FONTOS


 

Horváth Viktor a világversenyek után a vizsgákra készül
Egy tál eper éjjel

- Millfieldben vasárnap este, a hagyományos verseny eredményhirdetése után azt mondta, hogy a csapataranyéremnek nagyon örül, és tíz perc múlva az egyéni ezüstnek is fog. Azóta eltelt jó néhány tíz perc. Örül már?

- Igen. Amióta hazaérkeztünk, olyan sokan gratuláltak és dicsértek, hogy most már kezdek örülni, kezdem felfogni, mi is történt a világbajnokságon.

- Ha valakire, akkor önre igaz az a mondás, hogy berobbant a világ élmezőnyébe. Idén szerepelt először felnőtt világversenyeken, és nem is akárhogyan. Egy hónap alatt két Európa- és két világbajnoki aranyérmet szerzett csapatban, illetve váltóban, no és vb-ezüstérmes lett egyéniben. Mennyiben volt más a világbajnokság, mint a szófiai Eb?

- Az Európa-bajnokságon nagyon izgultam... De talán ez érthető, hiszen az volt első felnőtt világversenyem. Igaz, hogy Világkupákon már indultam, ezért a mezőny nem volt ismeretelen, de az azért mégis csak más. Más a légkör, és ott rövidebb a program. A Világkupákon "csak" a selejtezőben és a döntőben kell helytállni, míg a kontinensbajnokságon és a vébén ott van a váltó is. Szóval, Szófiában átestem a tűzkeresztségen, és a vébére sokkal nyugodtabban készültem fel. Erőt adott, hogy már "zsebben volt" két aranyérem, és Szófiában meggyőződtem arról, hogy mire képes a csapatunk. Bíztam benne, sőt, biztos is voltam abban, hogy a világbajnokságon is dobogóra állhatunk ebben a két számban. És a dobogóban annak a legfelső foka is benne volt.

- Az egyénire nem is gondolt? Titokban azért csak megfogalmazta a vágyait.

- Arra, hogy ezüstérmes leszek, abszolút nem számítottam. Úgy vágtam neki a versenynek, hogy minden számban a lehető legtöbbet hozzam ki magamból, ezzel segítsem a csapatot. Még nem tartottam magam akkora favoritnak, hogy egyéni éremben gondolkozzak. Meg aztán a jó csapateredmény úgyis feltételezi a jó egyéni szereplést.

- És mi lett volna az a "jó egyéni szereplés"?

- Így utólag, ezüstéremmel a nyakamban már nagyon nehéz erre felelni. De előzetesen beleegyeztem volna abba, ha az első tíz között végzek.

- A 191 körös lövészetével alaposan meglepte a mezőnyt és a szakembereket.

- Bevallom, magamat is. Ennyire jó eredményre azért nem számítottam. A váltó és a selejtező után bíztam benne, hogy jól fogok lőni, kiismertem a lőteret, a fényviszonyokat, de hogy 191 kör sikerül! Versenyen lőttem már ennyit, sőt eggyel többet is, de hogy világbajnoki döntőben képes legyek ilyen teljesítményre!

- A lövészetet megnyerte, az utána következő vívásban pedig Balogh Gábor volt a legjobb, aki két győzelemmel szárnyalta túl az ön teljesítményét. Pedig kezdetben a páston is úgy sokkolta a többieket, mint a lőtéren: tizenkét győzelem mellett mindössze egy veresége volt. Végül húsz győzelemmel és tizenegy vereséggel zárt. A fáradtságot jelzi ez a mérleg?

- Úgy fogalmaznék: az volt a meglepő, hogy ilyen eredménnyel kezdtem, hogy így elhúztam a többiek elől. Az elején nagyon határozott voltam, de következett néhány olyan versenyző, akikkel nem szeretek vívni, és jött egy-két vereség is. És az is igaz, hogy a végére kicsit elfáradtam, a váltó és a selejtező azért fogyasztotta az erőmet.

- Figyelte Baloghot menet közben?

- Kifejezetten nem figyeltem őt, inkább a mezőny teljesítménye érdekelt. Örültem, amikor a többiektől hallottam, hogy Gabi jól áll a vívásban. Én Fülep Sanyival vívtam párban, sajnos, neki nem nagyon ment, úgyhogy a csapat miatt fontos volt a két jó vívás, hogy két magyar is az élbolyban van.

- Az úszásban és a lovaglásban csaknem egyformán teljesített Balogh-gal, majd a záró futásnak négy másodperccel Balogh után vágott neki. Mennyi esélyt adott magának, hogy legyőzi őt?

- Bíztam benne, meg tudom előzni, mert a négy másdoperc nem nagy előny. Ráadásul idén többször is megvertem Gabit futásban. Most nem sikerült, pedig nem futottam rossz időt. Ő nagyon taktikusan futott az elején, nem tudtam felzárkózni mögé. Éreztem, hiába is hajráznék, nem tudnám megelőzni. Sajnos, ekkor már kijött rajtam a fáradtság, hiszen én három versenyt csináltam végig.

- Az ünnepnapok után térjünk vissza a mindennapokba. Hogyan teltek az első magyarországi órák?

- A szövetség és a fehérvári társak a repülőtéren, csakúgy, mint az Európa-bajnokság után, csodálatos fogadást rendeztek a tiszteletünkre. Aztán még hazafelé az autóbuszban is folytatódtak a szónoklatok. Hétfőn éjjjel tizenegy felé, amikor hazaérkeztem, szüleim egy hatalmas tál eperrel vártak, amit imádok. Egyébként pedig alig voltam itthon, éjjel kerültem ágyba, aztán kora reggel Budapestre utaztam, két tévébe is hivatalosak voltunk. Igazi pihenésem egyelőre nem is lesz. Jövő héten nézőként ott leszek a budapesti junior-világbajnokságon, aztán lassan készülni kell az augusztusi Világkupa-döntőre. Utána valóban leállok majd az edzésekkel, mert tanulnom kell. Az Európa- és világbajnokság miatt augusztus végére halasztottam a vizsgáimat a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán, ahol másodéves vagyok. Szóval, a tanulásé lesz a főszerep. De nem bánom, hogy így alakult, hogy a vizsgák miatt nem lesz nyaralásom. Az érmek mindenért kárpótolnak.


HORVÁTH VIKTOR

Született: 1978. február 26.

Egyesülete: Alba Volán

Edzői: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, ifj. Deák Ferenc, Varga Domokos, Mészöly Gábor

Legjobb eredményei: csapat világbajnok (2001), váltó világbajnok (2001), egyéni vb-2. (2001), csapat Európa-bajnok (2001), váltó Európa-bajnok (2001), országos bajnok (2001), 2x junior váltóvilágbajnok (1997, 1999), junior csapat vb-2. (1999), junior csapat Európa-bajnok (1997), junior váltó Európa-bajnok (1999), junior váltó Eb-2. (1997), junior csapat Eb-3. (1999), junior váltó Eb-3. (1998), junior egyéni Eb-3. (1999)

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.07.25.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK