FONTOS


 

Egy válogatás kellemes és kellemetlen meglepetései
Pálvölgyi ötös fogata

Az idei, zsúfoltnak egyáltalán nem nevezhető nemzetközi versenynaptár igencsak megnehezítette Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző dolgát, ugyanis csupán két viadal eredményei alapján kellett eldöntenie: kikre számít az idei világversenyeken, a június 18. és 22. közötti, szófiai Európa-bajnokságon, illetve a rá egy hónapra következő angliai világbajnokságon. A helyzetet bonyolította, hogy a warendorfi Világkupán két fiatal versenyzőnknek, egy számmal kevesebbet teljesítve, esélye sem volt a döntőbe kerülésre - mint beszámoltunk róla, a rendezők téves tájékoztatása miatt lekésték lövészetük rajtját -, így gondoskodni kellett az ő "kárpótlásukról", egy újabb válogatóverseny kijelöléséről.

Aztán a sors úgy hozta, hogy még sincs szükség újabb felmérőre, mert a második válogatón, az elmúlt héten rendezett Westel-Ericsson-kupán a két fiatal, Fülep Attila és Kertész Ádám nem tudott bizonyítani, nem jutott a döntőbe. A kapitány keretet hirdethetett, a válogatási rangsornak megfelelően Horváth Viktor (9986 pont), Fülep Sándor (9908), Sárfalvi Péter (9862), Balogh Gábor (9768) és Kállai Ákos (9684) képviselheti színeinket Szófiában. Arról, hogy közülük ki indul a hagyományos egyéni és csapatversenyen, illetve a váltóban, a jövő heti, Thorn-kupáért kiírt bajnokságon dönt a kapitány.

- Az az öt versenyző, akire számítok, mindkét válogatóversenyén döntőbe került. Rajtuk kívül Kovács Gergelynek sikerült egy döntős helyet elcsípnie, így ő kapta a tartalék szerepét - mondta Pálvölgyi Miklós.

- Kovács Budapesten jutott fináléba, és a bronzérmes Horváth Viktor mögött a legjobb magyar lett negyedik helyezésével. Emellett ő is az ominózus warendorfi versenyen válogatózhatott, ahol ugyan ő nem késte le a lövészet rajtját, ám - szintén a rendezők hibája miatt - kölcsönpisztollyal versenyzett, és ez érződött is a teljesítményén. Szóval nem kellett volna őt is valamivel "kárpótolni"?

- A budapesti teljesítményének jutalma a tartalékszerep. Egyébként pedig előtte Warendorfban ott volt a továbbjutás lehetősége. Mert igaz, hogy kölcsönpisztollyal lőtt, és azzal a vártnál gyengébb eredményt ért el, de még így is simán döntős lehetett volna, ha úgy vív, mint mondjuk a budapesti verseny fináléjában. És nem olyan görcsösen, mint kétszer is. Szerintem nála az lehetett a gond, hogy több mint egy éve nem szerepelt tétversenyen, és Warendorfban a nagy akarásnak lett a vége a gyenge vívás és a kiesés.

- Az év eleje óta irányítja ön a férfikeret munkáját. Az öt hónap alatt milyen pozitív és negatív benyomások érték?

- Pozitívum Horváth Viktor egyenletes, remek szereplése, valamint a korábban a vívással hadilábon álló Fülep Sándor rendszeres jó teljesítménye a páston. A negatív pedig az, hogy Balogh Gábor mérsékeltebben szerepelt, mint tőle várható.

- Bizonyára beszélt már az olimpiai ezüstérmessel, hogy mi lehet ennek az oka.

- Természetesen. Fáradtnak érzi magát, ami részben annak tulajdonítható, hogy idén futásban hangsúlyozott munkát végez. Hozzá kell tenni azonban, hogy Gábornak "zöld kártyája" volt, tehát nem kellett megküzdenie a csapatba kerülésért, ám így is megszolgálta a helyet.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.05.18.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK