FONTOS


 

10. férfi és 9. női Európa-bajnokság, Szófia - két magyar medália
Aranyérmes a magyar férficsapat, Fülep harmadik

Álom ez vagy valóság?

Ébren vagyunk, vagy csak álmunkban láttuk ezeket az eredményeket?

A pénteki férfidöntő lövészetét Fülep Sándor nyerte fantasztikus 190 körrel, vagyis hattal túlszárnyalta selejtezőbeli produkcióját. Két-két körrel többet lőtt Balogh Gábor (181) és az egyéni induló Sárfalvi Péter (175) is. Csupán az Eb-újonc, a selejtezőben legjobban célzó Horváth Viktor maradt el korábbi, 187-es eredményétől - 179-cel zárt.

- A bemelegítés jól ment, csak tízeseket lőttem. Ez nem jó jel, mert utána általában gyenge eredmény szokott következni, ezért lőttem néhányat bal kézzel is. Versenyen már lőttem 191-et és 189-et, ső, többször is nyertem már a számot, de ez most nagyon jól jött - mondta boldogan Fülep.

Álom ez vagy rémálom? Ugye, csak álmodjuk, amit a pástokon látunk?

A magyar fiúk inkább kapják a találatokat, mint adják. Hiába szállítja a kávékat és banánokat Balaska Zsolt lovasedző és Füri Csilla, nem sokat használ. Különösen Sárfalvinak megy gyengén.

Nem véletlenül szakad ki belőle többször is a kiáltás: "Ez nem igaz! Ezt nem hiszem el!" El kellett hinnie. Szinte képtelen volt nyerni, és ezzel meg is pecsételődött a sorsa.

Balogh és Fülep a végére a 800 pontos határ fölé tornászta magát.

- Sárfalvi abszolút indiszponáltan versenyzett, szinte ott sem volt a páston. Baloghnak idén gondjai voltak a vívással, most dicséretesen küzdött, a 860 pont jó eredmény, a csapatnak is nagyon kellett. Fülep fejlődött, a 800 pont nála mindig jó - összegzett Magyary István, a válogatott vívóedzője.

- A lövészet előtt izgultam, hullámzó lett a teljesítményem. Ugyanez jellemezte a vívást is, ráadásul vereség esetén az önbizalmamat is elvesztem, nem azt csináltam, amit higgadt fejjel tettem volna. Szerencsére a végére azért összekaptam magam - vélekedett Horváth Viktor.

A fehérvári tehetség visszafogottabb teljesítményét vívóedzője, ifj. Deák Ferenc az Eb-premierrel magyarázta. Még versenyrutint kell szereznie Viktornak.

A lovaglás előtt a fehéroroszok csaknem 300 ponttal vezettek előttünk, minket kétszázzal követtek az ukránok, csaknem 400-zal az oroszok. Az egyéni verseny eldőlni látszott: ha a tavalyi világbajnok Zadnieprovskis nem ront sokat, futásban verhetetlen. Szóval nekünk nem volt szabad lovaglásban hibáznunk, viszont a fehéroroszoktól "elvártuk" a hibákat - még ha ez nem is sportszerű.

Álom ez vagy valóság?

Balogh nem rontott. Mi az hogy nem rontott? Tanári módon lovagolt azzal a lóval, amellyel a női verseny győztese, az olimpiai bajnok Cook ötöt vert, sőt a lónak volt nullapontos teljesítménye is. Balaska Zsolt lovasedző szupernek minősíti a világbajnok produkcióját. Aztán Dovgal sem hibázik. Fülep egy akadályt ver, és jön a fiatal Meliak, aki négyet, sőt leesik a lóról, és az időt is túllépi. Bisov megint csak egyet ver.

Kiszámoljuk, hogy Horváth Viktornak nem szabad hibáznia, akkor éppen egyenlő lesz a két csapat pontszáma.

Jön Viktor, és sorra kocogtatja a rudakat.

Álmodunk? Egyik sem esik le! Néha mi is megérdemlünk egy kis szerencsét.

A futásnak 13 148-13 148 ponttal vág neki a két csapat. A legjobb magyar, Balogh a 6. helyről rajtol, de az érem nincs elérhetetlen távolságban, sőt a 8. helyezett Fülep is előre léphet. A két litván ellép a mezőnytől, és láss csodát, Fülep feljön harmadiknak! De bírja-e ezt a gyilkos tempót? Toader elévág, de Fülep ott van a nyakán, majd az utolsó húsz méteren lehagyja. Fantasztikus!

A magyar csapat 1999 után ismét a dobogó tetejére állhat, Fülep pedig bronzérmes.

Nem álmodtunk. Ez igaz történet volt.

Aranyszavak

Fülep Sándor: - A futás előtt reálisan a 4-8. hely valamelyikére számítottam. Aztán feldobott, hogy éremért futhatok. A végén magam sem hittem el, hogy lehagyom a nálam jobb futókat. A csapataranynak nagyon örülök. Első két felnőttérmemet szereztem Szófiában.

Balogh Gábor: - Ennek a nyolcadik helynek jobban örülök, mint a két évvel ezelőtti ötödiknek, mert akkor többet hibáztam. Most egyenletesen közepes teljesítményt nyújtottam. A lovaglásomat kiemelném, nagyon jó érzés volt! Szívből örülök Sanyi bronzérmének, meglepett, de gratulálok neki. A futás előtt nem éreztem, hogy érmes lehetek, mert idén az edzéseken nem úgy ment, mint szokott. Jó jel viszont, hogy kezd összeállni az öt számom. Fontos, hogy egy új csapat épül, és egyből arannyal kezdtünk, ami biztató. Még sok dicsőséget szerzünk a magyar öttusának, és ígérem, én is leszek még egyéni érmes. Eredetileg a vasárnapi váltóban is szerepeltem volna, de jeleztem a kapitánynak, hogy a felkészültségem még nem az igazi. Átadtam a helyem Sanyinak, mert ő jobb formában van, és a kapitány elfogadta az érveimet.

Horváth Viktor: - Két nagyon jó csapattárssal lettem aranyérmes. A vívásom nem volt az igazi, de nem törtem le, mert a csapat jól állt, és tudtam, ezért hajtani kell. A lovaglásban végig kocogtatott a lovam, mégis sikerült a hibátlan teljesítmény. A futás jól ment, a végét is bírtam.

Szófiai szösszenetek

Évtizedekkel ezelőtt Bulgária egyik védjegye a rózsaolaj volt. Tele voltak az üzletek ezzel az ajándéknak szánt holmival, és a magára valamit is adó magyar turista nem jött haza néhány üvegcse tömény illatszer nélkül. Azóta sokat változott a világ. Ez lemérhető azon is, hogy most már a kirakatokból kifogyott a rózsaolaj. Annál több kóbor, sovány kutyába botlottunk a városban. Lassan ez lesz Szófia "címerállata"?

Nem lehet azt mondani, hogy Szófia az Európa-bajnokság lázában ég. A váróban sehol egy plakát - pedig van belőle bőven, a versenyközpont tele van vele -, de még a sajtó is igen visszafogottan foglalkozik az eseménnyel. A "24 csasza" - vagyis a 24 óra című lap mindössze egy kishírben - 18 sorban - számolt be a viadalról. Ebben a pár sorban is csupán a hazai versenyzők teljesítményéről esett szó.

Tusatabló

Európa-bajnokság, Szófia

Férfiak. Egyéni. Eb: Andrejus Zadnieprovskis (Litvánia) 5700 pont (lövészet: 178 kör/1072 pont, vívás: 944 pont, úszás: 1320 pont, lovaglás: 1140, futás: 1224), 2. Edvinas Krungolcas (Litvánia) 5650 (180/1096, 944, 1280, 1140, 1224), 3. Fülep Sándor (Magyarország, egyesület: UTE, edzői: Deák Ferenc, Balaska Zsolt, Magyary István - Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző) 5624 (190/1216, 804, 1240, 1160, 1204), 4. Toader (Románia) 5624, 5. Walther (Németország) 5596, 6. Capalini (Csehország) 5576, ...8. Balogh Gábor (Magyarország) 5548 (181/1108, 860, 1264, 1200, 1116), ...14. Horváth Viktor (Magyarország) 5476 (179/1084, 748, 1264, 1200, 1180), ...30. Sárfalvi Péter (Magyarország) 5092 (175/1036, 664, 1200, 1200, 992)

Csapat. Eb: MAGYARORSZÁG (FÜLEP SÁNDOR, egy: UTE, e: Deák Ferenc, Balaska Zsolt, Magyary István, BALOGH GÁBOR, egy: Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Magyary István, Miklós György, Rátonyi Gábor, Serfőző Sándor, HORVÁTH VIKTOR, egy: Alba Volán, e: ifj. Deák Ferenc, Komlódy Zsolt, Kulcsár Antal, Mészöly Gábor, Varga Domokos - Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző, Berka Imre gyúró) 16 648 pont, 2. Fehéroroszország (Bisov, Dovgal, Meliak) 16 396, 3. Ukrajna (Kravcsenko, Budovszki, Tkacsuk) 16 348, 4. Oroszország 16 120, 5. Litvánia 15 340, 6. Németország 15 048

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.06.23.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK