FONTOS


 

Császári Attila a problémás felnőttverseny után a juniorokéban bízik
Az elnök sapkái

Császári Attila túl van a premieren.

A Magyar Öttusa-szakszövetség elnökét egy éve választották meg az európai szövetség elnökének, de csak a múlt héten mutatkozott be ebben a pozíciójában. Mégpedig a szófiai felnőtt Európa-bajnokságon, illetve az azt megelőző kongresszuson.

- A kontinensbajnokság, finoman fogalmazva, nem kerül be a példásan rendezett versenyek közé. Gond volt a tájékoztatással, nem ritkán órákkal az egyes versenyszámok vége után kaptuk kézhez az eredménylistát, és a lovaglás lebonyolítása is indulatokat gerjesztett. Hogyan élte meg mindezt?

- Mondhatnám, hogy több sapka van rajtam, és magyar elnökként semmi gondom nem volt a versennyel, hiszen három arany- és egy bronzérmet nyertek öttusázóink - kezdi Császári Attila. - De nem akarok kitérni a válasz elől: voltak problémák, de ezek gyökerei távolabbra nyúlnak vissza. Egészen pontosan a nemzetközi szövetség (UIPM) kétezer decemberi frankfurti kongresszusáig. Akkor a végrehajtó bizottság egy csomagban kívánta a lovaglás versenyszabályait és a további számok korrekcióit elfogadni. Egyedül én harcoltam azért, hogy ez a javaslat ne menjen keresztül, mert nem volt próbaverseny, ahol az új lovaspontszámítást tesztelni lehetett volna. Akkor még nem voltam a testület tagja, így véleményemet a vb-ülésen nem, hanem csak a plénum előtt tudtam elmondani. Nem is arattam sikert azzal, hogy megtorpedóztam az egységes javaslatot, a pontvesztő helyett a pontszerző számítás bevezetését. Többlépcsős szavazás után annyit sikerült elérni, hogy idén nem kell kötelezően így rendezni a versenyeket, a házigazdák választhatnak. A világbajnokság, a Világkupa-döntő azonban védettséget kapott, ott kötelező a régi, 1100 pontból induló pontszámítás. Legnagyobb sajnálatomra a bolgárok úgy döntöttek, hogy kipróbálják az újat, és ezt nem lehetett megakadályozni.

- Pedig az év elején így rendezett versenyek már jelezték, hogy nem jó ez az ötlet.

- Valóban, és éppen ezért néhány, menet közben felmerült hibát ki is javítottunk, hogy ne teljesen rossz szabályokkal versenyezzenek az Eb-n. Ez néhány héttel a viadal kezdete előtt vált publikussá, ám a bolgárok által használt eredményközlő rendszer ezt nem tudta feldolgozni. Vagyis egyszerre sok volt, hogy az új szabályokat frissiben kellett módosítani, és ezt nem tudták kezelni. Egyébként más helyeken ez a rendezés könnyebb része. A bolgárok fordított mentalitása, hogy az igennél nem bólintanak, hanem ingatják a fejüket, itt is érvényesült. A nehezebb feladatot meg tudták oldani, mert a lóállománnyal és a versenyhelyszínekkel semmi baj sem volt.

- A lovak valóban jók voltak, hiszen az athéni olimpiára is pályáznak szállítóként. De akkor a váltóban miért spóroltak velük, miért tették komolytalanná a versenyt azzal, hogy a három váltótag ugyanazon a lovon lovagolt?

- Szerintem nem az egy ló tette komolytalanná a váltóversenyt, erre a szabályok egyébként is lehetőséget adnak, csak eddig senki sem élt vele. Az volt a baj, hogy túl könnyű volt a pálya, ráadásul kevés pontot vesztett, aki hibázott, így a teljesítményekben nem jelentkezett markáns különbség. Persze még így is voltak, akik sokat rontottak, és megint büszkélkedhettem, hogy a mi fiaink és lányaink jól lovagoltak.

- Vegye vissza ismét az európai sapkáját. A jövő héten junior Európa-bajnokságra kerül sor Usti nad Lábemben. Ott milyen élményekben lesz majd része?

- Folyamatos tárgyalásban állok a rendezőkkel, akik nem kezdők, és ez megnyugtató. Azt is tudom, hogy az eredményközlés zökkenőmentes lesz. A csehek ugyanis nem a Szófiában rosszul működő, hanem az Utczás István-Torbágyi Zoltán féle magyar Cardsys programot használják, amely már több világversenyen, legutóbb a májusi Világkupán vizsgázott kitűnőre.

Füredi Marianne

Következnek a fiatalok

A jövő héten a csehországi Usti nad Lábemben sorra kerülő junior Európa-bajnokságon a magyar színeket Kertész Ádám (KSI), Horváth András (Alba Volán), Gyalog Zoltán (KSI), Halasi Zoltán (UTE), Szathmáry Adrienn (Alba Volán), Máthé Vivien (Alba Volán), Simóka Nóra (Honvéd-Steffl), Pál Rita (Honvéd-Steffl) és Sasvári Éva (KSI) képviseli

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.06.29.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK