FONTOS


 

Steffl-kupa nemzetközi fedett pályás viadal
Hét magyar a döntőben

Fogyott is meg gyarapodott is - mármint a nemzetközi fedett pályás öttusaviadal mezőnye, a második versenynapra. A férfiak pénteki egyéni selejtezőjére ugyanis megérkeztek a franciák, a bolgárok, a spanyolok és a litvánok, hiányzott viszont jó néhány magyar klasszis. Így például az újdonsült váltóbajnok Csepel-Dunapack csapatának mindhárom tagja, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter, Kovács Gergely, valamint a Honvéd-Steffl olimpiai ezüstérmese, Balogh Gábor. Kovács Gergely - aki egyébként 1998-ban és 2000-ben az egyéni verseny győztese volt - nosztalgiából kilátogatott a versenyre.

- Nagyon szerettem volna indulni az idén is, mert kellemes emlékeim maradtak erről a viadalról, de inkább nem kockáztattunk. Éppen öt hete műtötte meg a lábamat doktor Béres György, és bár nagyon jól sikerült az operáció, a hosszabb versenyt még nem vállaltam. A váltóban fele akkorák a távok, azt megerőltetés nélkül bírtam. Mind az öt számban jól szerepeltem csütörtökön, a körülményekhez képest a futás is jól ment. Bár nem érzek fájdalmat a lábamban, a kétszer 3000 méter futás, úgy érzem, még sok lett volna. Tavalyi egyéni győzelmemet ugyan nem tudom megismételni, de egy aranyérmet így is megvédtem. Tavaly is bajnok voltam váltóban, az idén is. Az más kérdés, hogy egy éve honvédosként, az idén pedig már csepeli színekben lettem váltóbajnok - mondta Kovács Gergely.

A fentebb említett honi öttusázók hiányzása ellenére maradtak neves versenyzők az 54 fős mezőnyben. Így például a csapatvilágbajnok Kállai Ákos, a világbajnoki ezüstérmes cseh Libor Capalini, akivel az 1999-es margitszigeti világbajnokságon vívott nagy csatát Balogh Gábor, továbbá a junior világbajnok Horváth Viktor és az ukrán Budovski vagy az oroszok új tehetsége, Galkin.

A selejtezőn elért eredményekből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, hiszen mindenki próbálta tartalékolni erejét a vasárnapi döntőre, és csak arra figyelt, hogy biztosítsa helyét a továbbjutók között. Mégis említést érdemel három lövőeredmény: Horváth Viktor 189 köre, amellyel megnyerte a számot, ugyancsak jól célzott Kállai Ákos és Fülep Attila (187-187 kör). Fülepnél meg kell jegyezni, hogy a záró futást sérülés miatt már nem teljesítette, ám így is lesz Fülep a fináléban, ugyanis testvére, Sándor bejutott a folytatásba.

A 32-es döntőbe jutott versenyzők a helyezések sorrendjében. A-csoport: Horváth Viktor (magyar), Hantov (bolgár), Huang Yong Kang (kínai), Brünisholz (svájci), Jefremnenko (ukrán) Kállai Ákos (magyar), Komlósy Tibor (magyar), Lefrancois (francia), Krivsky (cseh), Chabrecek (szlovák), Sorolla (spanyol), Kravcsenko (ukrán), Storer (brit), Libic (szlovák), Veder (német), Kertész Ádám (magyar). B-csoport: Zemaitis (litván), Krungolcas (litván), Liu Jan (kínai), Capalini (cseh), Ác (szlovák), Galkin (orosz), Dietz (német), Csery Péter (magyar) Cheng Zhaowei (kínai), Sala (spanyol), Gyalog Zoltán (magyar), Budovski (ukrán), Barnes (brit), Fülep Sándor (magyar), Sedleczky (cseh), Pfister (svájci)

(füredi)

A lovakat megmentik, ugye?

Bár a fedett pályás viadal második napján a férfi selejtezőben nem szerepelt a lovaglás, azért ez a tusa is gyakran szóba került pénteken. Mégpedig azért, mert noha a szövetségek idei állami támogatásának összege már kiszivárgott, több kérdés továbbra is válaszra vár.

- Nem tisztázottak például az öttusa lóállomány ellátásának körülményei az újabb olimpiai ciklusra. 1952 óta áll használhatnak az öttusázók egy olyan istállót, amely a sikereink egyik alapkövét jelentette. Tudtuk, hogy 2000 decemberében lejár a szerződés, amely biztosítja a lovak fenntartását, ezért már tavaly év elejétől szorgalmaztuk az ISM-nél a megállapodás meghosszabbítását. Sajnos, ez ideig nem kaptunk megnyugtató választ. Ha a lovak helyzete nem rendeződik, az ellehetetleníti a sportágat. Nemcsak versenyzőink további magas szintű felkészülése kérdőjeleződik meg, hanem az idei és a későbbi évekre felvállalt világversenyek megrendezésének sem lesz alapja - mondta Császári Attila, a Magyar Öttusa-szakszövetség elnöke.

Nemzeti Sport, 2001.02.24.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK