FONTOS


 

Megérkezett a világbajnok Zadnieprovskis
Balogh és Sárfalvi külön úton


Különös napjuk volt hétfőn az olimpiára készülő férfi öttusázóinknak. Kora reggel még együtt vett részt speciális lovasedzésen Balogh Gábor és Sárfalvi Péter, majd Balogh elköszönt társától, és leköltözött Tatára.

-- Bár csak a jövő hétfőn kezdjük meg a háromhetes tatai felkészülést, Gábor már néhány nappal korábban elfoglalta helyét a táborban -- magyarázta Pécsi Gábor technikai igazgató. -- Ő kérte, hogy elvonulhasson a fővárosi nyüzsgésből Tatára, ahol ideális körülmények között edzhet, és én támogattam a kérését. A tábor vezetői nagy szeretettel fogadták őt, és megteremtik számára a nyugalmat. Sárfalvi Peti sem marad klasszis edzőpartner nélkül, mert hétfőn délelőtt megérkezett az idei világbajnokság győztese, Andrejus Zadnieprovskis. A litván versenyző velünk edz a héten, és a jövő héten Tatára is velünk tart. Tatán egyébként teljes lesz az olimpiai csapat, mert a lányok, Vörös Zsuzsa és Simóka Nóra is ott készülnek majd. Sőt ott tovább bővül a klasszisok köre, ugyanis a tavalyi, margitszigeti világbajnokságon fantasztikus futóteljesítményükkel híressé vált angol öttusázó hölgyek is csatlakoznak hozzánk.

A technikai igazgató elárulta, hogy Balogh "különválásánál" az egyedüli gondot csak a vívóedzéseinek megszervezése jelentette kezdetben. Ám ez is megoldódott. Mivel Sárfalvi délelőttönként edz Pesten a vívóválogatott tagjaival, Heged?s Ferenc irányításával, a vívóedző délutánonként már Tatán tud gyakorolni Gáborral. Munkájukat segítik a volt válogatott párbajtőröző, Szikrai István vezette helyi vívóklub, a Mirelta versenyzői, akik szabadságukat szakítják meg azért, hogy segítsenek az öttusázóknak. No és bizonyára Heged?s Ferenc is kész lesz arra, hogy az iskolázáson kívül "vérre menő" asszókat vívjon tanítványával, hiszen nyolc éve még nem edzőként, hanem olimpiai ezüstérmes párbajtőrözőként volt ismert.

Ráérezni a finomságra

Hogy mi a különbség egy "speciális" és egy átlagos lovasedzés között, azt Balaska Zsolt, a válogatott lovasedzője magyarázta el.

-- Sydneyben nem öttusalovakkal rendezik majd a lovaglást, hanem olyanokkal, amelyekkel hivatásos lovasok foglalkoznak. Vagyis azok a lovak sokkal jobban képzettek, sokkal finomabb bánásmódot igényelnek, míg az öttusalovakat erőszakosan kell lovagolni. Hogy érzékelhető legyen: a különbség olyan, mint a Trabant és a Mercedes között. A Nemzeti Lovarda, azon belül a Budapesti Lovasklub (BLK) segíti a felkészülésünknek ezt a szakaszát. A hétfői edzésen például az ismert lovas, Somlai Tamás volt a házigazda, ő irányította a fiúkat. Szeretném, ha versenyzőink az olimpiáig ráéreznének, hogyan kell lovagolni ezeken a lovakon, ezért a jövőben több ilyen edzést is beiktatunk. Sőt Prutkay Zoltánnak, a Nemzeti Lovarda igazgatójának segítségével a jövő héten kezdődő tatai edzőtáborozás idején vidéki lovaglásokat szervezünk olyan helyekre, ahol az olimpiaihoz hasonló lovakat ülhetnek meg versenyzőink.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.08.15.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK