FONTOS


 

Partics Katalin ügye függőben van
Magyar elnöke lehet az európai szövetségnek


Senki sem vitathatja, hogy Magyarország öttusa-nagyhatalom, hiszen versenyzőink a világ élmezőnyébe tartoznak, és szakembereink a világversenyek rendezésében is példát mutatnak. Ezeket figyelembe véve méginkább fájó, hogy a sportág legfelső vezetőségében, a nemzetközi szövetség (UIPM) végrehajtó bizottságában 1996 óta nincs képviselőnk.

A méltatlan helyzetbe a honi szövetség elnöksége nem akar belenyugodni, és többször is foglalkozott azzal, hogyan szerezhetnénk vissza pozíciónkat. Az első lépés már eredménnyel járt: sikerült meggyőzni Alfredo Picconét, az európai szövetség olasz elnökét, hogy az európai szövetség tisztújító kongresszusát Székesfehérvárott rendezzék meg július 10-én, a felnőtt férfi és női kontinensbajnokság után.

Hogy ez miért olyan jelentős lépés? Mert több ország képviselői már jelezték, hogy Császári Attilában látják az új európai elnököt. Vagyis Székesfehérvárott magyar elnököt választhatnak a küldöttek.

-- Mivel többen megkeresték már, hogy alkalomadtán vállaljam el az elnöki tisztet, no és a magyar szövetség is úgy döntött, hogy támogatná a jelölésemet, ezért úgy döntöttem, hogy hivatalosan benyújtom kandidálásomat -- mondta Császári Attila, a honi szövetség elnöke, az UIPM végrehajtó bizottságának tagja. -- Ha megnyerném a székesfehérvári választást, automatikusan bekerülnék az UIPM végrehajtó bizottságába.

+ És ha nem?

-- A következő alkalom az UIPM november végi, frankfurti kongresszusa lenne. Bevallom, az európai elnöki kandidálást tesztelésnek is tartom.

+ Ezt megmagyarázná?

-- A tavalyi, margitszigeti világbajnokság idején sokan azzal biztattak, köztük az UIPM elnöke és főtitkára, Klaus Schormann és Joel Bouzou is, hogy segítik a végrehajtó bizottságba kerülésemet, mert egy ilyen öttusa-hatalom képviselőjének, mint Magyarország, ott a helye. Ám tavaly novemberben, az UIPM-kongresszuson, az elnök és a főtitkár már nem erősítette ezt meg, nyilván azért, mert a tanácskozáson elég kritikusan szólaltam fel. Szóval, az európai kongresszuson a szavazatokkal lemérhetném, megváltozott-e a tagországok véleménye, milyennek ítélik az én nézeteimet az öttusa jövőjéről.

+ Térjünk vissza a hazai elnöki tisztségére! Van új fejlemény a pályafutását görög színekben tervező Partics Katalin ügyében?

-- Egy hete küldtük el a szövetség ajánlatát a görögöknek, ám még nem érkezett rá válasz. Tudjuk, hogy Görögországban vasárnap parlamenti választásokat tartanak, és lehet, hogy ez okozza a fennakadást. Mindenesetre pénteken újabb lépéseket teszek, mert közelegnek a világversenyek, amelyeken Particsnak már indulnia kellene -- de kérdés, milyen színekben, milyen körülmények között.

Nemzeti Sport, 2000.04.07.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK