FONTOS


 

Ötödször ötvözték az iskolai sportot és az élsportot
A báró, a miniszter és a világbajnokok
Wesselényi emlékverseny

Öt éve Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó és Luhály József, a Wesselényi Sportemlékbizottság tagja gondolt egy nagyot, és kitalálta, hogyan lehet az öttusában ötvözni az élsportot és az iskolai sportot.

Először Wesselényi Miklós báró születésének 200. évfordulója alkalmából hirdette meg a Wesselényi Miklós Sportemlékbizottság, a Magyar Testnevelési Egyetem (TF) és a Magyar Öttusa-szakszövetség az öt tusából és szellemi vetélkedőből álló emlékversenyt, így emlékezve meg a reformkor kiemelkedő személyiségéről, Wesselényi Miklós báróról, aki kis túlzással az első öttusázónak nevezhető. A kortársak visszaemlékezése szerint ugyanis a báró remek vívó és lovas, szenvedélyes úszó és kitűnő lövő volt, a testedzés fontosságát műveiben is propagálta, az ifjúság nevelésében nagy szerepet szentelt a sportnak.

A premieren még csak Martinek képviselte az élsportot, és néhány csapat vett részt, ám a kezdeti sikeren felbuzdulva a versenyt országos méretűvé bővítették, és Martinek után a válogatott keret tagjai is beszálltak a sportágat népszerűsítő eseménybe. Az idei kiírásra 16 középiskola és 8 egyetem küldte el nevezését, és a TF-en pénteken rendezett döntőt Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter nyitotta meg. A viadalon a középiskolások annyi előnyt kaptak az idősebbekkel szemben, hogy ők élsportolóval erősíthettek -- így lett a Kölcsey Ferenc Gimnázium kapitánya az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor, a Veres Pálné Gimnáziumé pedig az Európa-bajnok Sárfalvi Péter, de szerepet kapott a válogatott többi tagja, Kállai Ákos, Kovács Gergely, Simóka Nóra és Füri Csilla is. Martinek János ezúttal nem a középiskolásoknál szerepelt, a Pécsi Tudományegyetem hallgatójaként pécsi színekben lovagolt -- minden csapattagnak csak egy-egy versenyszámot kellett teljesítenie --, és mivel megnyerte a számot, csapata ezzel nagy lépést tett a végső győzelem felé.

Az egyes tusák közti szellemi vetélkedőn Wesselényi Miklós életéről és az öttusa történetéről adtak számot a versenyzők.

5. Wesselényi-emlékverseny, Budapest

Középiskolák: 1. Vörösmarty Mihály Gimnázium, 2. Kölcsey Ferenc Gimnázium, 3. Teleki Blanka Gimnázium. Egyetemek, főiskolák: 1. Pécsi Tudományegyetem, 2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 3. Modern Üzleti Tudományok Főiskolája

Az abszolút győztes a Kölcsey Ferenc Gimnázium lett

Nemzeti Sport, 2001.05.05.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK