FONTOS


 

Országos bajnokság, Székesfehérvár
Sárfalvi csúcsbeállítás előtt
Vörös Zsuzsanna a négy másodpercek ellen


Egy hónappal a rendezés és a magyar szereplés szempontjából is sikeres, székesfehérvári Európa-bajnokság után a hétvégén ismét öttusaversenynek ad otthont az egykori koronázó város. Ezúttal a hazai bajnoki cím lesz a tét a férfiaknál és a nőknél is.

Bár világversenyeknek -- felnőtt és junior Európa-bajnokságnak és Világkupa-viadaloknak -- az utóbbi időszakban évente adott otthont Fehérvár, országos bajnokságnak legutóbb 1995-ben. És akkor csak a férfiak csatáztak az érmekért. A hétvégén azonban már "koedukált" lesz a bajnokság: szombaton a nők, vasárnap pedig a férfiak egyéni és csapatviadalát rendezik meg.

A versenyen rajthoz áll mind a négy olimpikonunk, Balogh Gábor, Sárfalvi Péter, Simóka Nóra és Vörös Zsuzsanna --, és Madaras Ádám kivételével minden válogatott versenyző.

Az UTE világbajnoka 1990-ben éppen Székesfehérvárott nyert egyéni aranyérmet, ám most hiányozni fog a mezőnyből.

-- A pihenőm alatt, vitorlázás közben meghúzódott a derekam, és emiatt nem tudtam úgy felkészülni a versenyre, hogy tiszta lelkiismerettel álljak oda. Nem is annyira a technikai számokkal lenne gond, hanem az úszással és a futással, mert ezekhez nem vagyok megfelelő állapotban. Nem lenne tisztességes magammal, no és fiatal klubtársaimmal szemben sem, akik végig edzésben voltak, ha így vállalnám az indulást, és helyet követelnék magamnak a csapatban -- indokolta távolmaradását Madaras.

A férfiak mezőnyéből a címvédő Sárfalvi Péter dicsekedhet a legtöbb egyéni bajnoki címmel -- 1995, 1997, 1998, 1999 --, és újabb sikere esetén beérheti az öt egyéni aranyat szerzett Fábián Lászlót. (Ahhoz azonban még néhányszor nyernie kell, hogy a legendás, nyolc aranyéremmel büszkélkedő Balczó Andrást is befogja.)

-- Jól sikerült mátraházi edzőtáborozás után várhatom a bajnokságot. Mivel az idén az olimpia a fő versenyem, a bajnokságra külön nem készültem, és nem is leszek csúcsformában. Bár jó lenne győzni, mert itthon mindig presztízsharcot vívunk, ám számomra ezúttal nem az aranyérem megszerzése az elsődleges. Részfeladataim lesznek, azokat kell teljesítenem. Remélem, azért csapatban megvédjük a címünket -- mondta a Csepel-Dunapack világbajnoka.

Az első számú magyar hölgyversenyző, az 1997-es bajnok Vörös Zsuzsanna is az olimpiai felkészülés kellős közepén áll rajthoz, ám ő nem titkolja győzelmi vágyait.

-- Nagyon szeretnék nyerni, mert az utóbbi két évben minimális különbséggel, négy-négy másodperccel maradtam el az aranyéremtől. Lendületből teljesítem majd a versenyt, hiszen már az olimpia lebeg a szemem előtt, annak rendeltünk alá mindent. Szerdán délután jöttünk haza az orfűi edzőtáborból, ahol mind az öt számban voltak edzéseink, ám a fizikaiak voltak a hangsúlyosak. Csütörtökön és pénteken már csak könnyített edzést végeztem, de a bajnokság után újból kezdődik a kemény szakasz -- mondta a fehérváriak világ-és Európa-bajnoka.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.08.05.

Országos női bajnokság, Székesfehérvár
Vörös Zsuzsanna próféta lett saját hazájában


NÉZŐPONT KÉRDÉSE. Egy hónapja Székesfehérvár öttusalázban ég. A sportág vidéki bázisa akkor adott otthont a férfi és női Európa-bajnokságnak, amely megmozgatta a várost, sőt, más településekről is vonzott nézőket, szurkolókat. Szombaton már nyoma sem volt ennek a nyüzsgésnek, reggel szép csendben kezdődött a női országos bajnokság.

A lőtéren még nem is volt annyira feltűnő, hogy kevesen vágtak neki a küzdelmeknek, a vívóteremben azonban szinte elveszett a tizenhárom induló. Szóval kicsi volt a mezőny, ez tény. Ám úgy is fogalmazhatunk, hogy a résztvevők fele idén már világ-, illetve Európa-bajnoki címet szerzett -- és ez is tény. Vagyis nézőpont kérdése, hogy milyen mezőny gyűlt össze Fehérvárott. Sőt, volt, aki viccesen nemzetközinek minősítette a versenyt -- és neki is igaza volt. Egyszeri engedéllyel ugyanis rajthoz állt a már görög színekben az olimpiára készülő Partics Katalin. A viadal azon túl, hogy presztízsharc, a juniorok számára a második válogató volt a három hét múlva kezdődő szófiai korosztályos világbajnokságra. A nyitó számban a lövészetben hárman értek el 180 kör fölötti eredményt: Dékány Mária, Vörös Zsuzsanna és Simóka Bea.

PRESZTíZSCSATÁK. Ha a bajnokságra azt mondtuk, hogy mindig presztízsverseny, akkor a vívásban több asszót is illethettünk ezzel a jelzővel. Például a Simóka testvérek, Bea és Nóra összecsapását, amelyet az olimpiai bajnok Martinek János vezetett. Szöul kétszeres bajnoka az asszó végén próbálta oldani a feszültséget, és némi színt belevinni a versenybe, ezért így jelentette be a mérkőzés eredményét: "Győz Simóka".

Martinek elérte célját, derültség fogadta szavait (egyébként a két Simóka közül Bea nyert). Ha a pást körül állók el is nevették magukat, nem sok örömben volt része a vívás alatt világ- és Európa-bajnok öttusázónőnknek, Vörös Zsuzsannának. Az első számú magyar hölgyversenyzőnek nem volt jó napja a páston, negatív mérleggel (11 győzelem/13 vereség) zárt. Ez mindössze 766 pontot ért. A legjobb vívóeredményt a másik olimpikon, Simóka Nóra érte el (17/7, 1000 pont), ám két szám után a másik Simóka lány, Bea vezetett, Vörös az ötödik helyen állt.

Az úszást ugyan nem Vörös nyerte, mint ezt általában megszoktuk, hanem a bajnoki címvédő Füri Csilla csapott elsőként a célba, ám a világbajnoknő összetettben dobogós helyre lépett elő. A kritikus számban, a lovaglásban a három szám után vezető Simóka Bea hibátlan, 1100 pontos teljesítménnyel adta meg az alaphangot, rajta kívül még Szathmáry Adrienn és Kulcsár Ágnes produkálta a maximumot, Vörös két akadályveréssel jött le a pályáról.

-- Elég lesz-e Simóka Bea százpontos, vagyis huszonöt másodpercnyi előnye a jobb futónak számító Vörössel szemben? -- latolgatták többen a záró szám előtt.

Nos, Vörös lopakodott, egyre faragta hátrányát, aztán a második ezres kör vége előtt már megelőzte Simókát és utcahossznyi előnnyel szerezte meg 1997 után második egyéni bajnoki aranyérmét. Az egy hónapja nyert Európa-bajnoki aranyérem után hazai környezetben az országos bajnoki címet is megszerezte. A remek futó Füri Csilla a 9. helyről az 5.-re futott fel -- és természetesen megint a legjobb volt ebben a számban. A csapatversenyt minimális, tízpontos előnnyel a Honvéd-Steffl nyerte a tavalyi első Alba Volán előtt.

-- A lövészetem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, a 180 kör fölötti eredmény mindig elfogadható -- összegezte egész napi teljesítményét az újdonsült bajnoknő. -- A vívásnak viszont egyáltalán nem örültem, ez a szám nagyon gyengére sikerült. Fizikailag és szellemileg is fáradt voltam a hosszú, folyamatos edzőtáborozások után. A vívás eleje nem sikerült, és utána már görcsössé váltam, ezért nem tudtam javítani. Az úszásom is görcsös volt, ezért nem tudtam jó eredménnyel célba érni. Ennél már rengetegszer értem el sokkal jobb időeredményt. A futás előtt a huszonöt másodpercnyi hátrány reálisan ledolgozhatónak tűnt, és sikerült is ezt lefaragnom. Bevallom, a futás végére elfáradtam, sokat kivett belőlem a mai nap.

Tusatabló

Női országos bajnokság, Székesfehérvár

Egyéni. Bajnok: Vörös Zsuzsanna (Alba Volán, edzők: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Varga Domokos) 5065 pont (lövészet: 182 kör/1100 pont, vívás: 766, úszás: 2:20.51/1195, lovaglás: 1040, futás: 11:29.49/964), 2. Simóka Bea (Honvéd-Steffl) 4997 (182/1100, 883, 2:28.07/1120, 1100, 12:11.60/794), 3. Máthé Vivien (Alba Volán) 4990 (177/1040, 883, 2:22.72/1173, 994, 11:45.25/900), 4. Partics Katalin (Honvéd-Steffl) 4943 (167/920, 844, 2:23.16/1169, 1040, 11:27.66/970), 5. Füri Csilla (Honvéd-Steffl) 4915 (155/776, 805, 2:17.44/1226, 1070, 11:10.73/1038), 6. Simóka Nóra (Honvéd-Steffl) 4866 (167/920, 1000, 2:30.95/1091, 1055, 12:10.21/800).

Csapat. Bajnok: Honvéd-Steffl A (Simóka Bea, Füri Csilla, Simóka Nóra, edzők: Rátonyi Gábor, Balaskó Zsolt, Miklós György, Bognár Gábor, Kancsal Tamás) 14 778, 2. Alba Volán A (Vörös Zsuzsanna, Máthé Vivien, Szathmáry Adrienn) 14 768, 3. Alba Volán B (Dékány Mária, Kulcsár Ágnes, Vojtkó Edit) 13 173.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.08.06.

Utolérte Fábián Lászlót
Sárfalvi aranyos ötöse


Mint az olimpián. Ez is lehetett volna a mottója a vasárnapi férfibajnokságnak. Egyrészt azért, mert Sydneyhez hasonlóan Székesfehérvárott is 24 versenyző állt rajthoz -- bár ez a létszám ezúttal nem kvalifikációs sorozat után alakult ki.

Aztán a lövészetet követően is elhangzott a "varázsmondat" -- mint az olimpián --, méghozzá a szövetség társelnökének, Kálnoki Kis Sándornak a szájából, aki a bajnokságon a versenybíróság elnöki tisztét töltötte be. Történt ugyanis, hogy a második sorozatban lövő néhány versenyző megjegyezte: nem sok ideje maradt az átöltözésre, a vívásra való felkészülésre.

-- Az olimpián sem lesz több negyedóránál, ott is szűk lesz az idő két szám között -- felelt az elnök.

A lőállásból egyébként Fülep Sándor jött ki a legboldogabban, az UTE fiatal versenyzője remek, 191 körös eredményt ért el.

-- Nem sikerült túl jól a lövészetem. Az eredmény sem az igazi, no, és érzésre sem úgy alakultak a dolgok, mint szerettem volna. Remegett a kezem. Bár két tízessel nyitottam, utána azonban nyolcasok és kilencesek jöttek -- kommentálta 184 körös, ezúttal ezüstérmet jelentő produkcióját a világbajnok Balogh Gábor.

Az első sorozat résztvevői közül néhányan -- talán azok, akiknek nem volt elég a lőállásban átélt izgalom -- szereplésük után elfoglalták a lőtér előterében lévő mini dartstermet és levezetésként ennek a sportágnak a csatájába merültek bele...

A második sorozatban szereplő másik olimpikon, Sárfalvi Péter szintén két tízessel kezdett, és egy kör híján megismételte Balogh teljesítményét.

A vívóteremben már érezni lehetett, hogy ég és föld a különbség a szombati női és a vasárnapi férfibajnokság légköre között. Ezúttal volt élet a pástokon és a pástok mellett is -- utóbbi a sok hölgyszurkolónak volt köszönhető. A teremben felállított padokat fiatal lánykák foglalták el, akik a tavalyi, margitszigeti világbajnokság óta (vagy már előbb is?) rajongói az öttusázófiúknak.

A páston Sárfalvi repülőrajtot vett: legyőzte Baloghot és Hanzélyt is. Az utóbbi két versenyző pedig két-két vereséggel állt, amikor sor került kettejük mérkőzésére. Már néhány másodperce tartott az asszó, amikor Hanzély egy akció közben pengéjével véletlenül kikapcsolta a találatjelző gépet, ám ezt egyikük sem vette észre. Ezután Balogh támadott és tust adott, de a találatjelző természetesen nem jelzett. Ekkor derült ki, hogy a gép -- köszönhetően Hanzélynak -- nem működött. Visszakapcsolták a berendezést, és akkor Hanzély talált. Az asszót figyelők körében derültséget váltott ki az eset, és még Balogh sem tudott igazából bosszankodni, mert olyan szép akcióval "semlegesítette" vetélytársa a gépet.

-- Tanítani lehetne ezt a mozdulatot -- dicsérte Hanzély akcióját Hegedűs Ferenc, a válogatott vívóedzője.

Amilyen jól kezdte Sárfalvi a pengecsatát, olyan jól is folytatta. Nem véletlenül volt elégedett olimpikonunk teljesítményével a vívómester.

-- Sárfalvi vívásával nagyon elégedett vagyok, egyetlen negatívum az volt, hogy a végén három vereséggel zárt. Pontszámban nagyon jó az eredmény, a 960 pont, de hát nagy kár a befejezésért. Balogh Gábor öt vereséggel kezdett, utána azonban zsinórban kilenc győzelmet aratott. Azt hittem, hogy folytatja a jó sorozatot. Sajnos, nem így lett, mert ingadozó formát mutatott Gábor, olyan versenyzőktől is kikapott, akiktől nem kellett volna -- összegezte olimpikonjaink teljesítményét Hegedűs Ferenc.

Az első kanyarban lovaglók -- vagyis az összetettben élen állók -- közül a valószínűleg utolsó versenyén szereplő Hanzély Ákos egy akadályt vert. Az első maximális, 1100 pontos teljesítményt Fülep Sándor mutatta be, majd hibátlanul szerepelt Balogh Gábor is Ritmus nyergében. Az összetettben vezető Sárfalvi Péter sem akart elmaradni mögöttük, ő is 1100 ponttal jött le a pályáról Talizmánnal. A számot végül öten teljesítették hiba nélkül, köztük a jobb időeredmény döntött a 24. születésnapját szombaton ünneplő Balogh javára.

A záró futás előtt Sárfalvi vezetett a fiatal Horváth Viktor és Balogh előtt. A két olimpikon között húsz másodperc volt a különbség Sárfalvi javára.

-- Peti valamivel jobb futó Gábornál, ha az utóbbi két év eredményeit figyeljük. Most fizikailag mindketten egyformán le vannak terhelve, úgyhogy a különbség nem nagyon fog csökkenni közöttük. Gábor egyébként is feladatot teljesít majd táv közben, ezer méter után kell megnyomnia a futást -- mondta Rátonyi Gábor, Balogh vezetőedzője.

Tűző napsütésben vágtak neki a versenyzők a 3000 méternek. Sárfalvi előnye nemhogy csökkent volna, talán még nőtt is, látszatra lazán, könnyedén ért célba, és szerezte meg ötödik, sorrendben negyedik (1995, 1997, 1998, 1999, 2000) egyéni bajnoki címét. Balogh Gábor felfutott a második helyre. Hatalmasat teljesített Kállai Ákos és Kovács Gergely is, akiknek elsősorban a csapateredmény miatt kellett nagyot produkálniuk.

Az ötszörös magyar bajnok Sárfalvai szavai:

-- Az olimpia előtt úgy terveztem, hogy minden versenyen egyre jobb leszek. Ezt teljesítettem is. A világbajnokságon még nem voltam jó formában, a vártnál gyengébben szerepeltem, aztán az Európa-bajnokságon már előrébb léptem, most pedig a csúcsra értem, ismét hazai bajnok lettem. A bajnokság előtt edző-édesapámmal úgy számoltunk, hogy minden számban ezer pont körül kellene teljesítenem. Ez is bejött. Idei legjobb lövőeredményemet értem el, sajnos a vívás befejezése ma nem sikerült. Az olimpián is úgy kellene lovagolnom, mint azt ma tettem. Az úszásom és a futásom a formámnak megfelelő volt. Bevallom, nem esett jól a futás, a végére elfáradtam. Annak örülök, hogy az egyéni bajnoki címek tekintetében utolértem Fábián László teljesítményét.

Az eredményhirdetéskor Sárfalvi Péter az aranyérem mellett átvehette a Kovácsi Aladár alapította, a mindenkori magyar bajnoknak járó örökös vándordíjat is.

Országos férfi öttusabajnokság, Székesfehérvár

Egyéni. Bajnok: Sárfalvi Péter (Csepel-Dunapack, edzői: Balaska Zsolt, Hegedűs Ferenc, Sárfalvi Béla, Miklós György) 5448 pont (lövészet: 183 kör/1132 pont; vívás: 960 pont; úszás: 2:12.09/1180; lovaglás: 1100 pont; futás: 9:41.33/1076 pont), 2. Balogh Gábor (Honvéd-Steffl) 5362 (184/1144, 880, 2:13.40/1166, 1100, 9:42.48/1072), 3. Horváth Viktor (Alba Volán) 5281 (182/1120, 920, 2:09.92/1201, 1070, 10:07.71/970), 4. Kertész (KSI) 5198 (176/1028, 960, 2:14.55/1155, 1067, 10:03.01/988), 5. Hanzély (Csepel-Dunapack) 5171 (178/1072, 920, 2:24.10/1059, 1070, 9:47.70/1050), 6. Kovács G. (Honvéd-Steffl) 5169 (177/1060, 880, 2:14.88/1152, 995, 9:39.98/1082)

Csapat. B: Honvéd-Steffl (Balogh Gábor, Kovács Gergely, Kállai Ákos, e: Balaska Zsolt, Hegedűs Ferenc, Miklós György, Sárfalvi Béla, Serfőző Sándor, Rátonyi Gábor) 15691, 2. Csepel-Dunapack (Sárfalvi Péter, Hanzély Ákos, Palya Sándor) 15599, 3. Alba-Volán (Horváth Viktor, Horváth András, Ossik Gábor) 15217

(füredi), Nemzeti Sport 2000.08.07.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Balogh Gábor
  Sárfalvi Péter
  Simóka Nóra
  Vörös Zsuzsa