FONTOS


 

41. férfi- és 21. női világbajnokság
Balszerencsés 13-as

Hogy hol van Millfield? Nem találják a térképen? Ne is keressék! Nincs rajta.

Akkor hogyan adhat otthont világbajnokságnak?

Elmagyarázom - mert mi már az itteni ismertetőkből kiokoskodtuk, illetve kiismertük magunkat a környéken. Délnyugat Angliában (Bristolig kell jönni repülővel), Somerset "megyében" található Street városka, és annak iskolai központja Millfield. Vagyis városrésznyi bentlakásos iskola, fantasztikus sportolási lehetőségekkel: az öttusa számainak otthont adó létesítmények mellett van itt golfpálya, teniszpálya, lehet focizni, röplabdázni - és nem sorolom tovább, nem akarom senki szívét fájdítani.

Szóval, itt kezdődött meg kedden a nők váltóversenyével az év legrangosabb öttusa eseménye.

Tizenöt kör, vagyis 180 pont. Nagyon sok. Ennyivel lőtt kevesebbet a Füri Csilla, Vörös Zsuzsanna, Simóka Nóra összetételű váltó az egy hónapja rendezett Európa-bajnoksághoz képest. Az akkori 253 kör a lövészet megnyerését eredményezte. A mostani 238 (Füri 66, Simóka 88, Vörös 84) az utolsó helyhez volt elég. Ha belegondolunk, hogy a futásra átszámítva ez 45 másodperc hátrányt jelent...

Szóval, volt honnan elkezdeni a kapaszkodást, a felzárkózást a lányoknak.

És hogy mennyit ér egy Szuvorova?

Nagyon sokat.

Az 1997-es egyéni világbajnok, 1999-es vb-ezüstérmes orosz kitűnőség térdsérülés miatt sokáig hiányzott a versenyekről. Mint mondta, mostanra felépült, a szófiai Eb-n már indulni akart, de megfázás miatt nem lehetett ott társaival. Millfieldben azonban megjelent a mindig mosolygós 26 éves versenyző, és ez érződött is a "szbornaja" teljesítményén. Szófiában a páston igencsak szenvedtek az oroszok, jóval több vereségük volt, mint győzelmük - kedden szinte szárnyaltak, megnyerték a számot.

Nagy örömünkre a mieink is remekeltek - vagyis megkezdték a hátrány lefaragását. Az első mérkőzésüket éppen az oroszokkal vívták, és bár kikaptak, a vereség minimális, 5:4-es volt. Utána hét győzelem következett zsinórban, és volt közöttük nagy arányú, 7:2-es is. (Az egyik ilyen sikert az ausztrálok ellen aratták, akiknek színeiben egy egykori magyar tehetség, a Sydneyben élő Hortobágyi Eszter szerepelt.)

A győzelmek sorát az olaszoktól és a lengyelektől elszenvedett 5:4-es vereség szakította meg - és ez a produkció végül a harmadik helyet eredményezte. Különösen nagy fegyvertény volt az egyéni olimpiai bajnok és újdonsült Európa-bajnok Stephanie Cook vezérelte házigazda angolok 7:2-es "leiskolázása". Két szám után máris a kilencedik helyen álltunk, és tudtuk, az uszodában további előrelépés várható.

A papírforma ezúttal sem borult fel, a 3x100 métert a leggyorsabban (3:13.11) tették meg a lányok - és már az ötödik helyen voltak.

Kulcsár Antal szövetségi kapitány arcán mintha kevesebb lett volna a ránc.

- A lövészetben az első emberünk rosszul lőtt, onnantól kezdve jók vagyunk, nincs semmi gond. Persze, nem bontanám le egy személyre a lövészetet, el kell ismerni: a csapat lövőteljesítménye egyelőre nem éri el a többi szám szintjét - fogalmazott kritikusan a kapitány.

Szóval, a lovaglás előtt bizakodtunk. Ha jól lovagolnak lányaink, és a többiek esetleg hibáznak... még érem is lehet a nap végén, ami elfeledteti velünk a zord időjárást, az egésznapos esőt és fagyoskodást.

Sajnos, hamar lemondtunk az álomról. Már úgy lovagoltak a pályára, hogy az elérhető 1100 helyett 900-ról indultak. 200 pont levonással sújtották ugyanis a csapatot azért, mert a melegítőpályán két lovuk összefarolt, az egyikük megugrott és azzal a lendülettel átugrotta az egyik akadályt. Nem szándékosan, de fordítva. Azért pedig büntetés jár. Akkor még azt hittük, ennél rosszabb már nem történhet velünk.

Első lovasunk, Füri Csilla a második akadálynál leesett a lóról, kicsit meg is rúgta a ló, de nem történt nagyobb baj - Csilla folytatta tovább. A zsűri azonban megállította őt, majd hosszas tanácskozás után kizárta a csapatot a számból, mondván: Füri nem várta meg a folytatásra engedélyt adó csengetést. A helyzet nem volt egyértelmű, mert igaz, hogy egy gonggal kevesebb volt a kelleténél, ám az óra ment. A versenyző ezért úgy gondolta: megy az óra, gong is volt, folytathatja.

A magyar csapat vezetése óvott - de hiába.

- Csilla valószínűleg megszédült a rúgástól, és nem tudta értelmezni az elbíráló nem megfelelő időben adott csengőjelét. Ez az az eset, amikor a versenyző és a zsűri is hibázik, ezért is adtunk be óvást. Fél órával a futás rajtja előtt azonban nem sok esélyünk volt, hogy felülbírálják döntésüket - mondta Pécsi Gábor, a magyar küldöttség vezetője.

A futás ezután számunkra már nem döntött el semmit, tisztességgel teljesítették a távot a lányok.

Az aranyérmet 1999 után ismért az angolok szerezték meg, a magyarok a 13. helyen zártak.

A herceg köszöntője

Nagy-Britanniában rangja van az öttusának, a világbajnokságot is kiemelten kezelik. A városkában plakátok hirdetik az eseményt, a vb-emblémájával lépten-nyomon találkozni lehet. És ha betérsz egy üzletbe, egyből megkérdezik: a világbajnokságra jöttél?

A hétfői megnyitón pedig nem más mondta a köszöntő beszédet, mint Fülöp edinburgh-i herceg, vagyis Erzsébet királynő férje. A herceg - aki az öttusa híve és nagy támogatója - egyáltalán nem hercegi pompával érkezett, nem kísérte testőrök hada. Egyszerű, humoros beszéde pedig sokat elárul jelleméről. Néhány köszöntő mondat után ugyanis így folytatta. "Önök nyilván nem hosszú beszédre vágynak, hanem arra, hogy megnyissák a világbajnokságot. Nos, a világbajnokság meg van nyitva" (Nem úgy, hogy megnyitom!). Derültség és taps fogadta a sajátos megnyitót, ami után a herceg a szépszámú nézősereggel együtt elindult megtekinteni a versenyszámok helyszíneit.

Tusatabló

Öttusa-világbajnokság, Millfield

Női váltóverseny (15 csapat). Világbajnok: Nagy-Britannia (Kate Allenby, Stephanie Cook, Georgina Harland) 4876 pont, 2. Oroszország (Tatjana Muratova, Jelizaveta Szuvorova, Tatjana Zaborova) 4781, 3. Csehország (Lucie Grolichová, Alexandra Kalinovská, Olga Vozenilková) 4745, 4. Olaszország (Bertoli, Cerutti, Pieretti) 4579, 5. Lengyelország (Baran, Boenisz, Sedziak) 4507, 6. Ausztrália (Hortobágyi, Nash, Walter) 4451, ...13. Magyarország (Füri Csilla, Simóka Nóra, Vörös Zsuzsanna) 3256

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.07.18.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK