FONTOS


 

A mieink a legeredményesebbek
Aranyérem a rajttól a célig

Szomorú képet mutatott vasárnap a Sportakadémia. A mindig zsúfolt, beszélgetéstől zsongó, nevetéstől vagy elkeseredett kiáltástól hangos létesítmény-együttes nagyon üres volt. A küldöttségek nagy része hazautazott, csupán az utolsó napon érintett férfiváltók tagjai -- no és az edzők, vezetők -- tartózkodtak még Szófiában.

Persze, így is voltak derűs pillanatok, még az utolsó versenynap ádáz küzdelmei során is.

Kora reggel, a nyitó lövészeten például egy kérdés késztette mosolyra a résztvevőket.

-- Tagdá kto sztriljál? -- vagyis: De akkor ki lőtt? -- kérdezte megszeppenve a lövészet vezetője.

Történt ugyanis, hogy az orosz csapat első emberének, Mojszejevnek a táblacserénél gondja akadt a gépével. A hibát kijavították, ám ez a baki megzavarhatta őt. Még a "start" vezényszó előtt elcsattant egy lövés, és Mojszejev automatikusan jelezte, hogy ő volt az, ő lőtt. Ezzel felhívta magára a figyelmet, mire a versenybíró azonnal közölte: a lövés nullát ér, mivel a start vezényszó előtt történt. Az orosz észbekapott, hogy nem kellett volna elvállalnia. "Nem én lőttem!" -- próbálta helyrehozni a hibát. Ez a kijelentés viszont a versenybírót lepte meg. "Akkor ki lőtt? Ki lőtt?" -- nézett körbe a teremben a tettest keresve. Persze, mindenki tudta, hogy Mojszejev volt.

A közjáték derültséget keltett, az oroszokat meg is zavarta, de a mieinket szerencsére nem. A Fülep Sándor (94 kör), Kállai Ákos (92), Horváth Viktor (92) alkotta trió 278 körrel (1240 pont), három körrel a németek előtt megnyerte a számot.

Fantasztikus kezdés!

Aztán fantasztikus folytatás a páston: öt győzelem zsinórban. Méghozzá nagy különbségű győzelmek. Az ukránok elleni 3:5-nél még azt hittük, csak kisiklás, de az oroszoktól elszenvedett 7:2 bajt sejtetett. Valóban, újabb vereségek következtek, öt egymás után. A fiúk nem tudtak kimászni a gödörből. Egyszerre jelentkezett náluk a holtpont, és nem volt, aki húzza a társakat. Az elhullajtott pontokat sajnálva az nyújtott némi vigaszt, hogy a vereségek minimálisak voltak. Az pedig a lelkünknek is jót tett, hogy mégsem vereséggel hagytuk el a termet, az utolsó körben 6:3-ra legyőztük a svédeket.

"A jó lövészet után jól kezdtünk, és nekünk állt a zászló. Talán a fiúk képzeletben már előre is szaladtak, nem figyeltek a befejezésre. Nem rossz az eredmény, de lehetett volna jobb" -- összegzett Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző.

Mivel a csapatok körbeverték egymást, illetve a lövészetben a gyengébbek szerepeltek jól a páston, válogatottunk őrizte vezető helyét.

Az uszodában nem várhattunk ugyanolyan teljesítményt a fiúktól, mint előző nap a lányoktól -- vagyis hogy megnyerjék a számot --, ám ők minden várakozást felülmúlva teljesítettek (2:56.75), a középmezőnyben végeztek, így összetettben továbbra is az élen álltak. A lovaglást rossz előjellel kezdtük, ugyanis azt a lovat sorsoltuk, amellyel előző nap az egyébként jó lovas britek öt akadályt vertek. Nem kellett aggódnunk, remek produkcióval, egy verőhibával zártak a fiúk -- és a záró futás előtt 4 pont, vagyis egy másodperc volt az előnyük a nem kifejezetten villámlábú lengyelek előtt, a veszélyesnek tartott, remek futó litvánokat pedig 29 másodperccel előzték meg.

"Ezt az előnyt meg kell tartanunk, bármilyen jók is a litvánok" -- mondogatták a futásra készülődve.

Csak a magyar-litván párharcot figyeltük, a többieket nem kellett. Fülep további négy másodpercet vert Zemaitisre, Kállai valamit leadott az előnyből Krungolcassal szemben. A végére maradt Horváth Viktor és az egyéni aranyérmes Zadnieprovskis. Horváth az elején teljes erőből futott, hogy lelkileg összetörje vetélytársát. A taktika bevált, a magyar váltó az első számtól vezetve lett Európa-bajnok, megvédve tavalyi címét.

Az Eb legeredményebb válogatottja a magyar lett 3 arany- és egy bronzéremmel.

Európa-bajnokság, Szófia

Férfi váltóverseny (15 csapat). Európa-bajnok: MAGYARORSZÁG (FÜLEP SÁNDOR, egyesület: UTE, edzői: Balaska Zsolt, Deák Ferenc, Magyary István, HORVÁTH VIKTOR, egy: Alba Volán, e: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, ifj. Deák Ferenc, Mészöly Gábor, Varga Domokos, KÁLLAI ÁKOS, egy: Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Kancsal Tamás, Kelemen Péter, Magyary István, Rátonyi Gábor -- Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző, Berka Imre gyúró) 5560 pont, 2. Litvánia (Krungolcas, Zadnieprovskis, Zemaitis) 5508, 3. Lengyelország (Bogucki, Horbacz, Stefabek) 5464, 4. Csehország 5356, 5. Fehéroroszország 5328, 6. Németország 5304

***

Aranyszavak

Fülep Sándor: -- Nagyon nehéz győzelem volt! Igaz, hogy az első számtól az élen álltunk, és a vívás elején is jók voltunk, de aztán gödörbe kerültünk. Akkor azt hittem, elszálltak az aranyremények. Aztán a vívás után kiderült, hogy így is az élen maradtunk, és megint bizakodni kezdtem. A futás előtt sejtettem, hogy a 30 másodperc elég lesz a litvánokkal szemben, ennek ellenére teljes erőből kellett futnunk, hogy biztosan nyerjünk.

Horváth Viktor: -- Nagyon jó lövészet és jó vívókezdés után azt hittem, akkora előnyünk lesz, hogy futnunk sem kell. Aztán jött a hullámvölgy, amelynél már csak az éremben reménykedtem. A jó úszás után megint felcsillant a győzelmi esély. A lovaglás után pedig azt éreztem, hogy innen már csak elveszíthetjük az aranyat. A táv elején edzői utasításra teljes erőből kellett futnom, hogy a nálam jobb futó Zadnieprovskisnak eszébe se jusson, hogy van valami keresnivalója. Kikészített ez a taktika, mert nem így szoktam kezdeni, de bevált, és ez a lényeg!

Kállai Ákos: -- Ma egy hónapos a kislányom, Nóri, akinek ennél szebb ajándékot nem is vihetnék haza. Szófia számomra kellemes emlékű helyszín. Négy éve, első felnőtt világbajnokságomon aranyérmes lettem, szombaton sógornőm, Simóka Nóri lett Európa-bajnok, most én. Különösen annak örülök, hogy végre világversenyen is jól ment a vívás.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.06.25.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK