FONTOS


 

A legmegszállottabb öttusaedző, akit valaha ismertem
A gyújtogató


Hétfőn ünnepelte hetven-ötödik születésnapját Benedek Ferenc, aki az öttusasportról írt könyvének a "Gyújtogattam?!" címet adta. A cím után kérdő- és felkiáltójelet is tett. Pedig a 75 éves mesteredző egész élete a felkiáltójelet bizonyítja. Benedek Ferenc nem a magyar öttusa egyik legeredményesebb edzője volt, hanem az EDZÔ, aki 1953-ban kezdte szervezni Csepelen az öttusát, és fanatikus munkával világ- és olimpiai bajnokokat nevelt. Edzői pályafutása csúcsa az 1960-as római olimpia volt, amikor két csepeli öttusázó, Németh Ferenc és Balczó András is aranyérmes lett a csapatversenyben. Németh az egyénit is megnyerte. A politika fintora, hogy csak itthonról szurkolhatott a tanítványainak, így büntették őt 1956-os "viselkedéséért"... A magyar öttusacsapat vezetőjeként vett részt a melbourne-i nyári játékon. Harmincöt év alatt több tucat bajnokot nevelt, tanítványa volt például a világbajnok Maracskó Tibor, a világbajnoki ezüstérmes Villányi Zsigmond, Pajor Gábor, a junior-világbajnok Bodnár János és Dobi Lajos. Feri bácsinak nem a munkája, a hivatása volt az edzősködés, hanem valóban gyújtogatott. Sok-sok fiatal tehetségben lobbantotta lángra az öttusa szeretetét. Így került Nyíregyházáról Csepelre a fiatal háromtusázó, Balczó András, aki egy ideig az edzőjénél lakott. Tíz év múlva pedig már az olimpiai bajnok Balczót vitte le Székesfehérvárra élménybeszámolót tartani, hogy ezáltal egy másik tehetséges háromtusázóval, Maracskó Tiborral megszerettesse a sportágat.

Mind az öt, Magyarországon rendezett világbajnokság szervezésében részt vett. 1988 óta ugyan már nyugdíjas, de azóta is "gyújtogat", sporttörténeti kiállításokat szervez, 1992-ben pedig könyvet írt a magyar öttusáról. Ugyan nem panaszkodik, de láthatólag rosszulesik az idős mesternek, hogy az utóbbi időben mellőzik, a lángolása azonban töretlen a sportág iránt.

Benedek Ferenc, a sikeres magyar öttusasport mérnöke és építő munkása is volt. A legeredményesebb tanítványa, Balczó András minden jelzőnél kifejezőbben fogalmazta meg róla: "A legmegszállottabb öttusaedző, akit valaha ismertem."

(salánki), A Színes Sport 2001.02.06

ÖTTUSA

KÉPEK

 
 
LINKEK