FONTOS


 

41. férfi és 21. női világbajnokság -Füri Csilla a nyolcadik helyen végzett
Kettős brit siker a nőknél

Az egyik szemünk sírt, a másik meg nevetett szombat reggel, a női döntő napján.

A 32-es fináléba jutott három versenyzőnk közül Füri Csilla csodát művelt a lőtéren: 172 kört ért el, ami tőle több mint remek. Csak összehasonlításul: a selejtezőben 154 kör került a neve mellé, az egy hónappal ezelőtt rendezett szófiai Európa-bajnokságon - ahol a hetedik helyen zárt - pedig 153. Csaknem húszkörös javulás. Hihetetlen!

És hogy miért nem voltunk maradéktalanul elégedettekű Mert a világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsannától többet vártunk, illetve többet tud 173-nál. Igaz, hogy ő az Eb-n 172 körig jutott, de a selejtezőben 176 kört lőtt. A végelszámolásnál pedig minden pont nagyon jól jön. Sajnáltuk az elhullajtott köröket. Az egyéni induló Vojtkó Edit gyengén lőtt (157).

Hihetetlen!

Mármint az, amit Vörös a vívás elején produkált. A székesfehérvári kitűnőség szárnyalt a páston, 8 győzelem/1 vereség, majd 10/3 volt a mérlege. Kár, hogy ez a lendület nem tartott ki a végéig, de mivel a mezőnyben nagy keresztbeverések történtek, így is az élbolyban végzett. Füri is többet szerzett 800 pontnál, ami jó teljesítmény (különösen annak ismeretében, hogy ő a fizikai számokban szokott remekelni), az első vb-jén szereplő Vojtkónak viszont még túl erős volt ez a mezőny. A krónikához tartozik, hogy a verseny feladására kényszerült a címvédő dán Svarre, aki asszó közben megsérült.

- Hihetetlen! - ingatta boldogan a fejét Kulcsár Antal kapitány az uszodában. - Zsuzsa ugyanannyit úszott, mint amennyivel az olimpián megnyerte a számot.

A remek idő most ugyan nem volt elég a győzelemhez, mert az egyiptomi Fakhry (2:13.88) még nála is gyorsabb volt (ez is hihetetlen, hogy egyiptomi nő öttusázik, méghozzá ilyen kiválóan) - de ahhoz elég volt, hogy összetettben a tizenkettedikről a harmadik helyre jöjjön föl. A szintén kitűnő úszó Füriből sokat kivett a selejtező futása, no meg a vívás is, amely közben a keze meg is sérült.

Szóval, bizakodtunk - de sajnos, a lovaglás után sem mondhattunk mást, mint hogy hihetetlen.

A váltóversenyek láttán számítottunk arra, hogy nem lesz egyszerű a pálya teljesítése, de azért reménykedtünk, hogy lányaink megoldják a feladatot. Egy-egy jó lovaglással hatalmasat lehetett előrelépni - mint például az olimpiai bajnok Cook tette, aki a kilencedikről a másodikra jött fel -, de nagyot is lehetett zuhanni. Ez történt Vörös Zsuzsával. Igaz, hogy "verős" lovat kapott, de erélyesebb, koncentráltabb lovaglással többet is kihozhatott volna a Blue nevű négylábúból. Tíz helyet hátracsúszva, a 13. helyen várta a futást, Füri megőrizte 12. helyét.

És ha már szó esett Cookról... A hazaiak nagy kedvence hatalmas sorozatot teljesített: tavaly olimpiai bajnok lett, egy hónapja Európa-bajnok, és ott állt pályafutása első egyéni világbajnoki győzelme előtt. Méghozzá tőle egészen szokatlan pozícióban, a második helyen várta a futást, 46 ponttal, vagyis 11 másodperccel az olasz Cerutti mögött. Cook ugyanis elsősorban a nagy futásairól ismert, a tizedik-tizennegyedik helyről is képes elsőként célba érni. Az ő ünneplésére készülő hatalmas nézősereget - valóban több százan jöttek ki a női versenyre - most megfosztotta ettől a produkciótól. Ráadásul a csapatukért sem kellett izgulniuk a nézőknek, mert fölényesen vezetett a Németh István edző irányította válogatott.

Nos, Cook könnyedén futva ért célba, a hangosbeszélő doktor Stephanie Cook-ként köszöntötte őt, ugyanis ez volt az utolsó versenye, orvosi hivatását gyakorolja a jövőben. Szebb búcsút, mint a hazai közönség előtti győzelem - sőt, három aranyérem, hiszen az első helyezett váltónak és a csapatnak is tagja volt - el sem képzelhet egy sportoló. Hatalmasat futott a britek egyéni indulója, Harland, aki a 14. helyről lett bronzérmes.

A mieink közül Füri a 8., Vörös a 10., Vojtkó a 29. helyen ért célba, csapatunk hatodik lett.

41. férfi és 21. női világbajnokság, Millfield

Nők. Egyéni. Világbajnok: Stephanie Cook (Nagy-Britannia) 5466 pont, 2. Paulina Boenisz (Lengyelország) 5310, 3. Georgina Harland (Nagy-Britannia) 5284, 4. Cerutti (Olaszország) 5236, 5. Allenby (Nagy-Britannia) 5204, 6. Dolgacseva-Subenok (Fehéroroszország) 5198, ...8. Füri Csilla (Magyarország) 5166 (lövészet: 172 kör/1000 pont, vívás: 832 pont, úszás: 2:19.07/1252 pont, lovaglás: 958 pon, futás: 1124 pont), ...10. Vörös Zsuzsanna (Magyarország) 5084 (173/1012, 888, 2:15.62/1296, 812, 1076), ...29. Vojtkó Edit (Magyarország) 4528 (157/820, 664, 2:27.73/1148, 864, 1032)

Csapat. Vb: Nagy-Britannia (Stephanie Cook, Kate Allenby, Sian Lewis) 15700 pont, 2. Lengyelország (Paulina Boenisz, Edyta Maloszyc, Katarzyna Baran) 15114, 3. Oroszország (Tatjana Muratova, Jevdokija Grecsisnyikova, Oleszja Velicsko) 15032, 4. Fehéroroszország (Dolgacseva-Subenok, Vnukova, Baslakova) 15015, 5. Olaszország (Cerutti, Corsini, Fares) 14864, 6. Magyarország (Füri Csilla, Vörös Zsuzsanna, Szathmáry Adrienn) 14098

Fűzfaszobrászok

Tudom, hogy az agyagtól a márványig sok mindenből lehet szobrot készíteni, de bevallom, korábban fűzfaszobrászatról nem hallottam. Millfieldbe kellett jönnöm ahhoz, hogy ezzel a művészeti ággal is megismerkedjek.

A kollégiumi újság (Campus News) öttusa-vb idején megjelenő különszáma bemutat két tinédzsert, akik az errefelé népszerű fűzfaszobrászat képviselői. Serena de la Hey tíz, míg Stephan Jennings hat éve kezdte el a "szakmát". A sportot kedvelő fiatalok az öttusa-vb tiszteletére, helyi fűzfavesszőből (ezt kiemeli a lap, nyilván mert speciális ez a vessző), a sportág egy-egy számát űző figurát "szobrászkodtak". A megnyitó napján már látható volt a hatalmas vívóalak, aztán elkészült a futó és az úszó öttusázó is. A két gyermek legnagyobb vágya, hogy az athéni olimpiára is eljussanak alkotásaik.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.07.22.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK