FONTOS


 

A felnőttekéhez hasonló vb várja Budapesten a juniorokat is
A terv megvan, a támogatás kérdéses

Az öttusázók sok mindenre panaszkodhatnak mostanában, csak arra nem, hogy unatkoznak. A felnőtt versenyzők jövő héten a szófiai Európa-bajnokságon szerepelnek, míg a juniorok az augusztus eleji, budapesti világbajnokságra készülnek, amelynek utolsó válogatóversenye a hét végi országos bajnokság.

Deák Ferenc utánpótlás-szakágvezető elmondta, hogy a fiúknál Kertész Ádám indulása biztos. A KSI versenyzője -- mivel a felnőtt keretnek is tagja -- kiemelt volt, ennek ellenére elindult minden viadalon, és vezeti is a ranglistát. A nyomában ott van a fehérvári Horváth András, a további helyekért Halasi Zoltán, Gyalog Zoltán, Várbíró Máté és Lipták Róbert csatázik. A lányoknál Kulcsár Antal kapitánynak új csapatot kellett építenie, és jelenleg nyolcan harcolnak az öt helyért. A szoros mezőny élén Szathmáry Adrienn és Simóka Nóra áll.

Mivel Magyarország legutóbb több mint egy évtizede, 1990-ben Székefehérvárott rendezett junior-világbajnokságot -- akkor még csak a férfiak részére --, érthetően nagy a készülődés a szövetségben, hogy a magyar öttusa hírnevéhez méltó eseményen láthassák vendégül a világ legjobb fiatal tusázóit.

-- Hogy haladnak az előkészületek? -- kérdeztük Pécsi Gábort, a szövetség technikai igazgatóját.

-- A héten a különböző szakterületek megbízottjaival bejártuk a világbajnokság helyszíneit, a lövészetnek, vívásnak, úszásnak és a selejtező futásának otthont adó FTC népligeti sporttelepét, valamint a Kincsem-parkot, ahol a lovaglást és a döntők futását rendezzük. A Kincsem-parkhoz a nyolcvankilences nagy sikerű világbajnokság óta szép emlékek fűznek minden öttusázót -- mondja Pécsi Gábor.

-- A juniorvébén is ugyanúgy kiszolgálják majd a közönséget, mint a felnőtt-világversenyeken?

-- Igen. Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy az eredményeket minden helyszínen a közönség számára is jól érthetően közöljük, megint használjuk majd a kivetítőket. Az augusztusi vébé ugyanúgy a kis távolságok versenye lesz, mint a két évvel ezelőtti margitszigeti. A szállások is a közelben találhatók, a népligeti pályán lévő hotelben és a közeli Platánus Szállóban laknak majd a vendégek.

-- A "körítés" is hasonló lesz a megszokottakhoz?

-- Szakmailag megpróbálunk hibátlan versenyt rendezni, de a külső körülmények az anyagi lehetőségektől függnek. Sajnos még jelenleg sem tudjuk, hogy az ISM mennyivel járul hozzá az esemény megrendezéséhez, de reméljük, mi is megkapjuk azt a támogatást, amit más sportágak hasonló világversenyre kaptak. Akkor viszont tényleg emlékezetes, látványos vébét tudunk majd rendezni.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.06.16.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK