FONTOS


 

Férfi öttusázónk három arany- és egy ezüstérmet nyertek
Magyar mesterhármas


Olyan magas csúcsra jutott a magyar öttusasport a két éve Budapesten rendezett világbajnokságon a négy elsőséggel, hogy még az elfogult szakemberek is attól tartottak: hasonló sikerre sok évet kell várni, esetleg egy újabb hazai világversenyig. Ezt a pesszimizmust a tavalyi olimpia sem cáfolta, amelyen két férfi és két női öttusázónk közül csak Balogh Gábor került az első tízbe, 1999 világbajnoka Sydneyben ezüstérmes lett. Az elmúlt évben elkezdődött a nemzedékváltás, Madaras Ádám, Hanzély Ákos visszavonult, s úgy nézett ki, a fiataloknak évekre lesz szükségük ahhoz, amíg az elődök eredményeit megközelítik.

Ezt a szakmailag elfogadható, logikusnak tűnő elképzelést férfi öttusázóink cáfolták a múlt héten Millfieldben rendezett világbajnokságon. A Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos összeállítású váltó elsősége még nem volt nagy meglepetés, mert ez a trió a szófiai Európa-bajnokságon már bizonyította, hogy képes kiegyensúlyozott teljesítményre, s ezt a világbajnokságon megismételte.

A tavaszi nemzetközi versenyeken legjobb öttusázóink egyéni teljesítménye vegyes volt, így kellemes meglepetésre mind a négy versenyzőnk, a csapattag Balogh Gábor, Horváth Viktor, Fülep Sándor és az egyéni induló Sárfalvi Péter is bejutott a harminckettes döntőbe. A fináléban aztán folytatódott a kellemes meglepetések sorozata. A világbajnok Balogh Gábor a tavaszi versenyeken közepesen szerepelt, az Európa-bajnokságon a 8. helyen végzett. A Honvéd világklasszisa azonban bizonyította azt a régi mondást, hogy a jó ló a derbi napján fut jól. Balogh az év legfontosabb versenyén mind az öt versenyszámban hibátlan teljesítményt nyújtott, s így nem a riválisok hibáját kihasználva nyerte második egyéni világbajnoki címét. Hogy ez milyen nagy bravúr, az jelzi: a világbajnoki címvédés még az Aranycsapatból is csak Balczó Andrásnak sikerült, aki egyéniben ötször győzött, Fábián Lászlótól Török Ferencig a legendás elődök egy vb-elsőséggel büszkélkedhetnek.

A világbajnokságon újonc székesfehérvári Horváth Viktor két arany- és egy ezüstéremmel a táskájában jöhetett haza Millfieldből. Az Alba Volán öttusázóját csak Balogh akadályozta meg, hogy a váltóban és a csapatversenyben szerzett aranyérme után az egyéniben is első lehessen. A sportág történetében utoljára 31 évvel ezelőtt fordult elő, hogy nem hazai világbajnokságon két magyar öttusázó végezzen az élen, s csapatunk is győzzön. Ehhez a sikerhez persze Fülep Sándor is kellett, aki a váltónak és a csapatnak is hasznos tagja volt. Ha a nők világbajnokságát nem a férfiakával együtt rendezik - a lányok éremtelenek lettek -, akkor elmondhatnánk, hogy a sportág egyik legnagyobb sikerét aratta. A férfiak mesterhármasa viszont azt mutatja, hogy a magyar öttusasport az új évszázadban is hű lehet a dicső múltjához.

Salánki Miklós, Magyar Nemzet 2001.07.24.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK