FONTOS


 

Budapesten világbajnoki mezőny készül a szófiai Eb-re
Babakocsi a pást mellett

Aki csak úgy betévedt kedd délelőtt a Nemzeti Sportcsarnokba - persze, tudom, csak úgy nem téved oda senki - vívó-világbajnokságon, de legalábbis nagyszabású vívóversenyen érezhette magát. Az egyik teremben a vívóválogatott "kardszekciójának" tagjai gyötörték egymást, a másikban pedig az öttusázók. Természetesen a nagyobb terem volt az öttusázóké, elvégre ők állnak nagy megméretés előtt: jövő héten a szófiai kontinensbajnokságon kell bizonyítaniuk.

"Mi ráérünk, még három hetünk van az Európa-bajnokságig, csak ma tartottuk az első közös edzésünket. Jó nektek, hamarabb túl lesztek a nehezén" - vetette oda mintegy bátorításként a kardban világbajnok Ferjancsik Domonkos az öttusázóként párbajtőrrel jeleskedő, szintén világbajnok Sárfalvi Péternek - majd visszavonult saját felségterületére, ahol Nemcsik Zsolttal vívott tovább. Sárfalvit pedig Zadnieprovskis szólította pástra. Igen, Zadnieprovskis, a litvánok világbajnoka.

És itt következik a magyarázat arra, miért is tűnhetett nemzetközi vívóversenynek a sportcsarnokban elénk táruló kép: a mieink mellett a litvánok és a britek is Budapesten készülnek az Eb-re. Csak néhány név ízelítőül: Zadnieprovskis mellett Zemaitis és Krungolcas, illetve a női vonalon jelenleg egyeduralkodó britek az olimpiai bajnok Stephanie Cook és a sydneyi bronzérmes Kate Allenby vezérletével. Ha hozzávesszük a magyarok eredménylistáját, kijelenthetjük, világbajnoki mezőny táborhelye a főváros. A britek szinte hazajárnak Magyarországra, hiszen edzőjük magyar, Németh István, de a litvánok sem először készülnek nálunk a világversenyekre.

"Elsősorban a vívás miatt járunk ide, ugyanis a versenyzőknek otthon nincs vívópartnerük. Hiába vannak remek lovaink, szép uszodánk és lőterünk, ha vívni csak egymással tudnak a fiúk" - magyarázza Henrikos Eismontas edző.

A mieink szerencsére nem szenvednek hiányt vívópartnerben, a külföldiek mellett most az augusztusi, budapesti junior világbajnokságra készülő fiatalok is segítik munkájukat. És hogy ne legyen egyhangú az órákon át tartó vívás, Magyary István edző kihirdeti, hogy háziversenyt tartanak.

"Mivel legutóbb három hete, az országos bajnokságon éreztek versenyhangulatot a fiúk, muszáj volt valamivel serkentenem őket - indokolja a döntést. - Nincs szükség semmiféle győzelmi díjra, az egyéni presztízs hajtja őket. Senki sem szeret kikapni, mert aztán hallgathatja a többiek ugratásait. Szóval, elégedett vagyok, mert úgy koncentrálnak és esetenként bosszankodnak, mint a versenyeken. Nagyon örülök, hogy Fülep Sanyi most már hosszabb ideje jól vív. Sárfalvi Peti gödörbe kerül néha, de aztán kimászik belőle, Kállai Ákos pedig folyamatosan hozza jó formáját".

Hát igen, vitathatatlanul Kállai Ákos a sztár mostanában. Igaz, nem saját jogán, hanem kéthetes kislánya révén. Az öttusacsemetét ugyanis az anyuka, Simóka Bea rendre kihozza a terembe, a csöppség pedig a pást mellett álló babakocsiból vigyázza az apuka minden lépését. A kis Nóri ugyanolyan fegyelmezett, mint az öttusázók, nem sír, békésen szundikál. Amikor kézbe veszik, vidáman gügyörészik a brit hölgyekkel, és Zadnieprovskisnak is jut a mosolyából. Kállai Ákos pedig büszkén figyeli a babakocsi körüli csoportosulást.

"Szófiához szép emlékek fűznek, mert négy éve újoncként csapatban világbajnok lettem ott és egyéniben is jól szerepeltem. A kellemes emlékekhez most hozzáadódik az is, hogy azóta kisbabánk született - mondja. - Elviszem a fényképeit, és a verseny előtt azzal doppingolom majd magam. Most a váltóban kapok szerepet, ami az új kiírás, az egylovas rendezés miatt különös feladatokkal is jár. Kezdetben nehéz volt elképzelni, hogy tudunk majd gyorsan helyet cserélni a lovon, aztán elsőre megoldottuk. Már azt is el döntöttük, hogy én leszek az utolsó lovas, mert előttem Balogh Gabi és Horváth Viktor ugyanazzal a kengyellel elboldogul, nálam viszont állítani kell. A héten még tartunk egy próbát, de úgy érzem, semmi gond nem lesz az Eb-n. Sőt, biztos hogy jó lesz..."

A lexikonnak is beillő Sárfalvit Magyary edző arról faggatja: tudja-e, milyen eredmény született a legutóbbi, 1993-as szófiai Eb-n. Világbajnokunkat ilyen kérdéssel nem lehet megfogni: az összes aranyat a magyarok hozhatták haza.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.06.13.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK