FONTOS


 

Sárfalvi Péter dacból született sikerei
Esélyesként, de teher nélkül Sydneyben


Öttusa, férfiak, egyéni -- Balogh Gábor, Sárfalvi Péter

2000. szeptember 30. -- 7.00: lövészet (Pavillion 2); 8.00: vívás (Pavillion 2); 11.00: úszás (International Aquatic Centre); 13.50: lovaglás (Baseball Stadium); 15.10: futás (Baseball Stadium)

-- Az első olimpiai élményem a nyolcvanas, moszkvai olimpiához fűződik -- emlékezik vissza a kezdetekre Sárfalvi Péter. -- Azt már végig tudtam nézni a tévében, hiszen akkor már tízéves voltam. Szombathelyi Tamás versenyzésére ma is emlékszem. Három szám után még vezetett, hihetetlen magas pontszámot ért el, és mégis ezüstérmes lett Sztarosztyin mögött. Utána természetesen minden olimpiát nagyon figyeltem. A szöuli versenyzőket kicsit közelebb éreztem magamhoz, hiszen akkoriban ifiként már javában öttusáztam. Nagy hatással volt rám Martinek Jani és a csapat sikere, és akkor fogalmazódott meg bennem, hogy egyszer majd én is megmutatom a világnak...

-- Atlantában megkapta a lehetőséget, hiszen kvalifikálta magát az olimpiára, és mégsem olyan eredménnyel zárt, mint azt sokan várták öntől.

-- Szívfájdalmam, hogy Atlantában nem volt csapatverseny. Akkor ma már olimpiai bajnok lennék, ez biztos. Csapatban olyan jók voltunk. És milyen a szerencsém, Sydneyben is csak egyéni versenyt rendeznek, miközben Athénban már tervezik a váltót is. Szóval, az én két olimpiámon nincs csapatverseny... Visszatérve Atlantára: a világranglista második helyezettjeként, esélyesként utaztam az olimpiára, és a lovaglás előtt még két ponttal álltam Martinek Jani mögött. Végül ő bronzérmes lett, én pedig... hát nem az élmezőnyben végeztem. Az első három számban magamhoz képest gyengén szerepeltem ugyan, de még így is odaérhettem volna. Aztán a lovaglás megpecsételte a sorsomat.

-- Hogyan dolgozta fel a sikertelenséget?

-- Elég nehezen. Sok kritikát kaptam, olyanok is voltak, akik leírtak engem. Szerencsére az olimpia után váltás történt, a központiról áttértünk a klubfelkészülésre, ami nekem sokkal jobban kedvez. Dac is munkált bennem, hogy megmutassam, többre vagyok képes. Az olimpia után sikeres évek következtek, amikor a világversenyeken én voltam a legjobb magyar. Úgy érzem, bebizonyítottam, hogy Atlanta csak kisiklás volt. A nagy pofon után talpra álltam, kilencvenhat után jöttek az igazán nagy eredmények. Vagyis jól jöttem ki a kudarcból, nem tört le, hanem még több erőt adott. Olyan tapasztalatokat szereztem, amelyeket remélem, hogy Sydneyben is hasznosítani tudok. Az olimpia ugyanis tényleg teljesen más verseny, mint a többi, más a légkör, nagy a felhajtás. Aki az első olimpiáján vesz részt, ezt el sem tudja képzelni. Én azonban már felkészültem rá. Azt hiszem, ebből a szempontból nekem könnyebb lesz Sydneyben. Persze, az is igaz, hogy a tapasztalataim négy évvel korábbról származnak... vagyis mégsem lesz ez akkora előny. Meg hát minden olimpia más. Nem tudom...

-- A tavalyi, margitszigeti világbajnokság sok szempontból mérföldkő a sportágban. Az elsöprő magyar siker miatt is, amelynek ön is részese volt. Van különbség a tavalyi és a mostani felkészülése között?

-- Ugyanúgy edzünk most is, mint a margitszigeti vébére, úgyhogy itt nincs különbség. Viszont Atlantához képest valóban más a felkészülésem, és az idő bebizonyította, hogy ez nekem jobban megfelel, mint a központi.

-- Ön már járt Sydneyben, sőt, a tavalyi Világkupa-döntőben versenyzett is ott. Milyen benyomásokat szerzett az olimpia helyszínén?

-- Jókat. A helyszínek közel vannak egymáshoz, és akkor a rendezés is megfelelő volt. Gondolom, az olimpián sem lesz ez másként. A versenyről is kellemes emlékeket őrzök, mert jól szerepeltem, úgy lettem hatodik, hogy eredetileg nem is indultam volna, a tartaléksorból léptem elő. Az átállás sem jelentett nehézséget, az ellátás is megfelelő volt. Igaz, az olimpiai falut nem láttuk, de minden mással elégedettek voltunk.

-- Az egy éve szerzett kellemes élmények után szeptemberben milyen érzésekkel utazik majd Sydneybe?

-- Ez az év nem úgy sikerült, mint vártam magamtól. Bár így is az esélyesek közé tartozom, de most az eredménylistám alapján nem én vagyok a legnagyobb favorit. Korábban minden világversenyre úgy utaztam, hogy a világranglista első három helyezettje között vagyok, és ez nyomasztott is. Talán jobb is, hogy most nincs rajtam ez a teher. Egyébként Sydneyben is azok "rúghatnak labdába", akik minden versenyen esélyesnek számítanak, vagyis Szvatkovszkij, Deleigne, Zadnieprovskis, Tiidemann... és hát mindig, minden magyar.

-- Amíg a korábbi olimpiákon az öttusázók nyitották a sort, az elsők között versenyeztek, most a végére maradtak. Nem lesz rossz, hogy sokáig várniuk kell a szereplésre?

-- Valóban szerencsésebb lett volna, ha nem az utolsó két napon rendezik az öttusát. Ha korán végzünk, nyugodtan mehettünk volna szurkolni mások versenyeire. Most azonban nem leszünk olyan szabadok, csak módjával járhatunk más eseményekre, hiszen edzenünk is kell a helyszínen. De hát ez nem tragédia. Egyébként is, a lányoknak egy nappal többet kell várniuk, hiszen ők a legutolsó napon versenyeznek.Vagyis mi jobban jártunk, mint a nők...

A világbajnok a csúcsról a mélybe vágyott
Balogh Gábor és a változó világ


Tavaly még nem rá figyelt az öttusavilág.

Mert hiába tartotta mindenki óriási tehetségnek Balogh Gábort, csapattársai, Hanzély Ákos és Sárfalvi Péter rutinosabb versenyzőnek számítottak, no és eredménylistájuk is tekintélyesebb volt.

Egészen július 18-áig. Akkor mindenki megtanulta a csapat legfiatalabb tagjának a nevét. Remek négyszámos teljesítmény után, felejthetetlen futással, szinte önkívületi állapotban ért célba, és szerzett tíz év után újból egyéni világbajnoki címet a magyar öttusának.

És hogy senki se higgye azt, hogy az a siker csak "kicsúszott" eredmény volt, az idén újból a világbajnoki dobogóra állhatott. És nem sokkal maradt el az aranyéremtől. Mindössze 26 ponttal.

Most első olimpiájára készül.

-- Ha valaki az olimpiáról kérdez, de az is elég, ha csak rágondolok, már beleborzongok, kiráz a hideg. Egyből izgulok, ideges leszek, mert nem tudom, mi vár rám Sydneyben. Még nem éltem át azt az érzést, csak hallottam, hogy az olimpia egészen más verseny. Lehet valaki nagyon jól felkészült állapotban, ha az olimpián olyan hatás éri, amit nem tud kezelni. Például legrosszabb esetben teljesen leblokkolhatok... De úgy is hathat rám a légkör, mint a tavalyi margitszigeti világbajnokságon. Hogy feldob, ösztönöz, erőt ad. Nem tudom, mi lesz. Az biztos, hogy fizikailag és technikailag szuper leszek, csupán az ottani környezet okozhat gondot. És erre nem lehet felkészülni. Szerintem még a pszichológus sem tudna ebben segíteni, de hát ezt a problémát magamban kell megoldanom.

(Miközben aggályait ecseteli, megváltozik az arca. Látszik rajta, hogy valóban foglalkoztatja az olimpia hatása. És az is leolvasható a tekintetéből, hogy rajta nem fog múlni a siker.)

-- Bár olimpián még nem szerepelt, azért csak őriz magában valamilyen emlékeket az eddigi olimpiákról.

-- Persze. Michael Johnson futásai fantasztikusak voltak, szinte minden fizikai törvénynek ellentmondtak. Emlékezetes Kokó aranyöröme, vagy Czene Attila euforikus állapotban elért győzelme. Azt hiszem, az az igazi, ha valaki olyan meglepetésszerűen tud nyerni, mint Czene Atlantában. Az az igazán nagy dolog. Hasonlót érezhettem és is tavaly a világbajnokságon.

-- Ha már szóba került a margitszigeti siker. Mennyire változtatta meg az életét a világbajnoki aranyérem?

-- Én nem változtam, illetve próbáltam nem megváltozni. Ma is ugyanolyan alázattal állok az öttusa előtt, ugyanúgy végzem az edzéseimet. Szóval, belül nem változtam. Ám az tény, hogy ismertebb lettem, és a környezetem máshogy viszonyul hozzám. Ezt a környezetnek viszont tudnia kell kezelni. Ha például egy híres ember megkér egy újságírót, hogy fél órával később keresse, mert most éppen befejezi az edzést, vagy pihen egy keveset, előfordul, hogy beképzeltnek tartják. Holott nem így van. Nem biztos, hogy a híres ember a hibás, csak éppen a körülmények nem úgy alakultak. Neki is lehet rossz napja.

(Példaként említi kedvenc sportolóját, Michael Schumachert, akit sokan nagyképűnek könyveltek el, közben nem is tudják, mi lehet a pilóta adott viselkedésének hátterében. És mesél a többi kedvencről, az orosz kardvívó Pozdnyakovról és az ukrán tőröző Golubickijről, akiket csodál tudásuk és profizmusuk miatt. Szomorúan jegyzi meg, hogy sokan róla is azt terjesztik, megváltoztatta őt a világbajnoki siker, és tüske mások szemében az ezért használatba kapott luxus sportkocsija. De hát mit tehetett volna? Ne fogadja el? Akkor talán az lett volna a baj...)

-- Az olimpiára is ugyanúgy készül, mint a tavalyi világbajnokságra?

-- Hmm... A felkészülésünk ugyanolyan. Érdekes, a vívóedzőnkkel, Hegedűs Ferivel épp mostanában beszélgettünk arról, hogy a tavalyi felkészülés hangulata más volt. Talán az okozza a különbséget, hogy most csak ketten lehetünk ott az olimpián, a világbajnokságra pedig egy egész csapat készülhetett. A tavalyi vébére szerintem úgy készült a magyar csapat, mint korábban egyetlen versenyre sem. Azt már fokozni nem lehet. Vagyis ha most ugyanúgy edzünk, mint tavaly, ezt sem lehet már túlszárnyalni.

-- A zsúfolt idény után sikerült kipihennie magát a röpke szabadság alatt?

-- A székesfehérvári Európa-bajnokság után két hetet nyaraltam a barátnőmmel, Nórival, illetve Várkuti Zsolt barátommal Horvátországban. Mélytengeri búvárkodással töltöttük az időnk nagy részét, és iszonyatos mélységekbe jutottam le. Két éve fogott meg a búvárkodás, azóta csinálom. Egyébként a nem zavarmentes idény után nagyon vágytam már a szabadságra, és sikerült idegileg is teljesen rendbehoznom magam. Szóval, most minden rendben van, jöhet az olimpia.

-- Mit pakol majd a csomagjába?

-- Az öttusafelszereléseken kívül könyveket, CD-lejátszót és CD-ket, no meg sok jókívánságot.

-- És mi lesz Sydneyben?

-- Meg szeretném nyerni az olimpiát. Legalább tizenkét olyan versenyző van, aki érmet szerezhet. És szerintem három olyan, aki nyerni is képes. Persze, előfordulhat csoda is, mint Atlantában, hogy valaki kevésbé ismert nyer.

Balogh Gábor februárban, a budapesti fedett pályás versenyen autóbalesetet szenvedett. Éppen a lőtérről tartott a következő szám, a futás helyszínére. Amikor kikászálódott a kocsiból, első gondolata a verseny volt. A kapitánynak, Pécsi Gábornak azt mondta a telefonba: intézze el, hogy egy későbbi futamba kerüljön, mert addigra oda tud érni.

Az edzők természetesen nem engedték meg, hogy nem sokkal a baleset után rajthoz álljon. Ám az eset jelzi Balogh Gábor felfogását. Aki ismeri őt, tudja, az öttusa iránti alázat nem változott meg benne. Talán csak a világ, az emberek körülötte...

Az NS szakértője: Mizsér Attila

Ki viseli el a jó lövészet terhét?

"Amióta befejeztem a pályafutásomat, nem sokat változott az öttusa. A gyökeres változások már kilencvennégyig lezajlottak, vagyis már akkoriban egynapos volt a verseny, és légfegyverrel lőttünk. A módosítások után pergőbb, feszítettebb lett a sportág, aminek következtében az élmezőny is átalakult. Most ha végignézzük az egyes versenyek első hat helyezettjének a listáját, húsz-huszonöt nevet is találunk. Régen nem így volt, a barcelonai olimpiáig könnyebben meg lehetett jósolni azt a tíz-tizenöt versenyzőt, akik közül a dobogósok kikerültek. Ma aki bejut egy-egy Világkupa-verseny harminckettes döntőjébe, pontszerző lehet. A sydneyi olimpia huszonnégy résztvevője között lesz egy-két közepes vagy gyengébb versenyző, a nemzetközi szövetség regionális szabályának, vagyis annak a következtében, hogy az egyes zónák legjobbjainak is teret engedtek. Ám ebből a mezőnyből is tíz-tizenöt ott lehet az élen. A mieink, Sárfalvi Péter és Balogh Gábor esélyeiről röviden annyit mondhatok: bármire képesek lehetnek. Úgy érzem, Balogh van jobb passzban, ezt mutatják az utóbbi egy-másfél év eredményei. Sárfalvi lendülete mintha megtört volna. Tavaly az év első felében egyéni Európa-bajnok lett, a Világkupa-versenyeken is jól szerepelt, dobogós is volt. Aztán a budapesti világbajnokságon már nem jött ki neki a lépés egyéniben, és idén sem úgy versenyzett, mint tőle megszoktuk. Ennek ellenére benne is ott van a nagy eredmény lehetősége, bár szerintem Baloghnak mindenki több esélyt ad. Lehet, hogy furcsán hangzik, de Baloghnak jót tett az év eleji, kényszerű kihagyás. Az öttusázók felkészülése ugyanis idegileg is nagy teher, és nem árt, ha ez néha megszakad. Most az élet hozta neki a »kikapcsolódást« a monotóniából. Az eredményei eddig igazolták ezt az elméletet, remélem, Sydneyben is folytatódik a sikersorozata, és dobogóra állhat. A pesarói világbajnokságon mindenesetre mind az öt számban meggyőző volt. Egy ilyen szereplés az olimpián is bármire jó lehet. Egy fölényes győzelemre, de akár egy kínkeserves ötödik helyre is. Bár Balogh tűnik az esélyesebbnek, Sárfalviban is benne van az aranyérem, mert ő is világklasszis, erről senkit sem kell győzködni. Kik lehetnek a vetélytársaik? Például az újdonsült Európa-bajnok Tiidemann, a francia Deleigne, vagy a régi motoros Szvatkovszkij, aki, ha ezer pont fölött vív, szinte lehetetlen megverni. És szólni kell az amerikaiakról is, akik közül Iliev már ezer éve ott van a tűz körül, ám Senior a semmiből robbant az élmezőnybe. Senior példája is azt mutatja, hogy nem lehet megtippelni az esélyeket. Atlanta előtt sem gondolt volna senki Parigin győzelmére. Egy biztos: nagyon nehéz verseny lesz. Nem a fizikai felkészültség lesz a meghatározó, hanem az idegállapot. Kérdés, hogy aki jó lövészettel nyitja a napot, hogyan viseli el azt, hogy esélyessé lép elő. Aki megbirkózik ezzel a teherrel, jól fog vívni, a többiek pedig behozhatatlan hátrányba kerülnek. Az első két számban biztosan "elszáll" majd a mezőny fele. Nem lesz sok olyan versenyző, aki magas szinten teljesíti majd mind az öt számot, biztosan becsúsznak hibák. Végül is oda jutottunk, az lesz a bajnok, aki képes lesz az öt tusát megfelelő szinten teljesíteni. "

Mizsér Attila olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó

Barcelonától Sydneyig

1992, Barcelona, olimpia: 1. Arkadiusz Skrzypaszek (lengyel), 2. Mizsér Attila (magyar), 3. Zenovka (FÁK-beli), ...32. Fábián László (magyar), 33. Kálnoki Kis Attila (magyar)

1993, Darmstadt, világbajnokság: 1. Richard Phelps (angol), 2. Fábián László, 3. Deleigne (francia), ...13. Mizsér Attila

1993, Szófia, Európa-bajnokság: 1. Fábián László, 2. Blazek (cseh), 3. Szvatkovszkij (orosz), 4. Kálnoki Kis Attila, ...8. Mizsér Attila

1994, Sheffield, világbajnokság: 1. Dmitrij Szvatkovszkij, 2. Ruer (francia), 3. Martinek János (magyar), ...5. Fábián László

1995, Bázel, világbajnokság: 1. Dmitrij Szvatkovszkij, 2. Hanzély Ákos (magyar), 3. Toraldo (olasz), ... 9. Sárfalvi Péter (magyar), ...22. Martinek János, ...29. Kálnoki Kis Attila

1995, San Benedetto del Tronto, Európa-bajnokság: 1. Sebastien Deleigne (francia), 2. Hanzély Ákos, 3. Kálnoki Kis Attila, ...9. Sárfalvi Péter

1996, Atlanta, olimpia: 1. Alekszandr Parigin (kazah), 2. Zenovka (orosz), 3. Martinek János, ...6. Hanzély Ákos, ...21. Sárfalvi Péter

1997, Szófia, világbajnokság: 1. Sebastien Deleigne, 2. Szvatkovszkij, 3. Zadnieprovskis (litván), 4. Sárfalvi Péter, ...9. Kállai Ákos (magyar), ...29. Madaras Ádám (magyar)

1997, Székesfehérvár, Európa-bajnokság: 1. Dmitrij Szvatkovszkij, 2. Andreev (német), 3. Duhanov (lett), ...5. Sárfalvi Péter, ...10. Madaras Ádám, ...12. Kállai Ákos, ...18. Martinek János

1998, Mexikóváros, világbajnokság: 1. Sebastien Deleigne, 2. Jagorasvili (amerikai), 3. Szmirnov (fehérorosz), ... 6. Balogh Gábor (magyar), ...14. Sárfalvi Péter, ...16. Hanzély Ákos, ...19. Madaras Ádám

1998. Uppsala, Európa-bajnokság: 1. Sebastien Deleigne, 2. Capalini (cseh), 3. Krungolcas (litván), 4. Sárfalvi Péter, ...13. Hanzély Ákos, 14. Balogh Gábor, ...23. Kovács Gergely (magyar)

1999, Drzonków, Európa-bajnokság: 1. Sárfalvi Péter, 2. Hanzély Ákos, 3. Turkin (orosz), ...5. Balogh Gábor, ...18. Madaras Ádám

1999, Budapest, világbajnokság: 1. Balogh Gábor, 2. Capalini, 3. Szvatkovszkij, ...13. Hanzély Ákos, ...16. Sárfalvi Péter, 17. Madaras Ádám

2000, Pesaro, világbajnokság: 1. Andrejus Zadnieprovskis (litván), 2. Balogh Gábor, 3. Papuc (román), ...31. Sárfalvi Péter

2000, Székesfehérvár, Európa-bajnokság: 1. Imre Tiidemann (észt), 2. Szabirhuzin (orosz), 3. Cerkovskis (lett), ...9. Sárfalvi Péter, ...15. Kovács Gergely, ...27. Kállai Ákos, ...28. Fülep Sándor (magyar)

(füredi), Nemzeti Sport 2000.08.03.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Balogh Gábor
  Sárfalvi Péter