FONTOS


 

A Honvédnál vállal munkát a világbajnok Kelemen Péter
Edzőként tér vissza Balczó legyőzője

Vannak sportágak, amelyekből az utóbbi időben eltávoznak a jó szakemberek - vagy külföldre szerződnek, vagy pedig az úgynevezett civil szférában találják meg a boldogulásukat. Az öttusában mostanában az ellenkezője (is) tapasztalható: többéves svájci edzősködés után hazatért, és január elseje óta a szövetségi vezetőedzői posztot tölti be Pálvölgyi Miklós, és néhány hét múlva újból munkába áll az 1970-es világbajnokságon egyéniben - éppen Balczó András előtt - és csapatban is aranyérmet szerző Kelemen Péter.

- Kilencvennyolc végéig szorosan kötődtem a sporthoz, mert a Mexikói úti lőtér vezetője voltam. Az utóbbi két évben azonban már más területen tevékenykedtem, egy bútoripari vállalkozásnál álltam alkalmazásban. Persze, az öttusától sohasem szakadtam el, az elnökség tagjaként, a szakmai bizottság vezetőjeként napi kapcsolatban állok egykori sportágammal. Gyakorlati munkát azonban az utóbbi öt évben nem végeztem - kezdte az Ú. Dózsa egykori kitűnő versenyzője.

- Mi késztette a visszatérésre?

- Egy felkérés. Rátonyi Gábor, a Honvéd-Steffl szakosztályigazgatója keresett meg, és ajánlotta fel - a Koreába távozó Kancsal Tamás utódaként - a koordinálóedzői feladatkört, és ezen belül a futás és a lövészet vezetését. Nyolc-tíz versenyző tartozik majd hozzám, köztük sikeres, világ-és Európa-bajnok válogatottak is, így Kállai Ákos, a Simóka-testvérek, Bea és Nóra, valamint Füri Csilla. Érdekes, hogy Füri Csillával évek múltán találkozom újra.

- Hogyhogy?

- Nálam indult Csilla pályafutása. Rátonyi Gáborral nyolcvanhétben együtt alapítottuk meg a BVSC öttusaszakosztályát, elsősorban az úszást abbahagyó versenyzőkból. Ott kezdte Füri Csilla is. Az egyesület sajnos csak kilencvenegyig tudta fenntartani a szakosztályt, utána a versenyzők máshova igazoltak. Fürivel kilencvennégyig, a világbajnoki hatodik helyezéséig még együtt dolgoztam, a vívóedzője voltam. Most újra összehoz minket a sors.

- Sokat kellett győzködni önt, míg igent mondott a felkérésre?

- Nem, és még feltételekhez sem kötöttem a munkámat. Engem elsősorban az érdekelt, hogy a Honvédnál adottak-e a feltételek a munkához. Remélem, hogy valóban olimpiai műhelyként, megalapozott háttérrel fogunk dolgozni, és nem járunk úgy, mint néhány éve a BVSC-nél. Ma is kellemetlen emlékként él bennem, hogy akkor egy szépremény? munkát kellett abbahagynunk az anyagiak miatt.

- Nem tart a visszatéréstől?

- Minden váltásnál jelentkezik egy kis egészséges izgalom, ez tény. Ám bízom benne, hogy sem nekem, sem a versenyzőknek nem okoz majd gondot a váltás. Örömmel vállaltam az edzősködést, mert hiányzott a régi légkör, a "testközelség". Mert hiába vagyok benne az öttusa vezérkarában, a napi munka, a versenyzőkkel való állandó kapcsolat teljesen más.

Már sokszor bizonyított

- Nagyon örülök annak, hogy Rátonyi Gábornak sikerült megegyeznie Kelemen Péterrel, és Pálvölgyi Miklós után újabb szakember tér vissza a sportágba. Péter az öttusa különböző területein bebizonyította már, hogy nem csak versenyzőként képes nagy teljesítményekre. A szakmai bizottság vezetőjeként végig kapcsolatban állt a sportággal, a napi személyi és szakmai ügyekkel is teljesen tisztában van. Biztos vagyok benne, hogy új posztján is olyan sikeres lesz, mint versenyzőként - mondta Pécsi Gábor, a Magyar Öttusa-szakszövetség technikai igazgatója.

(füredi) , Nemzeti Sport 2001.02.10.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK