FONTOS


 

Steffl-kupa nemzetközi fedett pályás verseny
Balogh Gábor csak a váltóban indul


Az új esztendő első nagy nemzetközi öttusaversenyének lehetnek tanúi azok, akik csütörtöktől figyelemmel kísérik a Steffl-kupa eseményeit. A fedett pályás viadal egyben országos váltóbajnokság is, de külföldi csapatok is indulhatnak. A kelleténél többen is jelentkeztek, így a rendezőknek, a Magyar Öttusaszövetségnek és a Budapesti Honvédnak néhány jelentkező országot sajnálattal vissza kellett utasítaniuk. Pécsi Gábor, a szövetség technikai igazgatója az új olimpiász kezdetének tartja a megmérettetést.

- Mindig az ilyen =első versenyen? derül ki, hogy ki hagyta abba, és ki folytatja a versenyzést. A válogatott keretekben még vannak kérdések. A férfiaknál a két biztos pont, Sárfalvi Péter és Balogh Gábor mellé kell a csapattagokat keresni, míg a nőknél csak Vörös Zsuzsa helye stabil.


A verseny egyik résztvevője, Balogh Gábor (balról), illetve szervezője, Rátonyi Gábor

A versenyen a magyarokon kívül tizenhárom ország csapata vesz részt: Ausztria, Kína, Csehország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Lettország, Litvánia, Svájc, Szlovákia, Oroszország és Ukrajna. A kínaiak először indulnak ezen a tornán, és erre Magyarországon, a tatai edzőtáborban készültek fel. Az olaszok és a lengyelek az utolsó pillanatban mondták vissza a részvételt, ők elsősorban a női mezőnyből hiányoznak majd. A férfiak között ott lesz a cseh Capalini, akivel még a margitszigeti vb-n vívott hatalmas csatát a későbbi első, Balogh Gábor. Érdemes lesz odafigyelni a német váltó világbajnok Sebastian Dietzre, a spanyol Araujora, a litván Zemaitisre, a svájci Brünisholzra vagy az orosz Galkinra.

A magyar klubok teljes létszámmal állnak ki a viadalra, a férfiaknál az Alba Volán, a Honvéd-Steffl, a KSI és az UTE két-két csapattal szerepel, a Csepel pedig eggyel. A piros-kékeknél kényszerből a klubvezető, Hanzély Ákos is rajthoz áll, az ő szereplése mindenképpen az esemény érdekessége lesz.

A mieink számára nem válogató, de fontos esemény a hétvégi viadal, mert megtudhatjuk, hogy ki hol tart. Pálvölgyi Miklós, a férfi válogatott kapitánya a világversenyekre készülőkről beszélt.
- A keretből várhatóan mindenki indul, a világbajnok Balogh Gábor azonban - csakúgy, mint a Honvédból a Csepelbe igazolt Kovács Gergely - kizárólag a váltóban áll rajthoz. A világbajnok és olimpiai második helyezett ugyanakkor pástra lép a hétvégi, budapesti Tokaj Express párbajtőr Világkupa-versenyen is. Balogh idei felkészülése nagyban különbözik majd a korábbiaktól. Ezúttal elsősorban az erősítésen lesz a hangsúly, mert az elmúlt szezon előtt erre a kelleténél kevesebb idő jutott. Többször volt sérült, beteg, ráadásul autóbalesetet is szenvedett. A tervek szerint éppen ezért mindössze hat versenyen vesz részt, hogy több ideje legyen az erősödésre."

A Honvéd nevében Rátonyi Gábor szakosztály-igazgató a klub csapatainak összeállításáról beszélt.
- A nőknél szeretnénk szerepeltetni az egyéniben görögként induló Partics Katalint, mert nálunk edz, készül, helye lenne a csapatunkban, hiszen a Simóka testvérek nem harcképesek. Bea áprilisra várja a gyermekét, Nóra ugyan már edz, de még mindig csak lábadozik a műtétei után. Az első férficsapatunk Balogh Gábor, Kállai Ákos, Csery Péter összeállításban szerepel. Változás a szakosztályunk életében, hogy Sárfalvi Béla nyugdíjba vonul, és a Csepelben dolgozik tovább, de a Honvéd utánpótlásánál továbbra is számíthatnak rá. Ezenkívül az edzők közül Kancsal Tamás külföldön vállal munkát, helyét Kelemen Péter veszi majd át."

A Steffl-kupa menetrendje: február 22., csütörtök női és férfiváltó, péntek férfi selejtezők, szombat női egyéni, vasárnap férfidöntő. A színhelyek: Mexikói úti lőtér, Honvéd uszoda és vívóterem, Nemzeti lovarda, Olimpiai csarnok.

gadácsi, A Színes Sport 2001.02.21

ÖTTUSA

KÉPEK

 
 
LINKEK