FONTOS


 

Erős vár Fehérvár

Annak ellenére, hogy a 2000-es sydneyi olimpián nem mindegyik öttusázónknak jött ki a lépés, a magyarok évtizedek óta a világ legjobbjai közé tartoznak. Az eredményességben jelentős szerepe van a székesfehérvári Alba Volán öttusaklubnak, amely az utóbbi két évtized legeredményesebb vidéki egyesületének számít. Elég csak az Európa-bajnok Demeter József és a világbajnok Vörös Zsuzsanna nevét említeni. Versenyzőiken kívül a város azzal is büszkélkedhet, hogy sok rangos nemzetközi viadalnak is otthont adhatott.

A hatvanas években az első tusakodó Jakab tanár úr volt - az ő nevét viseli a sportcentrum -, abban az időben mégsem tudott a városban megerősödni a sportág. A hetvenes években az Alba Volán támogatásával kedvező folyamat indult el, amely a kilencvenes évekre érte el a csúcspontját.


Vörös Zsuzsanna a fehérvári öttusasport jelenlegi legnagyobb csillaga

,A rendszerváltozás során valami megtört a magyar sportban - mondta Kulcsár Antal, az egyesület szakmai igazgatója, aki a női válogatott szövetségi kapitányi tisztét is betölti.
- Csak azok a szakosztályok voltak képesek fennmaradni, amelyek a felnőttek között eredményt tudtak produkálni, az utánpótlás-nevelés teljesen a háttérbe szorult. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, rengeteg egyesület szűnt meg, egyszerűen felélték a tartalékaikat. Azokban a nehéz időkben mi is a túlélésért küzdöttünk, de a felnőttek versenyeztetése mellett a fiatalok nevelésére is súlyt fektettünk. Tisztában voltunk vele, hogy csak így van esély arra, hogy Székesfehérvárnak az ezredfordulón is legyenek öttusázói. Az eredményeink azt bizonyítják, hogy helyesen cselekedtünk, amikor a jövőt terveztük. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy segítségünkre volt a nemzetközi szövetség döntése is, amikor a női öttusa is felkerült az olimpia műsorára. Növekedett a sportág népszerűsége, nem voltunk már ?féloldalasak=."

Az egyesület erejét ma is az utánpótlásbázis adja, no és a remek szakembergárdára, amelynek minden tagja tudja, hogy mi a feladata. Nincsenek ellenségeskedések.

,A szakosztály felépítése teljes. Tizennégy főállású edző dolgozik nálunk, a kapcsolat közöttük baráti. Nincs vita, veszekedés, de az ellenségeskedést nem is tűrném el. Az utánpótlás három oldalról érkezik. A város általános iskoláiban kötelező úszásoktatás folyik, és a legjobbakat kiválasztjuk. A legkisebbeknek is tartunk tanfolyamokat a Köfém-uszodában, óvodásoknak és elsős, illetve másodikos általános iskolásoknak. A harmadik vonalat a kedden és csütörtökön a városi uszodában tartott foglalkozásokon részt vevők alkotják. Ide bárki jelentkezhet, kortól függetlenül. Természetesen innen is be lehet kerülni az utánpótláscsoportjainkba. A tanfolyamainkon öt-hatszáz fő vesz részt, az igazolt versenyzőink száma kétszázhúsz. Fontos megjegyezni, hogy a világversenyeket követően, hála a jó szereplésnek, növekszik az öttusázni vágyó fiatalok száma. Bár a sydneyi olimpián nem nyújtottunk felejthetetlent, mégis egyre többen jelentkeznek a csoportjainkba."

Kulcsár úgy gondolja, hogy négy ,pilléren" alapszik a nyugodt munka, ezek együttesen jelentik a klub jelenét és jövőjét. Akár csak egy kidőlése is könynyen az egyesület ellehetetlenülését jelentené.

,Az első a kiváló szakembergárda, amely a versenyzők felkészítéséért felelős. A második az Alba Volán támogatása, amely rengeteget jelent a számunkra. Itt álljunk meg egy pillanatra! Bár a vállalatot eddig is magunk mellett tudtuk, mégis a mostani menedzsmenttel jutottunk a legmesszebbre. Tóth Istvánnak és csapatának nagyon sokat köszönhetünk, hiszen nemcsak anyagilag, hanem a rendezvényeink megszervezésében is segítséget nyújtanak. Az önkormányzattal is jó a kapcsolatunk, örömmel mondhatom, hogy a városatyák megbecsülnek minket. A negyedik csoportba a szponzorok, a támogatók és nem utolsósorban a szülők tartoznak. Utóbbiak áldozatvállalása nélkül nagy bajban lennénk."

Korponai Imre a vívók munkájáért felel, ő az egyesület vívómestere. Bevallása szerint egy kicsit tartott attól, hogy a gyengébb olimpiai szereplés után az emberek esetleg elfordulnak a sportágtól, de örömére a fehérváriak továbbra is kitartanak az öttusázók mellett.

,A sportág szeretetét jelzi, az olimpia előtt a fehérvári templomokban imádkoztak Vörös Zsuzsa sikeres szereplésért, sajnos az ima sem segített - mondta Korponai.
- A balul sikerült játékok után sem csökkent a város figyelme, sőt, rengeteg biztató levelet kaptunk. A támogatóink is megnyugtattak: nincs semmi baj, nyugodtan folytassuk a munkát, legközelebb az eredmény sem fog elmaradni."

A Színes Sport, 2001.01.27

ÖTTUSA

KÉPEK

 
 
LINKEK