FONTOS


 

Női váltónk közel álltaz éremhez
Fülep Sándor szenzációs győzelme

Új verseny, új remények - így indult hétfőn a Mol Nagydíjáért kiírt váltóverseny a székesfehérvári női Világkupa-viadalon. A tizenkét csapat között négy magyar is volt, melyek közül elsősorban a Vörös, Szathmáry, Füri együttestől vártak jó helyezést a szakvezetők. A nyitó lövészetben nem remekeltek csapataink, az edzők azonban nem voltak elkeseredve, mert született egy régóta várt kiváló eredmény: Vörös Zsuzsanna a vasárnapi döntőben visszatért régi pisztolyához, és már akkor úgy vélekedett Kulcsár Antal szövetségi kapitány, hogy megoldódni látszik pisztolykérdése. Hétfőn ez egyértelm?vé vált, a világ- és Európa-bajnok csodálatos sorozatot produkált, 94 kört teljesített úgy, hogy kilencesnél rosszabb találata nem volt. Ezen a versenyen ő célzott a legjobban, kár, hogy ezt nem egy nappal korábban tette, mert hasonló teljesítménnyel aranyéremre is esélyes lehetett volna.

Vívásban a gyenge kezdés után belelendültek versenyzőink, majd az úszásban a várakozásnak megfelelően szerepeltek: Vörösék nyerték a harmadik tusát a hármas számú csapatunk előtt.

Lovaglásban a német váltó szerezte a legtöbb pontot (1019), a Füri, Szathmáry, Vörös összetétel? együttesünk nem remekelt, 929 pontot gy?jtve csak a tizedik lett. Hármas számú együttesünkben Dékány Mária nagyot bukott, a mentőt is pályára hívták, szerencsére végül csak kisebb sérüléseket szenvedett a fiatal versenyző. Az ápolást követően végiglovagolt a pályán, de a csapatot végül a jelentős időtúllépés miatt kizárták. Négy szám után összetettben a fehéroroszok vezettek (3912), a britek egyes csapata (3870) és az olaszok (3817) előtt, Vörösék a negyedik, Simókáék az ötödik helyen álltak, egyaránt 115 pontos hátránnyal a fehéroroszokkal szemben.

Akárcsak vasárnap, ezúttal is a befejező szám, a futás döntött. A várakozásnak megfelelően ekkor is a britek egyes, az olimpiai bajnok Cook vezette csapata nyerte a futást, és a váltóversenyt is. A magyaroknál Füri Csilla nem tudta csökkenteni a hátrányt, Vörös Zsuzsa 8-10 méterre megközelítette Ceruttit. A váltásnál viszont már mintegy húsz méter volt a hátránya a magyar triónak. Mindenki Szathmáry Adriennben bízott, aki nagy iramban kezdett, de Fares is beleerősített, és egyre jobban növelte az előnyt. Olyannyira, hogy az olaszok megelőzték a fehéroroszokat is, és felfutottak a második helyre. Vöröséknek meg kellett elégedniük a negyedik hellyel.

"Nagyon örülök, hogy Vörös kit?nően lőtt, annak viszont nem, hogy társai már ebben a számban gyengélkedtek, és a folytatásban, a vívásban, az úszásban és a lovaglásban is csak közepesen teljesítettek, így nem tudtak dobogóra állni. Bár voltak biztató momentumok, figyelembe kell venni, hogy a tavalyi együttesből Simóka Beát és Máté Vivient kellett és kell pótolni. Remélem, az Eb-re és a vb-re azért javulunk, és összejön a várt eredmény."- értékelt Kulcsár Antal kapitány.

Egy fecske is csinálhat nyarat - ezt állapíthatjuk meg a férfiak warendorfi Világkupa-viadala után. Mint megírtuk, páratlan balszerencse-sorozat után csupán egy versenyzőnk, Fülep Sándor jutott be a keddi 32-es döntőbe, ám ő megnyerte a versenyt.

Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző elmondása szerint az UTE 25 éves tehetsége remek lövészettel kezdett, az ukrán Budovszkij és az orosz Szabirhuzin társaságában holtversenyben az élen végzett. Következett a vívás, amely nála a vízválasztó. Ha a leggyengébb számában "nem száll el", mindenre képes lehet. Nos, 900 pont fölött zárt, és ez a remek eredmény szép befejezéssel kecsegtetett. A legrizikósabb tusában, a lovaglásban sem hibázott, és az új pontszámítás szerinti maximummal, 1200 ponttal jött le a pályáról. A futás előtt 36 másodperc előnye volt a "futógép" litván Zadnieprovskis előtt, és mivel félő volt, hogy a tavalyi világbajnok veszélyes lehet rá, ezért erősen kezdett, és az első 750 méteres kör után megmaradt az előnye. A második kör után még növelte is a távolságot, majd a végén visszaállt az előny az eredetire. A vezetőedző szerint Fülep szenzációs napot fogott ki, és okos versenyzéssel szerezte meg a győzelmet.

"A lövészetben csupán a kevesebb belső tízessel lettem én a holtverseny harmadik helyezettje. A vívásomnak nagyon örülök. Bár három vereséggel kezdtem, de Miki bácsi tanácsait megfogadva sikerült remek eredménnyel zárnom. A futás előtt tartottam egy kicsit Zadnieprovskistól, de a végén még maradt is bennem erő, nem futottam ki magam" - mondta a pályafutása első Vk-aranyérmét szerző Fülep Sándor.

Női öttusa váltóverseny a MOL Nagydíjáért, Székesfehérvár

Végeredmény: 1. Nagy-Britannia I. (Kate Allenby, Stephanie Cook, Sian Lewis) 4938 pont, 2. Olaszország (Cerutti, Fares, Pieretti) 4881, 3. Fehéroroszország (Baslakova, Dolgacseva-Subenok, Vnukova) 4844, 4. Magyarország I. (Füri Csilla, Szathmáry Adrienn, Vörös Zsuzsanna) 4805, 5. Lengyelország 4736, 6. Nagy-Bitannia II. 4656, 7. Magyarország II. (Sasvári Éva, Simóka Nóra, Vojtkó Edit) 4561, ...11. Magyarország IV. (Andrejkovics Andrea, Fehér Noémi, Szele Réka) 3968, 12. Magyarország III. (Dékány Mária, Kling Réka, Pál Rita) 3048

Férfi Világkupa, Warendorf

Végeredmény: 1. Fülep Sándor (magyar) 5596 pont (lövészet:187 kör/1180 pont; vívás: 19 győzelem/916 pont; úszás: 2:09.3/1248; lovaglás: 1200 pont; futás: 9:47/1042 pont), 2. Zadnieprovskis (litván) 5520, 3. Mojszejev (orosz) 5516, 4. Walther (német) 5492, 5. Tkacsuk (ukrán) 5480, 6. Pardillo (mexikói) 5476

Székelyhidi János, Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.05.02.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK