FONTOS


 

Öt magyar búcsúzott
Vörös Zsuzsanna világbajnokhoz méltóan nyert a selejtezőben


Kicsi, de erős - mármint a budapesti Világkupa-viadalon rajthoz állt női mezőny. Igaz, csupán negyvenhárman kezdték meg csütörtök reggel a selejtezőt - vagyis este csak tizenegy hölgynek kellett keseregnie amiatt, hogy nem jutott be a szombati 32-es döntőbe -, ám a benevezettek között világ- és Európa-bajnokok sokaságát lehetett felfedezni. Ráadásul öt olyan kiválóságot, akik már biztosították helyüket a szakág első olimpiáján: Vörös Zsuzsanna, Dorota Idzi, Zsana Dolgacseva-Subenok, Stephanie Cook és Mary Beth Jagorasvili.

Szóval, a BVSC Szőnyi úti sporttelepén - amely valóban ideális helyszín egy ilyen rangos öttusaverseny számára - különösebb idegeskedés nélkül peregtek a számok. A vívóterem sem zengett az egyébként megszokott sikolyoktól, mérges kifakadásoktól, baráti volt a hangulat.

- Gyere, nézd meg a lövőeredményemet. Csak az egyes lövéseket nézd, ne a végeredményt - ragadta karon a terembe civil öltözékben belépő Partics Katalint barátnője, a világbajnok Vörös Zsuzsanna, majd így folytatta. - Az eleje teles káosz volt, tizesek, hatos, nyolcas, de aztán a végére magamra találtam, és sikerült száznyolcvan körrel befejeznem a számot.

Partics arcán látszott: jobban szeretné, ha már végre az ő eredményeit elemezné valaki.

- Rossz érzés csak nézőként jelen lenni egy viadalon, már nagyon szívesen versenyeznék. Idén ez már a harmadik verseny, amelyre felkészülök, aztán mégsem indulhatok. Remélem, két hét múlva Darmstadtban már én is a résztvevők között leszek - mondta a görög válogatottba való átigazolására váró Partics.

Nem tudni, Partics mire lett volna képes, az azonban szomorú valóság, hogy öt magyar nem tudta venni az első akadályt, vagyis kiesett Kulcsár Ágnes, Dunai Zsuzsa, Dékány Mária, Vojtkó Edit és Szathmáry Adrien.

Westel Világkupa-viadal, Budapest.
Női selejtező. Az élcsoport és a magyar döntőbe jutottak.
A-csoport (21 induló): 1. Vörös Zsuzsanna (magyar) 4023 pont, 2. Simóka Nóra (magyar) 3825, 3. Dolgacseva-Subenok (fehérorosz) 3801,...10. Máthé Vivien 3738. B-csoport (22): 1. Jeanette Malm (svéd) 3822, 2. Rublevska (lett) 3820, 3. Baslakova (fehérorosz) 3819, 4. Füri Csilla 3818, ... 9. Simóka Bea 3786.

Nemzeti Sport, 2000.04.28.

Jelmez a vízben
Madaras remekelt a páston


Az előzetes nevezések alapján ugyan fölvetődött a rendezőkben a gondolat, hogy a férfimezőnyt három selejtező csoportba osztják, végül -- igen bölcsen -- mégis a mezőny felezése mellett döntöttek. A rajtra ugyanis kiderült, hogy az előzetesen jelzett 70 induló helyett mindössze hatvanöten vágnak neki a pénteki küzdelmeknek.

Az A-csoport versenyzői a lőtéren kezdték a napot, ahonnan a magyarok nem túl vidáman távoztak. Egyedül Fülep Sándornak sikerült az élbolyban maradnia, 181 körével az ötödik helyre került. Hanzély Ákos ellenben igen rapszódikusan célzott, a skála az 5-östől egészen a központi tízesig terjedt, így csupán huszadikként (168) zárta a számot. A páston már kedvezőbben alakult a mieink sorsa, hiszen Hanzély mellett Komlósy és Kertész is magára talált.

Izgulni való azért így is maradt a zárófutásra, amelyen Fülep S., Hanzély és Kertész szerzett jogot a vasárnapi indulásra, míg Komlósy és a két fiatal, Horváth András és Gyalog Zoltán búcsúra kényszerült.

A B-csoportosoknál viszont csak Kovács Gergelynél rezgett a léc, hiszen tizenhatodikként vágott neki a BVSC futballpályája körül kijelölt köröknek. Ha javítania nem is, megtartania sikerült a pozícióját, így a társakkal együtt végül ő is ott lehet a 32-es fináléban.

S hogyan végeztek a társak?

Madaras Ádám mindjárt azzal nyitotta a napot, hogy 21 győzelem/10 verseséggel megnyerte a vívást. Kállai Ákos viszont a lőtéren villogott, és "zsebelte be" az elsőséget. A legegyenletesebb teljesítményt mégis Horváth Viktor nyújtotta, aki a három számot követően negyedik volt.

A mieink lendülete a futásra sem fogyott el, hiszen egyedül a bolgár Hantov tudott egérutat nyerni a Horváth, Kállai, Madaras és Sárfalvi alkotta kvartettől. Sőt, Fülep Attila sem sokkal maradt el tőlük, a 9:38.15 perces idejével nyolcadikként zárt.

Ez pedig azt jelenti, hogy a tizenkét magyar közül kilenc vívta ki a döntős részvételt.

Westel Világkupa-viadal, Budapest
Férfi selejtező. Az élcsoport és a magyar döntőbe jutottak. A-csoport (33 induló): 1. Raphael Astier (francia) 4220, 2. De la Vega (mexikói) 4214, 3. Toader (román) 4145, ...6. Kertész Ádám (magyar) 4108, ...10. Hanzély Ákos (magyar) 4096, ...13. Fülep Sándor (magyar) 4091. B-csoport (32): 1. Kanko Hantov (bolgár) 4186, 2. Horváth Viktor (magyar) 4157, 3. Kállai Ákos (magyar) 4156, 4. Madaras Ádám (magyar) 4147, 5. Sárfalvi Péter (magyar) 4144, ...8. Fülep Attila (magyar) 4118, ...16. Kovács Gergely (magyar) 4074

Pókemberek

Noha az uszoda nem a magyarok eredményeitől volt hangos, az új fürdőruhájuk révén mégis sikerült a figyelem középpontjába kerülniük. Legalábbis azoknak, akik úgy döntöttek, kipróbálják az új, "kezeslábas" fazont.

-- Nem rossz, de azért a döntőre inkább visszatérek a hagyományos szereléshez. Na és a borotváláshoz -- összegezte tapasztalatát Kállai Ákos.

Sárfalvi Péter sem volt elragadtatva az újítástól, míg Hanzély Ákos csak annyit jegyzett meg viccesen, ezúttal nem a futásra, hanem az úszásra öltött jelmezt, méghozzá a Pókemberét.

Nemzeti Sport, 2000.04.29.

Simóka Bea hatodikként zárt
Vöröst lovasbukása ütötte el a Vk-éremtől



Vörös Zsuzsa ezúttal ellovagolta magát
Ha valaki elmulasztotta szombaton reggel a nyitószámot, a székesfehérvári lövőedző, Mészöly Gábor arcáról akkor is leolvashatta az eredményt. Mármint Vörös Zsuzsannáét. A világbajnoknő 183 körös teljesítménye (1132 pont), amellyel másodikként zárta a lövészetet, egész napra állandósította a tréner elégedett mosolyát. Legalább valakinek volt oka a jókedvre, a többi magyar versenyző produkciója ugyanis a legkevésbé sem adott okot erre.

A páston aztán fordult a kocka. Míg Simóka Bea neve mellett szépen gyarapodtak a győzelmek, addig Vörösnek azért kellett igyekeznie, hogy legalább ne mínuszban fejezze be a számot. Ezúttal azonban ezt sem sikerült elérnie (14/17), és 760 pontjával mindössze a tizenkilencedik helyig jutott. Két tusa után tehát elég szomorúan festett az eredményjelző tábla, hiszen a legjobb hatban egyetlen hazai versenyző szerepelt. Még szerencse, hogy végre egy igazi magyar szám, az úszás következett. Igaz, a győzelmet az angol Harland szerezte meg, ám Vörös és Füri Csilla nem hagyta magát lerázni, szorosan mögötte csapott célba, ezzel pedig valamelyest javult az összkép.

Aztán a lovaglás előtt - mint már számos alkalommal - ismét bebizonyosodott, hogy fölösleges az esélylatolgatás. Ezúttal is csupán a tizenegyedikként rajtoló lengyel Kowalewskának sikerült először hibátlanul teljesítenie a távot. Ez jó jelnek tűnt a startjelre váró Vörös Zsuzsanna pályára lépése előtt. Nos, egy kitörést leszámítva, a kilencedik akadályig nem is volt gond a székesfehérvári világbajnoknő lovaglásával, ott azonban leesett a lóról, és mire újból nyeregbe tudott szállni, lejárt az ideje. A nullapontos produkció nem is jöhetett volna rosszabbkor, hiszen az addig ötödik Vörös ezzel végleg elbúcsúzhatott az éremtől. Ennél persze sokkal fontosabb, hogy habár a gerincével esett rá az akadályra, azonnal fölpattant, és máris nyugtatgatta a körülötte állókat: nem esett baja.

Egyébként a lovaglás többek sorsát is megpecsételte, hiszen összesen heten jöttek le nulla ponttal a pályáról. Többek között a három szám után még élen álló svéd Malm és a szintén Rotschildot lovagló kanadai Grant.

A futásra tehát egy kicsit megkavarodott az élboly: Dorota Idzi vághatott neki elsőként a 3000 méteres távnak, őt Simóka Bea követte, majd egy másodperccel mögötte Kowalewska. A szakemberek azonban inkább a hatodikként rajtoló, és igencsak jó futónak tartott fehérorosz világ- és Európa-bajnok, a sydneyi kvótás Zsana Dolgacseva-Subenok elsőségére voksoltak. Nekik lett igazuk, Idzinek ezúttal meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

- Egyedül a lövészetemmel nem voltam megelégedve, mert tizenhárom körrel kevesebbet értem el, mint a selejtezőben. A lovaglásban elkövetett hibákért csak én vagyok a felelős, nem a ló. Nagyon sajnálom, hogy Vörös Zsuzsa elszállt ebben a számban, mert a futásban bizonyára nagy csatát vívtunk volna - mondta a boldog győztes.

Az igazi csodát azonban az angol Stephanie Cook vitte véghez, aki a 13. helyről indulva 1 perc 12 másodperces hátrányt dolgozott le, és a legjobb futóidővel harmadikként végzett a Westel Világkupán.

- Láttam rá esélyt, hogy fölkapaszkodhatok a dobogóra, de az ember sohasem tudhatja, hogyan futnak majd az előtte állók - mesélte a szintén olimpiai részvevő Cook. - Amikor aztán sorra hagytam le a vetélytársakat, már tudtam, sikerülni fog. Örülök, mert igazán jól végződött számomra a verseny.

A legjobb magyar, Simóka Bea végül hatodikként ért célba, de remek futásával Fürinek is sikerült felkapaszkodnia a tizedik helyre.

- A lövészetem az első öt lövést leszámítva nem sikerült rosszul, a vívásnál viszont éppen fordítva történt. Végig jól ment, toronymagasan vezettem, és csak a végén csúszott be néhány vereség. Az úszás, ugye, olyan, amilyen, míg a lovaglásnál ezúttal óriási szerencsém volt, hiszen azt a lovat kaptam, amelyiket szerettem volna. A futásom sem tűnik rossznak, habár egy kicsit furcsa volt úgy futni keresztül a Vajdahunyad-várán, hogy ott éppen egy esküvő zajlik. Összességében tehát elégedett vagyok a teljesítményemmel, hiszen a tavalyi, botrányosra sikeredett év után, ez már a második Világkupa, amelyen jól szerepelek. Most inkább a húgom, Nóra helyzete aggaszt, mert neki viszont a második versenye megy el a lovagláson. Nem ezt érdemli - értékelte a napot Simóka Bea.

Westel Világkupa-viadal, Budapest
Női döntő: 1. Zsana Dolgacseva-Subenok (fehérorosz) 5347 pont (lövészet: 172 kör/1000 pont; vívás 1030 pont; úszás: 2:27.56/1125; lovaglás: 962 pont; futás: 10:22.62/1230), 2. Dorota Idzi (lengyel) 5321 (176/1048; 970; 2:25.74/1143; 1040; 10:50.40/1120), 3. Stephanie Cook (angol) 5301 (173/1012; 820; 2:29.99/1101; 980; 9:43.09/1388), 4. Kowalewska (lengyel) 5230, 5. Rublevska (lett) 5157, 6. Simóka Bea (magyar) 5119 (174/1024; 970; 2:26.66/1134; 1067; 11:39.14/924), ...10. Füri Csilla (magyar) 5057 (156/808; 760; 2:17.22/1228; 1061; 10:30.31/1200), ...18. Máthé Vivien (magyar) 4908 (173/1012; 730; 2:20.40/1196; 1070; 11:53.44/868), ...21. Simóka Nóra (magyar) 4731 (168/952; 880; 2:25.49/1146; 803; 11:32.60/950), ...27. Vörös Zsuzsanna (magyar) 4098 (183/1132; 760; 2:17.21/1228; 0; 11:25.78/978)

Rotschild, a fukar

A rizikós számot, a lovaglást az élboly tagjaként várta a magyar női öttusázás első világbajnoka, Vörös Zsuzsanna. És mivel a székesfehérvári versenyző jó futó, várható volt, hogy ha nem történik valami nagy baj a lovaspályán, ott lehet a dobogó tetején, de valamelyik fokán biztosan. Mindenki ezért szurkolt, mindenki ezt akarta - csak a kisorsolt ló, Rotschild nem. Vörösnek nagyon meg kellett szenvednie vele, hogy egyáltalán haladjon a pályán. A harmadik akadálynál például kitört Rotschild, és utána hiába mutatott be mesteri lovaglást világbajnoknőnk, a 9-es összetett akadály B-eleménél Vörös kibillent a nyeregből és a földön landolt. Az idő közben könyörtelenül rohant,és Vöröst kizárták a lovaglásból.

- Nagyon régen, még kezdő koromban, kilencvennégyben fordult elő, hogy nulla pontot lovagoltam. Akkor a toledói junior világbajnokságon a rutintalanságom volt az oka ennek a szereplésnek. Most viszont az, hogy rosszul választottam meg a távolságot. Már az akadály első elemére messziről ugrottam rá, aztán a B-elemig már nem volt mód korrigálni. Ismertem a lovat, tudtam, hogy erős, erőszakos lovaglást igényel. A februári fedett pályás versenyen klubtársam, Horváth Viktor életét keserítette meg, aki szintén nulla ponttal zárt, és Hanzély Ákos sem szerzett túl sok pontot Rotschilddal. Hát..., most majd a mezőny második felében vághatok neki a futásnak, ami még sosem fordult elő velem. Mit mondjak? Inkább elviselem itt ezt a balszerencsét, mint mondjuk, a világbajnokságon vagy a sydneyi olimpián - mondta Vörös Zsuzsanna.

(csanálosi, füredi), Nemzeti Sport 2000.04.30.

A kapitány kijelölte a vb-csapatot
Mexikóba vándorolt az arany


Noha hivatalossá csak szerdán, az elnökségi ülés után válik, Pécsi Gábor technikai igazgató már a Westel Világkupa záró napján, a férfidöntő után kijelölte a vb-keretet. E szerint a két olimpiai kvótával rendelkező versenyző, Balogh Gábor és Sárfalvi Péter mellett Fülep Sándor utazhat majd Pesaróba (június 12. és 18.), míg az eddigi Vk-kon gyűjtott pontok alapján Kovács Gergely lett az első számú tartalék.

Fülep persze nem a vasárnapi teljesítményével érdemelte ki a csapatba kerülést - a 27. helyen végzett -, ám a korábbi versenyeken olyan jól szerepelt, hogy a többiek egyszerűen képtelenek voltak befogni. Kovácsnak viszont kifejezetten jól jött, hogy a legjobb magyarként (5.) köszönthette a taps a Városligetben.

Pedig sokáig klubtársának, a szintén honvédos Kállai Ákosnak állt a zászló, aki remek lövészettel (187 kör) nyitott, és a lendülete egész nap kitartott, így az előkelő negyedik helyről várhatta a záró futást, közvetlenül a nyomában az időközben felzárkózó Kováccsal.

Míg az élen nem változott a helyzet, és az öt szám során egyenletes teljesítményt nyújtó mexikói világbajnok, Horacio de la Vega ért elsőként a célba az amerikai Jagorasvili és a bolgár Hantov előtt, addig mögöttük egy kicsit megkavarodott a sorrend. A litván Zadnieprovskis remek futásával feljött negyediknek, őt a Kállait megelőző Kovács követte nyomában az utolsó tusát toronymagasan nyerő francia világbajnokkal, a sydneyi résztvevő Sebastien Deleigne-nyel.

A mexikói győztes öröme óriási volt, boldogan fogadta a gratulációkat és a ligetbe kilátogató szépszámú közönség tapsát, de a másik két érmes is elégedetten mosolygott a dobogón. Kovács Gergely sem távozott üres kézzel, hiszen mint a hazai csapat legeredményesebbje, őt illette a Honvéd vándorkupája.

A versenyzőkön kívül a rendezők is nyugodt szívvel távozhattak a helyszínről, ugyanis a négynapos Világkupa-viadal hibátlanul zajlott le. Amire jó példa, hogy a nemzetközi szövetség technikai küldötte hitetlenkedve jegyezte meg: pályafutása során ez az első alkalom, hogy egyetlen nemzet sem nyújtott be óvást.

Westel Világkupa-viadal, Budapest
Férfiak: 1. Horacio de la Vega (mexikói) 5456 pont (lövészet: 178 kör/1072 pont, vívás: 1000 pont, úszás: 2:10.62/1194, lovaglás: 1052 pont, futás: 9:25.55/1138), 2. Vahtang Jagorasvili (amerikai) 5420 (186/1168, 970, 2:05.74/1243, 925, 9:31.94/1114), 3. Canko Hantov (bolgár) 5398 (183/1132, 880, 2:10.82/1192, 1070, 9:29.20/1124), 4. Zadnieprovskis (litván) 5388, 5. Kovács Gergely (magyar) 5378 (175/1036, 910, 2:12.83/1172, 1040, 9:05.49/1220), 6. Deleigne (francia) 5359, 7. Kállai Ákos (magyar) 5343 (187/1180, 820, 2:16.66/1134, 1031, 9:15.98/1178), ... 11. Hanzély Ákos (magyar) 5273 (178/1072, 850, 2:15.21/1148, 983, 9:05.48/1220), ... 13. Madaras Ádám (magyar) 5222 (178/1072, 850, 2:17.84/1122, 1040, 9:25.56/1138), ... 18. Fülep Attila (magyar) 5167 (185/1156, 730, 2:20.04/1100, 1067, 9:31.94/1114), 19. Horváth Viktor (magyar) 5143 (180/1096, 760, 2:09.81/1202, 947, 9:25.58/1138), ... 22. Sárfalvi Péter (magyar) 5078 (177/1060, 760, 2:09.90/1201, 953, 9:34.25/1104), 23. Kertész Ádám (magyar) 5076 (172/1000, 790, 2:10.88/1192, 1004, 9:37.82/1090), ... 27. Fülep Sándor (magyar) 5013 (180/1096, 640, 2:08.53/1215, 968, 9:36.56/1094)

(csanálosi), Nemzeti Sport 2000.05.02.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK