács Gergely és Madaras Ádám is bejutott a keddi 32-es fináléba.

Mindkét selejtező csoport a lövészettel kezdett, és a mieink elégedetten hagyták el a lőállást, egymás eredményét lemásolva 184 körrel nyitottak. Érdekesség, hogy húszan értek el 180 kör fölötti eredményt, vagyis ebben a számban mindinkább erősödik a mezőny. A vívás a szokásosnál is jobban "fizetett", 40 pontot ért egy győzelem. Madaras a tőle megszokottól gyengébb eredményt ért el a páston -- igaz, egy találata "elveszett" az adminisztráció során --, így a zárószám első két körében erősen kellett futnia, hogy megőrizze helyét a továbbjutók között. Kovács a kitűnő lövészet és a megfelelő vívás után már tartalékolhatta erejét a fináléra. Fülep kiváló úszóeredménye mellett említést érdemel, hogy a korábbi gyenge számában, a vívásban is remekelt.

A krónikához tartozik, hogy a kétszeres egyéni világbajnok, tavalyi vb-bronzérmes orosz Dmitrij Szvatkovszkij -- aki sérülés és operáció miatt sokáig hiányzott a versenyekről -- az A-csoportban három szám után 150 (!) ponttal vezetett, ám a záró számot kocogósra vette, bevárta társait, és hetedikként, szinte egyvonalban ért be az élbollyal. Nem jutott a fináléba többek között a csapatban vb-ezüstérmes fehérorosz Dovgal, a váltóban Európa-bajnok francia Clergeau és a litván Krungolcas.

Olimpiai kvalifikációs Világkupa-verseny, Szöul

Férfi selejtező. A-csoport (24 induló): 1. Veder (német) 4207 pont, 2. Warabida (lengyel) 4207, 3. Parigin (kazah) 4207, ...11. Madaras Ádám (magyar) 4187 (lövészet: 184 kör/1144 pont; vívás: 800 pont; úszás: 2:17.9/1121 pont; futás: 9:29.2/1122 pont), ...13. Kovács Gergely (magyar) 4156 (184/1144; 880; 2:16.6/1134; 10:01.3/998). B-csoport (23): 1. Jeong (dél-koreai) 4208, 2. Horbacz (lengyel) 4202; 3. Zadnieprovskis (litván) 4202, ...14. Fülep Sándor (magyar) 4120 (184/1144; 916; 2:08.6/1214; 10.38.5/846)

*

A magyar női öttusázás első világbajnoka, Vörös Zsuzsanna nyerte meg az angliai Millfieldben rendezett nemzetközi versenyt. A székesfehérvári sportolónő rendkívül szoros küzdelemben, mindössze egy ponttal előzte meg a lengyel Sedziakot. Mivel az uszoda csak délutánra vált szabaddá, ezért a versenyt a szokásostól eltérően bonyolították le: az úszásra utolsó számként került sor.

Nemzetközi női verseny, Millfield (8 ország, 23 versenyző): 1. Vörös Zsuzsanna (magyar) 5120 pont, 2. Sedziak (lengyel) 5119, 3. Cook (brit) 5109, ...13. Füri Csilla (magyar) 4569, ...18. Máthé Vivien (magyar) 3976

(füredi), Nemzeti Sport 2000.04.10.

Szuvorováé a szöuli kvóta
Balogh Gábor győzelemmel tért vissza


A sydneyi ötkarikás játékok női öttusamezőnyének 24 résztvevőjéből hétfőn ismertté vált a hetedik. A szöuli kvalifikációs viadalt ugyanis az 1997-es világbajnok, az orosz Jelizaveta Szuvorova nyerte meg, és ezzel jogot szerzett az olimpiai indulásra.

A tavalyi, margitszigeti vb-n ezüstérmet szerző Szuvorova az 1997-es egyéni Európa-bajnokkal, a brit Kate Allenbyvel vívott nagy csatát a győzelemért, és csak a futás utolsó ezer méterén dőlt el a kvóta sorsa, amikor a 25 éves orosz versenyző egy emelkedőn lehagyta vetélytársát, és könnyedén futva ért célba.

-- A kellemes, koranyári idő után hideg szélre ébredtünk hétfőn, tizenöt fokot zuhant a hőmérséklet, a rövidnadrágok és könnyű pólók után előkerültek a vastag pulóverek és kabátok -- kezdte beszámolóját a versenyről Komlódy Zsolt edző. -- A mieink közül Simóka Bea és Nóra jól kezdte a napot, mindketten jobban céloztak, mint a selejtezőben, testvérekhez illően azonos, 180 körös eredménnyel jöttek ki a lőállásból. Kulcsár Ágnesnek az utolsó sorozata gyengére sikeredett.

A vívás teljes magyar sikerrel zárult, Kulcsár és a két Simóka volt a legjobb a páston, és az úszás után az összetettben is miénk volt a dobogó (Bea, Nóra, Ágnes). A lovaglás a "kis" Simóka, Nóra életét megkeserítette, lova a hatodik akadályba beleesett, és bár továbbment a következő akadályokra, a kőfaltól megijedt, meg sem merte közelíteni. Nóra nem adta fel, próbálkozott, ám közben letelt az idő -- így nulla ponttal zárta ezt a számot. Bea a rohanós lóból kihozta azt, amit lehetett, míg Kulcsár jó lovaglást mutatott be.

-- Viharos szélben Ági az első, Bea a második helyen vágott neki a háromezer méternek. Tudtuk, hogy ezt a pozíciót nem fogják megőrizni, mert náluk jobb futók voltak az üldözőbolyban. Azt azért reméltem, hogy a tíz közé valamelyikük bekerül. Bea nagyon futott, egyéni rekordjával végül nyolcadik lett az erős mezőnyben -- mondta Komlódy Zsolt.

Olimpiai kvalifikációs Világkupa-verseny, Szöul

Női döntő: 1. Jelizaveta Szuvorova (orosz) 5417 pont, 2. Allenby (brit) 5355, 3. Fares (olasz) 5307, 4. Nakaznaja (ukrán) 5233, 5. Boenisz (lengyel) 5218, 6. Lewis (brit) 5200, ...8. Simóka Bea (magyar) 5191 (lövészet: 180 kör/1096 pont; vívás: 1000 pont; úszás: 2:25.3/1147; lovaglás: 980; futás: 11:28.1/968), ...13. Kulcsár Ágnes (magyar) 5010 (162/880, 1120, 2:32.2/1168, 1070, 12:17.4/772), ...30. Simóka Nóra (magyar) 4187 (180/1096, 1000, 2:25.7/1143, 0, 11:33/948)

Nemzetközi férfiverseny, Millfield

A végeredmény: 1. Balogh Gábor (magyar) 5454 pont , 2. Johansson (svéd) 5323, 3. Horváth Viktor (magyar) 5266, ...33. Fülep Attila (magyar) 3946

Balogh Gábor győzelemmel tért vissza az öttusába. Az elmúlt év háromszoros világbajnoka a margitszigeti sikersorozat óta sérülés, illetve gépkocsibalesete miatt eddig még nem versenyezhetett, angliai bemutatkozása azonban remekül sikerült. Az első számban, a lövészetben az élre állt, és ezt a pozíciót végig megtartotta. A versenyen még egy magyar érem született, a fiatal Horváth Viktor a harmadik helyen végzett. Fülep Attila szintén jól kezdett, lovaglásban azonban balszerencsés volt, nulla ponttal zárt.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.04.11.

Drámai futás után észt kvóta Szöulban
Fülep Sándor dobogóközelben


A szöuli olimpiai kvalifikációs viadal mezőnyének erőssége már a döntő első számában, a lövészetben lemérhető volt, ugyanis remek eredmények születtek: huszonketten értek el 180 kört vagy annál jobbat.

A válogatott tehetséges fiatalja, Fülep Sándor szenzációs produkcióval, 191 körrel nyerte meg a számot, mindössze egy nyolcas lövése volt, a többi kilences és tízes. Mint Pécsi Gábor technikai igazgató elmondta, a lövészet után szinte mindenki a 188 kört elérő orosz Dmitrij Szvatkovszkij végső győzelmére tippelt -- kiindulva a kétszeres egyéni világbajnok selejtezőbeli remekléséből. A sérülés és operáció miatti hosszú kihagyás után újra versenyző Szvatkovszkij azonban a páston nem tudta megközelíteni a két nappal korábbi produkcióját, a második fordulóban például Fülep és Madaras Ádám is legyőzte őt, és végül meg kellett elégednie 820 ponttal. A halványabb teljesítménnyel pedig elszálltak a győzelmi esélyei.

Fülep a fantasztikus lövészet után a páston sem vallott szégyent -- a vívás a gyengébb száma --, az igen erős vívómezőnyben plusszal zárt, vagyis több győzelme volt, mint veresége. Madaras az elején gyengélkedett, ám az utolsó harmadot 11 győzelemmel és egyetlen vereséggel zárta, így nem sokkal maradt el a bűvös ezer ponttól. A jó lövő Kovács Gergely hat körrel elmaradt selejtezőbeli eredményétől, és a lövészetben elért 26. helyről kellett előrekapaszkodnia.

Fülep három másodperccel gyengébbet úszott ugyan, mint a selejtezőben, de akkor az ő csoportjában a vívás előtt rendezték meg ezt a számot. A lovaglás előtt a negyedik helyen állt, és jó teljesítményt nyújtva őrizte is előkelő pozícióját. Madaras kiváló pályát ment, de a közepes futásával nem tudott az élmezőnybe kerülni. Kovács Gergely -- aki azt a lovat húzta, amellyel előző nap Simóka Bea szerepelt -- sok akadályt vert le, és hiába nyújtott kiváló teljesítményt a zárószámban, nem tudott előrelépni.

A 3000 méteres futás egyébként drámai küzdelmet hozott. Ibanez indult az élről, de a hatos bolyból őt tartották a legkevésbé esélyesnek a győzelemre. A francia 2500 m-ig tartotta magát, akkor azonban Tiidemann és Tkacsuk megelőzte őt, és az utóbbiak között dőlt el a győzelem és az olimpiai kvóta sorsa az észt Tiidemann javára. Fülep végig az élbolyban volt, jól bírta a gyilkos tempót, és nem sokkal maradt el a dobogótól.

-- Többször voltam már negyedik Világkupa-versenyen, és mindig nagyon kevés választott el az éremtől. Remélem, legközelebb már felállhatok a dobogóra -- mondta az UTE 24 éves versenyzője.

Olimpiai kvalifikációs Világkupa-viadal, Szöul

Férfiak. Döntő: 1. Imre Tiidemann (észt) 5474 pont, 2. Tkacsuk (ukrán) 5459, 3. Senior (amerikai) 5455, 4. Fülep Sándor (magyar) 5443 (lövészet: 191 kör/1228 pont; vívás: 820 pont; úszás: 2:10.7/1193 pont; lovaglás: 1010 pont; futás: 9:12/1192 pont), 5. Ibanez (francia) 5418, 6. Zadnieprovskis (litván) 5405, ...10. Madaras Ádám (magyar) 5332 (181/1108, 940, 2:13.4/1166, 1070, 9:35/1098), ...19. Kovács Gergely (magyar) 5148 (178/1072, 820, 2:18.4/1116, 890, 9:10/1200)

(füredi), Nemzeti Sport 2000.04.12.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK