FONTOS


 

10. férfi és 9. női Európa-bajnokság, Szófia - túl a nehezén
Teljes magyar csapat a döntőben

Szerda reggel úgy fél kilenc tájban Magyary István vívóedző elindult a vívóterem melletti büfébe, hogy kávét hozzon Fülep Sándornak. A B-csoportban szereplő fiatal versenyző neve mellett ekkor ugyanis egyetlen győzelem és négy vereség állt. Vagyis nem a legjobban kezdett a páston, és ezért kellett a frissítőszer, a kávé. Csoporttársának, az Eb-újonc Horváth Viktornak nem volt szüksége kávéra, ő minden addigi asszóját megnyerte.

Szóval, Magyary mester átadta a pohárnyi feketét, aztán Fülep is kezdte adni a tusokat. Hováth Viktor vívóedzőjének, ifj. Deák Ferencnek meg "csak" annyi volt a dolga, hogy megpróbálja állandósítani tanítványa formáját. Fülepnél később is voltak megingások, de sikerült 748 pontra felhoznia az eredményt. Horváth egyenletesen, jól vívott (916), csupán ketten voltak jobbak nála. Az első felnőtt világversenyén szereplő öttusázót minden dicséret megillet ezért a produkcióért.

- A verseny előtti napon, amikor eszembe jutott, hogy mi vár rám, kicsit izgultam. Aztán estére kiment belőlem minden feszültség, nagyon jól aludtam, csak a szúnyogok zavartak, más nem. A vívás előtt a torkomban dobogott a szívem, aztán feloldódtam, csak a vívásra figyeltem. Örülök az eredménynek, elégedett vagyok vele, és jól is ment a vívás - mondta a székesfehérvári tehetség.

Horváthék vívása közben megérkezett a lövészetről a másik csoportban szereplő két világbajnok, Balogh Gábor és Sárfalvi Péter. Balogh 179, Sárfalvi 173 körrel zárt. Arcuk nem volt túl vidám, mert ennél jóval többre képesek.

Aztán dél körül Magyary edző megint elindult a büfébe. Ezúttal két kávét hozott. Mert Baloghnak és Sárfalvinak sem jól indult a vívás. A románok ellen mindketten lekopírozták a labdarúgó-válogatott eredményét, vagyis null-kettővel zártak. Lemondtunk volna a focista-produkcióról...

Szerencsére, utána magukra találtak, gy?jtötték a találatokat. Mindketten 860 pontot szereztek, ami Baloghnak úgy jött össze, hogy az utolsó öt asszóját elvesztette. Ha legalább kettőt megnyer belőlük...!

- Jobb eredményt vártam, mert mindkét fiú jobbat tud ennél - összegzett tömören Pálvölgyi Miklós kapitány.

A nyitott medencében rendezett úszás megint megviselte a versenyzőket, a hidegben vacogtak, aztán a hideg vízben is vacogtak. Fülepék úszásakor ráadásul az eső is esett. Szóval, volt itt minden: hideg, szél, eső - már csak a hó hiányzott... A záró futást Horváth a 2., Fülep a 12. helyen várta.

- Az első körben erősen kellett futnom, utána visszavettem a tempóból - mondta a célba érés után Fülep.

A másik csoportban Balogh állt továbbjutást érő helyen, nyolcadik volt (mindkét csoportból 16-an léptek tovább), Sárfalvi viszont 17.-ként rajtolt. Balogh feljött másodiknak, és Sárfalvi is biztosította helyét a pénteki döntőben.

- Elfáradtam, mert szinte végig futnom kellett, nem lazíthattam - lihegte Sárfalvi.

A magyar nők után a férfiak is teljesítették tehát az első, és talán legnehezebb feladatot, teljes létszámmal jutottak a fináléba. Várjuk a hasonló jó folytatást.

Szófiai szösszenetek

Szófiában az ásványvíz drága kincs. Saját bőrünkön tapasztaljuk. A csapvíz nem iható - jobb a békesség, ezért nem is isszuk -, így minden étkezéshez mindenki kap egy-egy félliteres ásványvizet. Hogy többet is meg bírna inni? Az nem számít. Fél liternyit kap. Másban azért nem ilyen szőrös szív?ek a házigazdák. Ha plusz sopszka salátát, netán újabb adag epret kér valaki, megkapja. Csak vízért ne könyörögjön.

*

A női versenyről szóló tudósításban megállapítottam, hogy a hölgyek valahogy "időtállóbbak", tovább bírják a versenyzést. Ezt jelezte, hogy a tíz évvel ezelőtti aranyérmes Subenok is itt van a mezőnyben - mellette még három Európa-bajnok. A férfiaknál csupán három korábbi bajnok nevezett: Sebastien Deleigne (1995, 1998), Sárfalvi Péter (1999) és Imre Tiidemann (2000).

10. férfi és 9. női Európa-bajnokság, Szófia

Férfi selejtező (64 induló). A pénteki 32-es döntőbe jutottak. A csoport: 1. Walther (német), 2. Balogh Gábor (magyar), 3. Kravcsenko (ukrán), 4. Toader (román), 5. Mojszejev (orosz), 6. Clercq (francia), 7. Meliak (fehérorosz), 8. Dovgal (fehérorosz), 9. Szabirhuzin (orosz), 10. Papuc (román), 11. Sárfalvi Péter (magyar), 12. Budovszki (ukrán), 13. Storer (brit), 14. Deleigne (francia), 15. Valentini (olasz), 16. Horbacz (lengyel). B csoport: 1. Bisov (fehérorosz), 2. Zadnieprovkis (litván), 3. Horváth Viktor (magyar), 4. Hantov (bolgár), 5. Johansson (svéd), 6. Capalini (cseh), 7. Galkin (orosz), 8. Stefanek (lengyel), 9. Krungolcas (litván), 10. Turkin (orosz), 11. Tkacsuk (ukrán), 12. Fülep Sándor (magyar), 13. Akszenov (fehérorosz), 14. Tiidemann (észt), 15. Ács (szlovák), 16. Dietz (német)

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.06.21.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK