FONTOS


 

Magyary István új kihívása
Régi-új vívóedző a keretnél

Mivel Hegedűs Ferenc a női párbajtőrözők fegyvernemi felelőse lett, a következő idénynek új vívóedzővel vág neki a férfi öttusa-válogatott. Pontosabban régi-új trénerrel, ugyanis Magyary István (43 éves) már dolgozott a keretnél.

- A barcelonai olimpia után, kilencvenkettő decemberében kerültem az öttusázókhoz, és szép, sikeres időszakot töltöttünk együtt. Egyik világversenyen sem maradtak versenyzőink aranyérem nélkül, sőt, a kilencvenhármas Európa-bajnokságon mind a három eredményhirdetésen a magyar Himnusz szólt. A kilencvennégyes világbajnokság után azonban kedvező ajánlatot kaptam külföldről, és három évig a spanyol férfi párbajtőrválogatott edzője lettem.

- A sikersorozat ott is folytatódott.

- Valóban. A kilencvenötös vébé fordulópont volt a spanyoloknál, ugyanis az előző két évben gyengén szerepelt a csapatuk, ám a hágai olimpiai kvalifikációs vébén elért negyedik helyükkel ott lehettek Atlantában. Az első hét hely valamelyikét kellett volna megszerezniük a repülőjegyért, ám ők "túlteljesítették" a tervet. A bronzéremért éppen a magyarokkal vívtak, és csupán három tussal kaptak ki... Az olimpiai kvóta megszerzése nagy eredménynek számított, aztán Atlantában sem vallott szégyent a válogatott.

- Egy ideje azonban már újra itthon van.

- Kilencvenhét szeptemberében jöttünk haza a családdal, és bevallom, akkor szerettem volna elhelyezkedni vívóedzőként, ám nem volt állás. Én pedig nem akartam senkit kitúrni...vállakozásba kezdtünk a családdal.

- Most viszont, ha minden igaz, szerdán megtartja az első edzést az öttusázóknak.

- Meglepett Pécsi Gábor technikai igazgató felkérése, ugyanakkor jólesett, hogy nem felejtettek el, emlékeznek rám. Ám bizonytalan is voltam, ezért kértem egy hét gondolkodási időt. Ha csak kilencven százalékban tudnám magam az öttusának adni, nem vállaltam volna. A családdal és a barátokkal megbeszéltem a helyzetet, majd igent mondtam. A vállalkozás már beindult, így maximális odaadással tudok az öttusázókkal foglalkozni. Doppingol az új feladat, a másfajta kihívás. Mert amióta egynapos lett az öttusa, a vívás is sokkal célratörőbbé vált, nagyobb odafigyelést igényel.

- Kilencvennégy óta eltelt néhány év, kicserélődött a válogatott. Van olyan, akit még ismer?

- Mivel Hanzély Ákos befejezte pályafutását, a régiek közül mára Sárfalvi Peti és Madaras Ádám maradt. Persze, névről, látásból mindenkit ismerek, hiszen mindig lelkes szurkolója maradtam az öttusának, de kapcsolatom nincs a fiatalokkal. Szerdán ismerkedem meg a fiúkkal, ám az igazi közös munka jövő héten a tatai edzőtáborban kezdődik majd el.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.11.14.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK