FONTOS


 

Csokiért csatáztak az öregek
Martinek, Madaras és Hanzély az edzőtáborban

A szigorú tekintetű kapuőr arca azonnal megenyhül az "öttusa" szó hallatán.

Így aztán be sem kell fejezni a megkezdett mondatot, máris felnyílik a sorompó, és szabaddá válik az út a tatai edzőtáborba, ahol a világbajnokságra készülő öttusázók éppen a vívópáston nyüstölik egymást. Már a folyosón hallani a "csatazajt", a terembe lépve pedig azonnal nyilvánvalóvá válik, ezúttal nem egy hétköznapi tréningről van szó. Elég csak a csarnok végében található padra tekinteni. Az ugyan még nem lenne meglepő, hogy Martinek Patrícia - lassan már ifjú hölggyé serdülve - szakértő szemmel figyeli a vívókat, hiszen édesapjával, Szöul olimpiai bajnokával szinte minden nagyobb hazai öttusaversenyen megjelennek. Az azonban már kissé szokatlan, hogy aput, azaz Martinek Jánost újra vívóruhában láthajta, amint igyekszik még mindig klasszis mozdulataival megszúrni a fiatalokat, miközben két alkalmi csapattársa, a már szintén visszavonult Madaras Ádám és Hanzély Ákos drukkol neki.

A nagy trió egy perc alatt felhevíti a hangulatot! Martinek - miután győzelmi esélye lassan semmibe vész - grimaszaival igyekszik ellenfelét, Balogh Gábort kimozdítani a nyugalmából. Aztán egy vitatott találat során Sárfalvi Péter és Madaras ugrik egymásnak - persze, csak úgy játszásiból. Hanzélyról viszont ezúttal is meg lehetne formázni a nyugalom szobrát. A nagy csata szüneteiben még arra sem rest, hogy nyugovóra térjen. Igaz, a mostaniak között is akadnak olyanok, akikre nem jellemző az idegeskedés: Horváth Viktornak és Fülep Sándornak szinte a szavát sem hallani egész délután. Kállai Ákos ellenben szívesen beszél, s hogy hogy nem, a társalgás menete előbb-utóbb gyönyörű, néhány hetes kislánya felé kanyarodik.

A Milka-csokiért zajló háziverseny a végéhez közeledik, és az "öregek" - ahogy a három rendkívül eredményes öttusázót nevezik a többiek -, végül alulmaradnak a jelenlegi kerettagokkal szemben. "Elkenték a szánkat a fiatalok" - jegyzi meg mosolyogva Madaras, akinek a mozgásán egyáltalán nem látszik, hogy utoljára két hónapja, a vidékbajnokságon ragadott párbajtőrt. Azt megelőzően pedig a múlt nyár elején. Na nem mintha a másik két vállalkozó napi edzésben volna.

Az viszont kétségtelen, hogy jól jött a segítségük, és emellett megjelenésükkel egy kis színt vittek a tréninggel töltött egyhangú munkanapok sorába. Ez egyébként lassan már hagyománnyá válik az öttusázóknál, akik köztudomású, szívesen fogadnak vendégeket. Volt, hogy a korábbi vívóedzőt, Hegedűs Ferencet lehetett kihívni, és minden vele szemben aratott győzelem ötszáz forintot ért, és az is előfordult, hogy a párbajtőr-válogatott szorongatta meg legjobb pentatlonistáinkat.

Egyvalami viszont minden esetben állandó, a közös vacsora és a söröskorsók melletti sztorizás. És ebből legalább annyit lehet tanulni, mint a páston ellesett mozdulatokból.

Csapatok a vb-re

A Magyar Öttusa-szakszövetség szerdai elnökségi ülésének több napirendi pontja is volt - beszámoló hangzott el a két hete rendezett szófiai Európa-bajnokságról valamint a július 30. és augusztus 5. közötti budapesti junior-világbajnokság előkészületeiről, Császári Attila elnök pedig az európai és a nemzetközi szövetségben végzett munkáról adott tájékoztatást -, ám a legfontosabb a július 16. és 22. közötti, angliai világbajnokságon szereplő férfi és női csapat kijelölése volt.

Kulcsár Antal női szövetségi kapitány javaslata alapján a vb-n a hagyományos egyéni és csapatversenyen az egyéni induló Vojtkó Edit lesz, a csapatban Vörös Zsuzsanna és Füri Csilla helye biztos, a harmadik versenyzőt a héten Usti nad Labemben zajló junior Európa-bajnokság után jelöli ki a kapitány. A váltóversenyen a szófiai Eb-n aranyérmet nyert staféta - Füri Csilla, Vörös Zsuzsanna és Simóka Nóra - indul.

Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző, a férfiak kapitánya a "győztes csapaton ne változtass" elv alapján a csapatversenyen az Európa-bajnok csapatot, azaz Balogh Gábort, Fülep Sándort és Horváth Viktort indítja, az egyéni induló pedig Sárfalvi Péter lesz. A váltóban a szintén kontinenselső trió, Fülep Sándor, Horváth Viktor és Kállai Ákos szerepel.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.07.05.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK