FONTOS


 

Az első női olimpiai bajnok Fehérvárott
Cook a búcsút tervezi

Stephanie Cook. Így hívják a Székesfehérvárott zajló Volán női Világkupa mezőnyének legnevesebb versenyzőjét. A brit hölgy ugyanis aranyérmes lett Sydneyben, és mivel a női öttusa tavaly szerepelt először az ötkarikás játékok műsorán, győzelme történelminek nevezhető.

A huszonkilenc éves versenyző természetesen ott lesz a viadal vasárnapi, 32-es döntőjében, bár a selejtezőben "csak" második lett a magyar világbajnoknő, Vörös Zsuzsanna mögött.

- Mennyiben lett más az élete olimpiai bajnokként?- kérdeztük a magyar Németh István tanítványát.

- Jelentősen megváltozott. Ahogy megérkeztünk Sydneyből Londonba, a repülőtérre, már nem a megszokott buszjárattal utaztam a városba, hanem egy hatalmas limuzin várt, amelyet az angol olimpiai szövetség küldött értem, s a további programot már nem én szerveztem, hanem az illetékes marketingcég. Rengeteg interjút adtam, rádió- és tévéfelvételen vettem részt, képeslapok és különböző reklámanyagok készültek rólam. A versenyzés után tehát a reklámmunka foglalt le, az edzések háttérbe kerültek. Ünnepelt személyiség lettem, eredményeim által az angolok megértették, hogy mi az öttusa, ami így népszerűbb lett a szigetországban. Büszke mindenki, hogy egy huszonkilenc éves orvosnő az ismeretlenségből a világ egyik ismert sportolójává vált. Edzőmmel, Németh Istvánnal fogadott bennünket a királynő, a miniszterelnök, és megkaptam az Angol Birodalom tagja kitüntetést a királynőtől. Ezzel nem sokan dicsekedhetnek.

- Az olimpia óta indult már versenyen?

- Mivel csak januárban kezdtem újra a sportolást, a fehérvári Világkupa az első jelentős versenyem. Két hét múlva Angliában lesz hasonló viadal, majd az Eb és a vb következik. Ezeken a tervek szerint indulok, aztán befejezem az aktív versenyzést.

- Miért fejezi be pályafutását? A mostani eredmény is azt igazolja, hogy kitűnő eredményekre képes még.

- Az angol szabályok szerint augusztusban el kell foglalnom sebészorvosi állásomat, mert ha ezt nem teszem, elvesztem a diplomámat. Így egyértelmű, hogy a világbajnokság után visszavonulok, de remélem, addig tovább bővítem éremgyűjteményemet.

- Az olimpián a fehérváriak világbajnoka, Vörös Zsuzsa nem tudta önt megelőzni. A selejtezőn a futásban ez sikerült neki. Milyen lesz a folytatás?

- A selejtező is fontos verseny, mert tovább kell jutni, de a vasárnapi döntő fontosabb lesz. Tavaly a februári Európa-bajnokságon nem sikerült megszereznem az aranyérmet, így van mit javítanom, és revánsot szeretnék venni. Zsuzsa pedig nyilván az olimpia után kíván bizonyítani, így biztos, hogy nagy küzdelem lesz közöttünk, amelybe nagy valószínűséggel még mások is beleszólnak. Vasárnap belép az ötödik versenyszám, a lovaglás is, és ott nem csak a versenyző tudása a döntő.

Székelyhidi János, Nemzeti Sport 2001.04.29.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK