FONTOS


 

Szathmárynak nem sikerült
Három magyar a női döntőben -- de nincs csapatunk

A "Kollégiumi hírek" csütörtöki címlapján az aranyérmes magyar férfiváltó: Fülep Sándor, Horváth Viktor és Kállai Ákos látható.

Igen, ez az igazság. A világbajnokság ideje alatt ugyanis különszámmal jelentkezik a millfieldi bentlakásos oktatási intézmény, és a "Campus News modern pentathlon world championships" csütörtöki száma a mieink győzelmét taglalja, jókora fotóval illusztrálva. Sajnos vasárnap, amikor az egy nappal korábbi hagyományos női versenyről számolnak majd be, nem lesz fotó a győztes magyar trióról.

A csütörtöki selejtező végén ugyanis kiderült, hogy a magyar válogatottnak nincs esélye az aranyéremre. Igaz ugyan, hogy három versenyzőnk ott lesz a fináléban -- ám Vörös Zsuzsanna és Füri Csilla mellett nem a harmadik csapattag, Szathmáry Adrienn, hanem az egyéni induló Vojtkó Edit lépett tovább. A szabályok szerint pedig azok az együttesek végezhetnek a végső sorrend élén, amelyek mindhárom csapattagukat "delegálták" a döntőbe.

Mit is lehet elmondani erről a napról? A sorsdöntő futást az A-csoportban szereplő mindkét versenyzőnk, Vojtkó és Szathmáry is kieső helyen várta, vagyis nagyot kellett futniuk. Vojtkónak a 26. helyről sikerült is a bravúr, biztosította helyét a folytatásban. A 28. helyről rajtoló Szathmárynak azonban meg kellett elégednie a 19. hellyel, ami kevés volt az üdvösséghez -- jelen esetben a fináléhoz.

A másik csoportban világ- és Európa-bajnoknőnk, Vörös az első helyen vághatott neki a 3000 méternek -- és csak azért nem ő szakította át elsőként a célszalagot, mert kabalából senki sem szereti ezt már a selejtezőben megtenni. A "menők" ezt másra hagyják. Jelen esetben az egyiptomi (igen, egyiptomi női öttusázó!) Omnia Fakhry vállalta magára ezt a szerepet. Füri Csilláért is aggódnunk kellett -- no, azért olyan nagyon nem féltünk, mert Csilla nagyon jó futó --, mert ő 25. volt a futás előtt. Az újdonsült váltó Európa-bajnok ezúttal is remekül futott, tíz helyet előrelépve -- illetve előre futva -- lett döntős.

***

Az örök téma

Aki még sosem járt Angliában, nem érti, miért lehet errefelé állandó téma az időjárás. Mi hamar rájöttünk -- saját bőrünkön tapasztaltuk --, hogy ez az a "valami", amiről állandóan lehet beszélni. Mert az időjárással mindig történik valami.

Hétfőn, amikor megérkeztünk, kellemes meleg és napsütés fogadott bennünket. Örömünk nem tartott sokáig, mert a helyiek figyelmeztettek: jön a hideg és az eső. Nem hittünk nekik. Mit ad ég, igazuk lett. Este beborult az ég, és kedden végig zuhogott. Különösen délután, a nők váltóversenyének lovaglása alatt "húzott bele". Ám az itteniek vigasztaltak, nemsokára megszűnik az égi áldás. Ugye, mondanom sem kell, senki sem hitt nekik. Aztán az esti futáskor tényleg sütött a nap, és szerdán napsütésre ébredtünk. Ám ekkor már rutinosak voltunk, és tudtuk, a jólét nem tart sokáig. Így is lett. Megint megjött a menetrend szerinti eső, és vele a lehűlés.

Most már tudjuk: itt nem egy hétre, de nem is két napra előre kell előrejelzést kérni. Mert nem az a kérdés, hogy lesz-e eső, hanem az: mikor jön meg, délután háromkor, négykor, vagy csak este?

***

Öttusa-világbajnokság, Millfield

Női selejtező (64 induló). A szombati 32-es döntőbe jutottak. A-csoport: Cerutti (olasz), Günther (német), Cook (brit), Lewis (brit), Nakaznaja (ukrán), Boenisz (lengyel), Baran (lengyel), Guiguet (francia), Vnukova (fehérorosz), Delemer (francia), Fares (olasz), Vorobjova (ukrán), Szuvorova (orosz), Velicsko (orosz), Salinas (mexikói), Vojtkó Edit (magyar), ... 19. Szathmáry Adrienn (magyar) -- nem jutott be

B-csoport: Fakhry (egyiptomi), Vörös Zsuzsanna (magyar), Svarre (dán), Dolgacseva-Subenok (fehérorosz), Baslakova (fehérorosz), Rublevska (lett), Harland (brit), Zsizsenbalanova (kazah), Corsini (olasz), Maloszyc (lengyel), Muratova (orosz), Allenby (brit), Kasimir (német), Sumilova (kazah), Füri Csilla (magyar), Grecsisnyikova (orosz)

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.07.20.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK