FONTOS


 

A Balaton-parton versenyez a múlt és a jelen
Magyar csillagok a Sztártusán


Vasárnap immár nyolcadik alkalommal rendezik meg - másodszor a Club Aliga üdülőtelep területén - az Öttusa Magyar Nagydíjat, más néven a Sztártusa viadalt.

Az ötletgazda, Fábián László egykori olimpiai és világbajnok öttusázó az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy sokáig úgy t?nt: idén a versenynaptár zsúfoltsága miatt nem tudja megrendezni a viadalt. Hiszen a világ legjobbjai egy hónapon belül világ- és Európa-bajnokságon vettek részt, no és közeleg az olimpia - ezért nehéz volt valahova "besuvasztani" az eseményt. Egyedüli megoldásnak a soros hétvége tűnt, és erre a felkérést elfogadta a magyar világbajnokok közül Sárfalvi Péter, Hanzély Ákos, Kállai Ákos és Madaras Ádám. A nőknél "karcsúbb" a mezőny: a Simóka testvérek, Bea és Nóra csapnak össze egymással. Külföldi résztvevője ezúttal nem lesz a versenynek, ám új kategória indul útjára: az öregfiúknál a közelmúlt két öttusázója, a világbajnok Kálnoki Kis Attila és az olimpiai bajnok Martinek János párharcát láthatják a Club Aliga nézői. Fábián László szeretné, ha versenye jövőre a World Tour sorozat egyik állomása lenne.

A versenyszabályok az évek óta megszokottak lesznek, vagyis a vívás három győztes találatig tart, a futás össztávja 1800-2200 méter, az úszásé száz méter, kétszer öt találat dönt a lövészetben, míg a lovaglásban hat akadályt kell mindenkinek teljesítenie (az akadályverést büntetőugrás követi).

A Magyar Öttusa-szakszövetség támogatásával - a lovakat, az akadályparkot és a férfi győztes tiszteletdíját adja -, valamint más szponzorok segítségével életre hívott viadal összdíjazása egymillió forint.

Az Öttusa Magyar Nagydíj eddigi győztesei
1993: Martinek János
1994: Fábián László
1995: Dmitrij Szvatkovszkij (orosz)
1996: Christophe Ruer (francia)
1997: Sárfalvi Péter
1998: Sárfalvi Péter és Partics Katalin
1999: Madaras Ádám és Vörös Zsuzsanna

(füredi), Nemzeti Sport 2000.07.14.

Egymillió forint a Sztártusa összdíjazása

Először 1993-ban rendezték meg, megjárt három helyszínt - Margitszigeti Atlétikai Centrum, BHSE sporttelep, Club Aliga -, fogadott bel- és külföldi sztárokat, 1998-tól pedig már hölgyeket is. Talán már ebből is kitalálták néhányan, hogy az egykori világklasszis, Fábián László "édes gyermekéről", az Öttusa Magyar Nagydíjról, vagy 1999-től datálható "becenevén" a Sztártusáról van szó. Az eseményre immár 8. alkalommal kerül sor, ezúttal a tavalyról megszokott, s talán meg is szeretett Club Aligában vasárnap délelőtt 11-től körülbelül délután 2-ig.

Fábián László olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó még éppenhogy túl a visszavonulás határán, 1993-ban találta ki az úgynevezett folyamatos öttusát, mint lebonyolítási formát, s azonnal megszervezett hozzá egy viadalt, a Magyar Nagydíjat. A folyamatos öttusa lényege, hogy a versenyzők párharcot vívnak egymással kieséses rendszerben, miközben sorban folyamatosan végzik az öt számot. A jelenlegi állás szerint először vívnak 3 nyert tusig, levetkőzés után futnak egy kört, majd úsznak 100 métert, aztán megint futnak, majd lőnek légpisztollyal a biatlonban megszokott bukótáblára ötöt, s aki hibázik, kis büntető kört szalad le, aztán megint futnak, majd megint lőnek ötöt, megint futnak (összesen körülbelül 1800-2200 métert), majd a hat akadályos lovaglás zárja a derbit párhuzamosan felépített pályákon. Aki akadályt ver, újra kell ugratnia. A győztes az, aki előbb lovagol át a célon, ő jut tovább, a vesztes kiesik. Egy párharc úgy 12-15 percig, tehát szűk negyedóráig tart, nincs pontszámítás vagy más bonyolítás, így a nézők számára abszolút érthető és élvezhető. Ez is volt a célja, az öttusa válságos időszakában sportág népszerűsítése, "emberközelivé" formálása.

Mert néhány éve a modern pentatlon olimpiai programban elfoglalt helye egy Juan Antonio Samaranch NOB-elnök által adott interjú alapján megkérdőjeleződött. Végül a hagyományos csapatverseny kikerült az ötkarikás műsorból - a magyarok legnagyobb bánatára -, de a sportág egy napossá tételével az egyéni bennmaradt. A folyamatos öttusa negyedórás "nézőbarát" párharcai még egy újabb perspektívát jelenthettek volna. Ám Fábián László, bár korábban talán más tervei is voltak, idén, a VIII. Öttusa Magyar Nagydíj előtt külön hangsúlyozta: "találmányával" nem kíván alternatívát támasztani a hagyományos öttusának. A korábbi ellentétek tehát feloldódni látszanak, így van rá esély, hogy a magyarországi esemény 2001-ben betagozódik a World Tour-sorozatba, amely ezt a lebonyolítást másolja, csak nem a születés színhelyén.

Az Öttusa Magyar Nagydíj történetéről annyit, hogy 1993-tól 1997-ig a hazai és külföldi férfi sztárok vettek részt rajta. 1998 volt a csúcspont, ekkor debütáltak a hölgyek, a mezőny pedig világbajnoki szintű volt, s többek között mobil medence színesítette a BHSE Tüzér utcai pályáján felállított kulisszákat. Tavaly, egy héttel a csodálatos emlékű budapesti vb után a Balatonhoz, a Club Aligába költözött a már csak magyar csillagokból álló mezőny. Idén is a hazai öttusa krémje vesz részt a Sztártusán, pontosabban a két "legédesebb" alkotórész, Vörös Zsuzsanna és Balogh Gábor nem. Az egyéni világ- és múlt hét óta Európa-bajnok Vörös már korábban, Balogh e héten mondta le a szereplést a sűrű versenyprogramra való jogos hivatkozással. Ezért nem érkeztek külföldiek sem, pedig a Fábián tárgyalt három egyéni világbajnokkal, a litván Zadnieprovskisszal, a francia Deleigne-nyel és az orosz Szvatkovszkijjal, valamint a svéd Danielsonnal. Ám érthető, hogy számukra első a szeptemberi sydneyi olimpia. Maradtak tehát a magyarok, közöttük oszlik el az 1 millió forintos összdíjazás. A hölgyeknél a két Simóka nővér, Bea és Nóra, a férfiaknál Hanzély Ákos, Kállai Ákos, Madaras Ádám és Sárfalvi Péter küzd meg egymással, az old boyoknál pedig a közelmúlt két kiválósága, Kálnoki Kis Attila és Martinek János. A mellékelt táblázat alapján látható, hogy három korábbi győztes is található a 2000-es mezőnyben: Martinek, Madaras és Sárfalvi, utóbbi duplázott.

Az Öttusa Magyar Nagydíj győztesei:

1993: Martinek János (képünkön jobbra)
1994: Fábián László
1995: Dmitrij Szvatkovszkij (orosz)
1996: Christophe Ruer (francia)
1997: Sárfalvi Péter
1998: Sárfalvi Péter, Partics Katalin (ő ma már kettős állampolgárként
magyar helyett görög színekben versenyez)
1999: Madaras Ádám, Vörös Zsuzsanna

Deák Zsigmond, Sporthírek 2000.07.14.

Magyar Nagydíj: Kállai Ákos és Simóka Nóra nyert

Hűvös időben, hideg vízben, de meleg hangulatban zajlottak a 8. Öttusa Magyar Nagydíj, a 2000-es Sztártusa vasárnapi küzdelmei Balatonaligán. A Fábián László-féle folyamatos öttusában idén a hölgyeknél Simóka Nóra, az uraknál Kállai Ákos, az old boyoknál pedig az 1993-as első nagydíjnyertes, Martinek János bizonyult a legjobbnak.

Martinek János keretbe foglalta az Öttusa Magyar Nagydíjak történetét, hiszen 1993-ban megnyerte az első viadalt a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, s győzött a Club Aligában rendezett eddigi utolsón, a 2000-es Sztártusán is. Ám az idő kerekét az 1988-as egyéni olimpiai bajnok, 1996-os bronzérmes sem tudta visszaforgatni, hiszen 35 évesen, aktív pályafutását idén befejezve vasárnap már az old boyok mezőnyét erősítette. A vele két nap híján egykorú egykori kiváló csapattárs, Kálnoki Kis Attila volt az ellenfele, akit nagyszerű küzdelemben múlt felül. Az aktív sportolók viadalában a hölgyek között Simóka Nóra és Bea testvérharcából a húg, Nóra került ki győztesen. Ám a nővér sem lehetett elégedetlen, hiszen férje, Kállai Ákos nyert a férfiaknál. Ő az elődöntőben az eddigi egyetlen kétszeres Nagydíj-győztes Sárfalvi Pétert, a fináléban pedig a visszavonulni szándékozó Hanzély Ákost verte. Utóbbi egyébként a címvédő Madaras Ádám ellen nyerte meg az előcsatározást. Csatázni az elemekkel is kellett 8. Öttusa Magyar Nagydíj résztvevőinek, hiszen nagy szélben, esős időben, 18 fokos Balaton-vízben voltak kénytelen versenyezni. Ám megérte, egyrészt a szépszámú közönség elismerése, másrészt a 1 millió forintos összdíjazás miatt, utóbbi a női és az old boy győztes, valamint a férfi döntősök között oszlott el.


Eredmények, férfiak: 1. Kállai Ákos 2. Hanzély Ákos 3. Sárfalvi Péter és Madaras Ádám

nők: 1. Simóka Nóra (képünkön) 2. Simóka Bea

old boys: 1. Martinek János 2. Kálnoki Kis Attila

Deák Zsigmond, Sporthírek 2000.07.16.

ÖTTUSA

KÉPEK

 
  
  
  
  

 
LINKEK