FONTOS


 

10. férfi és 9. női Európa-bajnokság
Aranyak és kapitányi gondok

A magyar öttusasport őrzi helyét a nemzetközi mezőny élvonalában. Az elmúlt heti szófiai Európa-bajnokság éremtáblázatának első helyén végzett küldöttségünk annak ellenére is, hogy a kapitányok több új versenyzővel vágtak neki az év első világversenyének. A két szakvezetőt a kontinensbajnokság tapasztalatairól és a közelgő, július közepén esedékes angliai világbajnokság várható csapatösszetételéről kérdeztük.

- A lehető legrosszabb előjelekkel vágtunk neki Szófiának, sérülések, betegségek gátolták a munkát, ráadásul az indulás napján Vörös Zsuzsa bélfertőzést kapott. Ez a betegség éreztette hatását az egyéni versenyen, amely számára a várakozás alatt sikerült - kezdte Kulcsár Antal női kapitány. - Azért öröm is ért bennünket ezen a napon, Füri Csilla jó teljesítménnyel elért hetedik helye dicséretes. A fiatalok, Vojtkó Edit és Szathmáry Adrienn a minimális elvárásoknak megfeleltek. Mivel a váltóverseny aranyéremmel zárult, érthető, hogy erről szívesebben beszélek. Simóka Nóra a műtétek miatti kihagyás után sikeresen tért vissza. Vörös a betegség elmúltával lábra kapott, szellemileg vezéregyénisége volt a csapatnak. Teljesítmény alapján senkit sem emelnék ki, hanem azt, hogy igazi csapat volt a csapat, harcoltak egymásért a lányok. Az aranyérem nem vakíthat el minket, de jó érzés, hogy ismét bizonyítottunk. A világbajnokságon Vörös és Füri számít biztos csapattagnak, a harmadik-negyedik emberről a junior Eb után döntök. Vojtkó, Szathmáry vagy Simóka lehet a befutó. A győztes váltón nem kívánok változtatni. Idén több versenyzőről is le kellett mondanom szülés vagy sérülés miatt, ám ha ők visszatérnek, egészséges konkurencia alakulhat ki a szakágban.

A január elseje óta hivatalban lévő férfikapitány, Pálvölgyi Miklós legénysége a váltóban és a csapatban is aranyat szerzett, ehhez jött Fülep Sándor egyéni bronzérme, ennek ellenére néha akadozott a gépezet.

- A hagyományos viadalon mind a négy versenyzőnk döntőbe jutott, ami nagy eredmény, különösen úgy, hogy ez csak az oroszoknak és fehéroroszoknak sikerült. Fülep Sándor bronzérme, Balogh Gábor nyolcadik helye további siker. Az újonc Horváth Viktor jó előszezon után valószínűleg nem bírta el a magával szemben megfogalmazott fokozott elvárás terhét. De ez a viszonylag gyengébb szereplés a debütálás számlájára írható, továbbra is számítok rá. Sárfalvi Péterről azt hittem, hogy ráébreszt: rosszul döntöttem, amikor a csapatban nem szavaztam neki bizalmat, csupán egyéni induló volt. Nem így történt, gyengén szerepelt. A csapataranyat nagy teljesítménynek tartom akkor is, ha a lovaspálya nem volt túl nehéz, mert így is sokan hibáztak, a mieink pedig minden feladatot megoldottak.

- Maradjunk a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Baloghnál, aki az Eb-n az előzetes tervekkel ellentétben csak a hagyományos versenyen szerepelt.

- Balogh idei felkészülése zavaros, betegségekkel tarkított volt. Már az országos bajnokságon sem indult, majd tíz nappal az indulás előtt derült ki, hogy betegségének következményei vannak. Úgy tűnt, sikerült leküzdeni ezeket a problémákat, és kérdésemre Gábor mindkét Eb-versenyt vállalta. Azonban Szófiában már a selejtező után jelezte, hogy sok volt a terhelés, a váltóról lemondana. Hazautazását a Malév segítségével sikerült megoldanunk, és Fülep nagy örömmel vállalta helyette a váltóbeli szereplést.

- Ezután bármikor módosulhat az előzetes kapitányi terv, ha a versenyző úgy látja jónak?

- Nem! Ez nem lesz precedens. Olyan csapatot akarok felépíteni, amelynek minden tagjára minden körülmények között számíthatok. Ezért is örültem annak, hogy a váltóra ilyen jó szellemű trió, igazi csapat állt össze. Jó volt nézni, ahogy hajtották egymást a fiúk. A jó lövészet és remek vívókezdés után kicsit már ünnepelték magukat, azért kerültek gödörbe, de talán így volt jó. Mert később kénytelenek voltak küzdeni az aranyért.

- A júliusi világbajnokságon kikre számít?

- Alapvető változás nem várható, csak különleges esetben. Egyébként az Eb bebizonyította, hogy Fülepre és Horváthra lehet építeni a jövendő csapatát, amely kiegészülhet az őstehetség Balogh-gal, vagy más helykövetelőkkel. A váltó nagyon egységes volt, így képzelem el a jövőben is.

Éremtáblázat
Arany Ezüst Bronz
MAGYARORSZÁG 3 - 1
Nagy-Britannia 2 - 1
Litvánia 1 2 -
Fehéroroszország - 3 1
Ukrajna - 1 1
Lengyelország - - 1
Olaszország - - 1

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.06.26.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK