FONTOS


 

41. férfi és 21. női világbajnokság
Kettős magyar siker a férfiaknál

Vasárnap úgy negyed három tájban ezt láthattuk a világbajnokság hatalmas kivetítőtábláján és az eredménylistákon: 1. Horváth Viktor, 2. Balogh Gábor... csapatban: 1. Magyarország.

Három szám után álltunk ekkor.

De úgy is fogalmazhatnék: a lovaglás előtt, amely tönkretehette az addigi három tusa eredményeit. Az előző napok alapján tudtuk, a nehéz lovaspálya átrendezheti a mezőnyt - vagyis hiába voltunk túl a verseny felén, még semmin sem voltunk túl, még minden előttünk állt.

És hogy mi volt mögöttünk?

Egy fantasztikus lövészet, amely kettős magyar sikert hozott. Az első világbajnokságán szereplő Horváth Viktor szenzációs 191 körrel nyerte a számot, csapatban pedig a Horváth, Balogh Gábor, Fülep Sándor összetételű válogatott célzott a legjobban, együttesünk tíz kört, vagyis 120 pontot vert az örök rivális oroszokra.

Hogy mi követte a szenzációs kezdést?

Egy remek vívás, amelyben Balogh volt a legjobb (22 győzelem/9 vereség), és - bár Fülep ezúttal gyengélkedett - a csapat növelni tudta előnyét az oroszokkal helyet cserélő litvánok előtt.

- Baloghnak ebben az évben ez volt az első ezerpontos vívása. Folyamatosan jól vívott, nem volt hullámvölgye. Fülep fizikailag és szellemileg is fáradt volt, belőle sokat kivett a váltóban és a selejtezőben mutatott produkció. Sárfalvi a selejtezőben ezer pontot ért el, most kicsivel elmaradt ettől - összegzett Magyary István vívóedző.

A végig magabiztosan vívó Horváthot csupán két győzelem választotta el a bűvös ezerpontos határtól. Mestere, ifjabb Deák Ferenc kiemelte, hogy tanultak az egy hónapja rendezett Európa-bajnokságból, ahol Viktor átesett a tűzkeresztségen, már jobban viselte a világverseny légkörét, ezt jelzi vívóeredménye is.

Az uszodában - mint a papírforma ígérte - megszakadt ugyan a magyar sikersorozat, az orosz Mojszejev (1:58.44) négy másodperccel jobbat úszott a második helyezettnél, de a mieink is kitettek magukért.

- Viktor évekkel ezelőtt, még négytusázóként úszott ennél jobbat. Öttusázóként, ötvenméteres medencében ez a legjobbja - örvendezett a fehérváriak vezetőedzője, Kulcsár Antal.

Öt óra után ezt közölte a kivetítő: 1. Balogh Gábor 4472 pont, 2. Horváth Viktor 4454... csapatban: 1. Magyarország 12 769, 2. Litvánia 12 504, 3. Oroszország 12 007.

Mielőtt részletezném, hogyan jutottunk el a számunkra oly kedves feliratig, néhány szót szólni kell a csapatversenyről is. A világbajnokság kezdetén 21 válogatott vágott neki a selejtezőnek, ám onnan mindössze három gárda, a magyar, a litván és az orosz tudta mindhárom csapattagját a döntőbe delegálni. A magyar öttusasport erősségét jelzi, hogy rajtunk kívül más ország nem volt képes arra, hogy mind a négy versenyzője, vagyis az egyéni induló is finalista legyen! Szóval a szabályok szerint az érmeken a három teljes csapat osztozhatott, a többieknél a döntőbe jutott versenyzők pontjaihoz hozzáadták a kiesett öttusázók selejtezőbeli eredményét.

És akkor lássuk, mi történt a lovagláson!

A mieink közül először az egyéni induló Sárfalvi szállt nyeregbe, akinek lova vert, majd kitört, de összességében jó pályát mutatott be. Következtek a csapatversenyben mögöttünk lévő, ám remek futó litvánok.

Lehet, hogy a sportszerűségi díjat nem a magyar szurkolótábor tagjai kapják majd meg, de be kell vallani, nem bántuk, hogy a vetélytársak sorra hibáztak. Az első kanyar utolsó előtti lovasa volt a két évvel ezelőtti világbajnok, tavalyi ezüstérmes Balogh Gábor, aki ismét tanári lovaglással versenyzett. Őt követte a vb-újonc Horváth Viktor szintén remek teljesítménnyel, eggyel több veréssel.

A magyar vezetők számolgatásba kezdtek, és kiderült: a harmadik csapattagnak, Fülepnek 582 pont is elég ahhoz, hogy egálban legyünk a lovaglást már befejezett litvánokkal. Az Eb-bronzérmes természetesen túlszárnyalta a minimumszintet.

- Peti egy apró hibát kivéve nagyon jó pályát ment, Gábor ismét hozta tudását, magabiztos, jó lovaglással került az élre. Viktor előtt le a kalappal, vezető pozícióból egy olyan lóval ment, amellyel előző nap kétszer is csak 850 pontig jutott a lovasa. Viktor ezer fölött teljesített. Sanyinak az volt a feladata, hogy teljesítse a pályát, és ezt megoldotta - összegzett a gratulációkat fogadó Balaska Zsolt lovasedző.

Este a millfieldi kollégium golfpályáján folytatódott, illetve ért véget két kitűnő magyar versenyző párharca az aranyéremért. Mert így visszatekintve elmondhatjuk: ez a nap gyakorlatilag kettejük versengése volt. Horváth nyerte a lövészetet, Balogh a vívást. Közel egyformán úsztak és lovagoltak - vagyis a futásnak kellett eldöntenie, ki a legjobb kettejük közül. Legalábbis ezen a napon.

Balogh után 4 másodperccel vágott neki a 3000 méternek Horváth. A második ezer méteren a 20-30 méternyi különbség picit csökkent közöttük, de a harmadik körben Balogh újítani tudott, és megérdemelten lett 1999 után ismét világbajnok. A magyar csapat győzelmét semmi sem veszélyeztette. Ki kell emelni a 31. születésnapja előtt álló Sárfalvi szenzációs, harmadik helyet érő futását.

Magyar öttusázókkal korábban kétszer fordult elő, hogy az első két helyet foglalták el az egyéni vb-dobogón: Balczó András és Török Ferenc lett érmes, és akkor is nyert a csapat. 1989-ben Fábián László arany-, Mizsér Attila ezüstérmet szerzett, nyert a csapat, valamint az akkor bevezetett váltóban is győztünk. Millfieldben ismét három arannyal és egy ezüsttel zártak a férfiak.

Tusatabló

41. férfi és 21. női világbajnokság, Millfield

Férfiak. Egyéni. Világbajnok: Balogh Gábor (Magyarország, egyesülete: Honvéd-Steffl, edzői: Balaska Zsolt, Magyary István, Serfőző Sándor, Rátonyi Gábor szakosztály-igazgató) 5604 pont (lövészet: 186 kör/1168 pont, vívás: 1000 pont, úszás: 2:08.12 perc/1264 pont, lovaglás: 1040 pont, futás: 9:27.95 perc/1132 pont), 2. Horváth Viktor (Magyarország, egy: Alba Volán, e: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Mészöly Gábor, ifj. Deák Ferenc, Varga Domokos) 5578 (191/1228, 944, 2:07.54/1272, 1010, 9:29.27/1124), 3. Canko Hantov (Bulgária) 5474, 4. Zadnieprovskis (Litvánia) 5434, 5. Krungolcas (Litvánia) 5416, 6. Turkin (Oroszország) 5364, ...10. Sárfalvi Péter (Magyarország) 5298 (177/1060, 888, 2:09.79/1244, 934, 9:17.14/1172), ...28. Fülep Sándor (Magyarország) 4959 (180/1096, 664, 2:10.48/1236, 847, 9:31.41/1116)

Csapat. Vb: Magyarország (BALOGH GÁBOR, egy: Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Magyary István, Serfőző Sándor, Rátonyi Gábor szakosztály-igazgató, HORVÁTH VIKTOR, egy: Alba Volán, e: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Mészöly Gábor, ifj. Deák Ferenc, Varga Domokos, FÜLEP SÁNDOR, egy: UTE, e: Deák Ferenc, Balaska Zsolt, Magyary István - Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, Berka Imre gyúró) 16 141 pont, 2. Litvánia (Andrejus Zadnieprovskis, Edvinas Krungolcas, Tadas Zemaitis) 15 892, 3. Oroszország (Alekszej Turkin, Dmitrij Galkin, Andrej Mojszejev) 15 043, 4. Csehország 14 602, 5. Mexikó 14 513, 6. Németország 14 299

Aranyszavak

Balogh Gábor: - Ennél többet nem tudtam volna teljesíteni. Maximalista vagyok, de ez most a csúcs. Viktorral óriási teljesítményt nyújtottunk, ilyen remek négy szám után elkeseredett lettem volna, ha nem nyerek.

Horváth Viktor: - A csapataranynak nagyon örülök, tíz perc múlva az egyéni ezüstnek is fogok. Annak örülök, hogy ha nem én nyertem, legalább magyar lett a világbajnok. Nagyon jól sikerült nap volt, máskor ekkora pontszámmal nyerni lehet.

Fülep Sándor: - Örülök, hogy a remek Eb-szereplés után itt is két aranyérmet sikerült nyernem. Az egyéni nem úgy sikerült, mint szerettem volna, de a váltó és a selejtező sokat kivett belőlem.

Sárfalvi Péter: - Az egynapos verseny a huszonéveseké. Hiába voltam jó a selejtezőben, a döntőre nem tudtam regenerálódni és ugyanazt nyújtani a technikai számokban.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány: - Azt gondoltam, hogy a csapatot megnyerjük, de azt nem hittem, hogy az egyéni ilyen jól sikerül. Nagy verseny volt, győzött a jobbik. Szerencse, hogy mind a kettő a mi fiunk.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.07.23.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK