FONTOS


 

41. férfi- és 21. női világbajnokság
A megismételt történelem

Rajt-cél győzelem.

Így nyert aranyérmet egy hónapja a szófiai Európa-bajnokságon a Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos összetételű váltó.

Sok magyarnak jutott ez eszébe szerda reggel, a férfi váltóverseny nyitó száma, a lövészet után - ám kevesen merték kimondani.

Az idegtusát ugyanis Millfieldben is ez a trió nyerte meg, de babonából inkább magunkban tartottuk a gondolatmenet folytatását. De azért jó érzés volt az első helyet eredményező 270 körös (Fülep 87, Kállai 91, Horváth 92) kezdés után várni a többi tusát. Némi meglepetésre a litvánok most csak a tizedik helyet szerezték meg a számban (261 kör), de ők a váltóban nem indították legjobbjukat, a világbajnoki címvédő, újdonsült Európa-bajnok Andrejus Zadnieprovskist. A staféta mezőnyéből hiányoztak két olyan öttusanemzet képviselői is, mint az oroszok és a franciák - ők nem tudtak az Eb-n az első hét közé kerülni, vagyis nem kvalifikálták magukat a vb-re.

- Néz, mint Jani a moziban - illetve a millfieldi versenyre átültetve: Néz, mint Janko a páston.

És hogy ki az a Janko, aki ámulva nézelődött a vívóteremben? Hát Tomas Janko, aki a csehek befejező embere volt ebben a számban. Ő volt az, aki az utolsó találat után percekig csak állt, és nem akarta elhinni, hogy 8:1-es vereséget szenvedtek a mieinktől. Az Eb-n ugyanis ők győztek a párharcban, és ekkora "zakóra" nem számítottak. Persze nem csak a cseheket iskoláztuk le: 8:1-re vertük meg az olaszokat, 7:2-re az üzbégeket, a házigazda angolokat és az egyiptomiakat is. A 15 mérkőzésből csupán négy vereségünk volt - a németek, a fehéroroszok, a svédek és a lengyelek voltak jobbak nálunk -, így a vívás után továbbra is az élen álltunk összetettben.

A helyzet az úszás után sem változott.

A 3x100 métert a kínaiak tették meg a leggyorsabban (2:49.73/1304 pont), a mieink 2:56.31/1228 pontos eredménye a negyedik helyet jelentette - és összetettben 60 ponttal álltunk a fehéroroszok előtt.

Három óra után a gyomrunk kezdett összeszűkülni - mi tagadás, izgultunk.

A lovaglás előtt álltunk, és ez a szám kedden nem sok örömet szerzett nekünk (másoknak sem, mert nemhogy maximális, 1100 pontos teljesítmény nem volt, még az ezer pontot sem sikerült egyetlen csapatnak sem elérnie). Hiába szép és ötletes a pálya - az egyik akadály például a Tower-hidat formázza -, a magyar női csapatot a zsűri sajátos elbírálása megfosztotta attól, hogy végiglovagolja.

A férfiverseny alatt is ugyanúgy esett az eső, mint a nőknél, és itt is ugyanúgy hullottak az akadályok, mint egy nappal korábban. Az első kanyar utolsó csapataként szólították az élen álló magyarokat.

Kállai lova előző nap a kilencből kilenc akadályt vert. Nem jó előjel. Most is leverte az első két akadályt, de aztán Ákos összeszedte a lovat és négy veréssel megoldotta a feladatot. Fülep lova két, Horváthé pedig egy akadályt húzott le, ami ezen a pályán remek teljesítmény. Joggal volt elégedett Balaska Zsolt lovasedző:

- A pálya vonalvezetésén látszott, hogy szakember építette. Nehéz, sok hibázási lehetőséget magában rejtő pálya, amelynek teljesítése lovastudást igényel. A lovak jófejűek, érzékeny szájúak, amelyek abban a pillanatban büntetnek, ha a lovas durvábban nyúl hozzájuk. A fiúk közül Ákosnak jutott a legkomplikáltabb lovaglású ló, amelyhez jól alkalmazkodott, puha kézzel, jól teljesítette a feladatot. Sanyi lovaglása bizonytalan volt, de remélem, az egyéni versenyre önbizalmat ad neki, hogy megoldotta a feladatot. Viktor jól lovagolt - értékelt Balaska.

Szinte hihetetlen, de négy szám után kis híján kétszáz pont, vagyis ötven másodperc volt az előnyünk a svédek előtt! Ugye, nem kérdéses, ki lett az aranyérmes?

A magyar váltó - akárcsak egy hónapja - ismét rajt-cél győzelmet aratott, és lett az 1999-es margitszigeti siker után újból világbajnok.

Még mondja valaki, hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni, hogy nem ismétli meg önmagát a történelem...

Öttusa-világbajnokság, Millfield

Férfi váltóverseny (16 csapat). Világbajnok: Magyarország (FÜLEP SÁNDOR, egyesület: UTE, edzői: Deák Ferenc, Balaska Zsolt, Magyary István; HORVÁTH VIKTOR, egy: Alba Volán, e: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, ifj. Deák Ferenc, Varga Domokos, Mészöly Gábor; KÁLLAI ÁKOS, egy: Honvéd-Steffl, e: Rátonyi Gábor szakosztály-igazgató, Balaska Zsolt, Magyary István, Kelemen Péter - Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, Berka Imre gyúró) 5230 pont, 2. Svédország (Michael Brandt, Erik Johansson, Fredrik Johansson) 5131, 3. Lengyelország (Maciej Bogucki, Martin Horbacz, Andrzej Stefanek) 5075, 4. Fehéroroszország (Bisov, Dovgal, Meliah) 5014, 5. Litvánia (Krungolcas, Seniuta, Zemaitis) 4998, 6. Ukrajna (Budovszki, Kravcsenko, Tkacsuk) 4973

Aranyszavak

Fülep Sándor: -Nincs annál jobb érzés, mint ötven másodperc előnnyel nekivágni a futásnak. A melegítésnél fáradtan mozogtam, ezért különösen jó volt, hogy nem kellett kifutnom magam. Tudtuk, hogy a lovaglás vízválasztó lesz. A jó lovaglásnak és annak köszönhetjük győzelmünket, hogy egyetlen számban sem hibáztunk.

Horváth Viktor: - Előző este beszélgettünk a fiúkkal, hogy mi is történhet a versenyen, megpróbáltunk az álmok helyett a realitás talaján maradni. Arra azért nem gondoltunk, hogy a lovaglás után kétszáz pont előnyünk lesz. Persze azért nem lazíthattunk, mert a svédek jöttek a nyomunkban. Ez volt az a nap, amikor sem nekem, sem a csapatnak nem volt hullámvölgye.

Kállai Ákos: - Megragadtam azt a két lehetőséget, amit kaptam a sorstól: indultam az Eb-n és a vébén a váltóban. Két alkalom, két aranyérem. Jöttünk, láttunk, győztünk.

Pálvölgyi Miklós kapitány: - Nagyon jó verseny volt. A lövészetben jól rajtoltunk, a vívásban még jobbak voltak a fiúk, mint az Eb-n. A lovaglást remekül megoldották, úgyhogy könnyedén nyertek.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.07.19.

Világbajnok a magyar férfi öttusaváltó
Rajt-cél győzelem!

Aranyérmet nyert a Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos összeállítású magyar váltó az angliai Millfieldben folyó öttusa-világbajnokságon. A második helyen a svédek, a harmadikon a lengyelek végeztek. A magyarok végig kiegyensúlyozottan szerepeltek, és az első számtól az élen állva, magabiztosan győztek. A lovaglás végéig fiaink olyan jelentős előnyt szereztek, hogy a futásban már nem is kellett a maximumot nyújtaniuk.

Szerdán a férfiak váltóversenyével folytatódott az angliai Millfieldben az öttusa-világbajnokság. Csapatunk remekül kezdett: az ugyancsak akkurátus olaszok előtt megnyerte a lövészetet. Fülep 87, Kállai 91, Horváth 92 kört lőtt, ezért 1144 pont járt. Együttesünk a vívásban a második lett, összetettben pedig Fehéroroszország és a számot nyerő Lengyelország előtt - két tusa után - továbbra is az élen menetelt. Az úszásban is pompásan szerepeltünk, a negyedik hely megszerzése azt jelentette, hogy a Fülep, Horváth, Kállai alkotta triumvirátus összetettben őrizte első helyét. Mögöttünk az üldözők sorrendje változatlan maradt. Ezúttal a lovaglás sem fogott ki a mieinken. A negyedik tusára esős időben került sor. A magyarok nyolcadikként teljesítették a 3x9 akadályt, így a magyar váltó az összetettben, a futás előtt magabiztosan (84 pont, 49 másodperc) vezetett a felnyomuló svédek és az egyenletesen teljesítő fehéroroszok előtt.


A triumvirátus győzelme egyetlen percig sem forgott veszélyben

Igazi rajt - cél győzelem volt. Szuper-bravúr! A csapat a lövészetet követően még "csak" holtversenyben állt az élen, a vívásban azonban jelentős, 120 pontos előnyre tett szert. Ez ugyan az úszás után a felére csökkent, de a lovaglásban - amelyre nehéz pályán, esős időben került sor - megint kiemelkedően szerepeltek a magyarok. Ennek jutalmaként a záró tusának, a futásnak közel 50 másodperces előnyük tudatában vághattak neki. Sikerüket nem fenyegette veszély.

A váltó - ugyanebben az összeállításban - idén, a szófiai Európa-bajnokságon is győzött.

A színes Sport 2001.07.19.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK