FONTOS


 

Pálvölgyi a szövetségi vezetőedző?

Bár az érintettek sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták értesülésünket, mégis biztosnak tűnik, hogy rövidesen átalakul - egészen pontosan: bővül - a magyar öttusa válogatottak munkáját irányító, koordináló stáb. Pálvölgyi Miklós, a svájci öttusasportot szövetségi kapitányi minőségben 11 éve sikeresen dirigáló magyar szakember a napokban hazatér, s valamilyen - konkrétan még nem körvonalazott formában - bekapcsolódik a szakmai irányításba.

Mint köztudott, Császári Attilát, a magyar szövetség elnökét a közelmúltban megválasztották az európai szövetség (UEP) elnökének - tisztségébe hivatalosan az UIP, a világszövetség közelgő kongresszusán iktatják be. A lépés logikus következménye, hogy az UEP irodája Budapestre költözik. Szóba került, hogy esetleg Pécsi Gábor, a magyar válogatott technikai igazgatója lenne az irodavezető, de maga Pécsi kategorikusan cáfolta ezt az információt.

Azt viszont készséggel elismerte, hogy a tervek szerint a hazatérő Pálvölgyi (56) szövetségi vezető edzői minőségben kapcsolódna be a munkába. Ekként egyrészt a magyar öttusasport érdekében kamatoztathatná tudását és széleskörű tapasztalatait, másrészt Pécsi némiképp tehermentesítődne, megosztván Pálvölgyivel a mindennapi, operatív irányítás feladatait.
Mindez azonban egyelőre még nem faktum, csak terv, ami a Magyar Öttusa Szövetség december 6-i elnökségi ülésén emelkedhetne törvényerőre.

Pálvölgyi jelenleg Tatán edz svájci tanítványaival, megbízatása december 31-én jár le. Úgy tudjuk, nem neki mondtak fel, hanem ő döntött úgy, hogy - 11 év Svájcban elég volt. Fenti értesüléseinket nem kívánta kommentálni, azzal, hogy a december 6-i elnökségi ülés előtt érdemben nem nyilatkozna az ügyről.

Ch. Gáll András, Sporthírek 2000.12.01.

"Ezután csak profi élversenyzőim lesznek"
Pálvölgyi már Tatán, de még a svájciakkal


A Magyar Öttusaszövetség elnöksége Pálvögyi Miklóst bízza meg a szövetségi vezetőedzői feladatok ellátásával, a szakember az olimpiáig a svájci válogatottat irányította. Ezzel az eddigi szakmai igazgató, Pécsi Gábor válláról lekerül több feladat. A válogatott szakmai felügyelete megmarad, de kevesebb időt tölt a medence partján, a pást mellett, a lovardában, a lőtéren és a futóterepek környékén, azaz az edzéseken.

"A szakmai vonal megerősítése miatt döntött így az elnökség - mondta Pécsi Gábor -, erre egy tervet dolgoz majd ki a testület, amelyet január tizedikén kell benyújtani. Eddig a szövetségi vezetőedzői poszt nem létezett, de szükség lesz rá, hiszen egyedül nem boldogultam már az ügyek intézésével. Gyorsabb tempót kell már felvennünk, mert a margitszigeti világbajnokság után, az olimpia közeledtével nagyon megszaporodtak a feladatok. Arról, hogy mi lesz pontosan Pálvölgyi Miklós feladta, még nem született döntés, mint ahogy az sem dőlt még el, hogy a nők hozzá tartoznak-e majd, vagy továbbra is Kulcsár Antal felügyeli az ő felkészülésüket. Pálvölgyi kinevezése mellett két okot is fel tudunk hozni: az egyik, hogy kiváló szakember, ismeri a sportág csínját-bínját, hiszen eddig egyszemélyi vezető volt Svájcban. Napi kapcsolatban áll a magyar versenyzőkkel, vezetőkkel, rendszeresen talákoztunk vele a nemzetközi viadalokon, most is itt, Tatán edzőtáborozik a svájciakkal. A másik, hogy ha itthon bárkit elvontunk volna a klubjától, akkor nagyon hiányozna a helyéről."

Az újonann kinevezett szakember már számított erre a kinevezésre, hiszen a tárgyalások néhány hónapja kezdődtek.

"Most ugyan éppen Tatán vagyok, de még a svájciakkal foglalkozom. Persze fél szemmel figyeltem a magyarokra is, de én csak január elsejétől foglakozom velük. A svájci szerződésem az olimpiai ciklusra szólt, így én már tavasszal megmondtam nekik, hogy haza fogok térni. A munkám annyiban fog változni, hogy eddig szerényebb körülmények között dolgozó tehetséges versenyzőkkel foglakoztam, ezután pedig csak profi élversenyzőim lesznek, akiknek mindig a győzelem lesz a céljuk. Nagyon szép a feladat, örülök neki."

(gadácsi), A Színes Sport 2000.12.08

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK