FONTOS


 

41. férfi és 21. női világbajnokság
Az éremtábla élén a magyarok

Hogy milyen világbajnokságot rendezett Millfield? Nagyon színvonalasat. Nemcsak az itt szerzett érmek, hanem a helyezések is igen sokat érnek.

A magyar küldöttség három arany- és egy ezüstéremmel utazik haza, és ezzel az éremtábla első helyét szerezte meg. Örömünket némileg csak az árnyékolja be, hogy lányaink ezúttal dobogós helyezés nélkül maradtak.

- Előzetesen egy éremben mindenképpen reménykedtem, ám ez elmaradt. Ilyen már megtörtént, és bizonyára a jövőben is lesz ilyen világverseny. Ám úgy gondolom, hogy azok a teljesítmények, amiket a lányok nyújtottak, alapjai lesznek a következő évi jó szerepléseknek, hiszen nem átlagos gyenge produkciók, hanem jó számok melletti malőrök miatt szerepeltünk így. Ez érvényes a váltóra és a hagyományos versenyre is - kezdte Kulcsár Antal női szövetségi kapitány.

- A hagyományos versenyben egy csapattagunk nem tudott döntőbe kerülni.

- Nem akarom ismételgetni, hogy szülés és sérülések miatt idén új csapatot kellett építenem. A hagyományos csapatversenyen indokolható kockázatot vállaltam az első felnőtt-vébéjén induló, ám még junior korú Szathmáry Adrienn szerepeltetésével, aki nem tudta beverekedni magát a legjobbak közé... Egyébként a vébén indulók számára kiderült, mely számokat kell tovább erősítenünk. Továbbra is elmondhatom, hogy nagyon fiatal csapatom van, és ezután is bizalmat kívánok nekik adni, feltéve, ha az adott számokban tovább javulnak.

- Nem kerülhető ki a kérdés: a legeredményesebb női versenyzőnk, az éveken át egyéniben érmet szerző Vörös Zsuzsanna ezúttal nem tudott felállni a dobogóra. Miért?

- Zsuzsa az úszás után biztató helyzetben volt, a harmadik helyen lovagolt. Hosszú ideje nem kíséri szerencse a lósorsolásban, és ez a verseny is ebbe a sorozatba tartozik. Abban bízom, hogy mivel szeret lovagolni, előbb-utóbb túljut ezen a fóbián, és a lovaglására erős számként lehet számítani. Egyébként a felkészültségét jelzi, hogy gyenge lovaglás után is egyéni legjobb teljesítményét nyújtotta a futásban.

- Úgy tűnik, a szakág hasznára vált, hogy Füri Csilla a triatlon után visszatért az öttusába.

- Csilla az Eb-n is jól szerepelt, és eddigi legjobb vb-lövőeredményével, 172 körrel megalapozott egy jó napot, majd kiegyensúlyozottan szerepelve a legjobb magyar szereplő volt.

- Összességében hogyan értékeli a vébét?

- Az eredményességgel elégedetlen vagyok, hiszen magyar öttusázó számára vb-n az érmes helyezés az elfogadható teljesítmény, amit mi az említett okok miatt most nem tudtunk hozni. A teljesítmények ennek ellenére biztatóak a jövőre nézve.

Pálvölgyi Miklós, a férfiak szakvezetője így vélekedett a három arany-és egy ezüstérmet hozó világbajnokságról:

- Az Európa-bajnokság után azt gondoltam, hogy a győztes váltó a világbajnokságon is esélyesként indulhat harcba, és ugyanezt feltételeztem a szintén aranyérmes hagyományos csapatról is, amely a selejtezőben picit megingott ugyan, de bíztam benne, hogy ha a döntőbe jutnak a fiúk, ott magukra találnak és jó eredményt érnek el. Egyéniben sokkal kiszámíthatatlanabb a helyzet, de az esélyek mellettünk is szóltak, és ezt beváltottuk. Egyénileg Balogh Gábor fizikailag és pszichikailag is magára talált ezen a versenyen, jó kezdés után ismét nyerni tudott. Horváth Viktor első felnőtt világversenyén, az egy hónapja rendezett Európa-bajnokságon megilletődött volt, de aztán látta, hogy a többiek is emberek, nincs mitől tartania. A lövészet megnyerése olyan önbizalmat adott neki, hogy még a győzelem is megcsillant előtte. Ezt most egy jó formában lévő Balogh Gáborral szemben nem tudta realizálni, de a többiekkel együtt mindig is esélyes lesz a versenyeken. Fülep Sándor a legnehezebb utat kapta a válogatás során, számára sűrűn követték egymást a versenyek. A sorozat végére elfáradt, különösen most a selejtező vett ki belőle sokat. A döntőben minden számban halványabb volt, de idei eredménylistájával igazán elégedett lehet. Két világbajnoki aranya mellett van két Eb-aranya és egy bronza is, reméljük, ettől lendületet kap a további munkához. Sárfalvi Péter a Eb-hez képest teljesen más szellemben versenyzett, a selejtezőben megérezte a küzdelem ízét. Ez megmaradt a döntőre is, rég volt ennyire harcos. Bár ő a válogatott legidősebb tagja, a jövőben is számolhatunk vele.

(Az egyéniben és csapatban világbajnoki címet szerzett Balogh Gáborral készült interjút lapunk 20. oldalán olvashatják.)

Éremtábla
Magyarország 3 1 -
Nagy-Britannia 3 - 1
Lengyelország - 2 1
Oroszország - 1 2
Svédország - 1 -
Litvánia - 1 -
Csehország - - 1
Bulgária - - 1

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.07.24.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK