FONTOS


 

Nagy mezőny várható Budapesten
Harmadszorra közös vébé

Több mint három évtizede, 1965-ben rendeztek először öttusában világbajnokságot a junior korosztály (21 éves korig) számára. Akkor még csak az erősebb nem képviselői vetélkedtek egyéniben és csapatban. Az 1965-ös lipcsei viadal nagy magyar sikerrel zárult: egyéniben Bodnár János győzött, bronzérmes lett a jelenlegi szövetségi vezetőedző, a felnőtt férfiak sikerkapitánya, Pálvölgyi Miklós - és természetesen nyert a Bodnár, Pálvölgyi, Bakó Pál összetételű csapat is.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a fiúkhoz 1989-ben csatlakoztak a lányok is - és mindkét nem programja 1990-ben a váltóval bővült.

A lipcsei premier után Magyarország kétszer volt házigazdája férfi (1969-ben Budapesten és 1990-ben Székesfehérvárott) és kétszer női (1990 és 1991, Győr) világbajnokságnak - ám "koedukált" vb-t még nem rendeztünk. A jövő héten erre is sor kerül.

A Magyar Öttusa-szakszövetség vezetői szerdán a Hunguest Hotel Platánusba, a vb egyik bázisára invitálták a sajtó képviselőit, és adtak tájékoztatást a hétfőn kezdődő 36. férfi és 13. női junior-világbajnokságról.

Császári Attila elnök a két évvel ezelőtti, margitszigeti felnőtt világbajnokságról szólt. Mint mondta, a sportág történetében azért (is) volt mérföldkő az a verseny, mert akkor sikerült megvalósítani azt, hogy az öt szám helyszíne közel legyen egymáshoz. Azóta minden rendező erre törekszik, így volt ez a múlt heti, millfieldi felnőtt vb-n is, és így lesz a jövő héten Budapesten is. A döntők futása és a lovaglás kivételével - ezeknek a Kincsem-park ad otthont - minden számot az FTC népligeti sporttelepén bonyolítanak le.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a juniorok világbajnoksága nem vonz majd olyan tömegeket, mint a margitszigeti vagy az 1989-es vébé, de mindent megteszünk azért, hogy a fiatalok is ugyanolyan színvonalas verseny után, szép emlékekkel távozzanak Budapestről" - jelentette ki Pécsi Gábor technikai igazgató. Kiemelte, hogy népes mezőny várható, eddig 30 ország 80 fiú és 56 leány versenyzőjének nevezése érkezett meg. Az eseményre a belépés minden helyszínen díjtalan.

Pálvölgyi Miklós a honi esélyekről kapcsán felidézte a három hete rendezett junior Európa-bajnokságot, ahol versenyzőink két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek. Színeinket a tervek szerint ugyanazok a versenyzők képviselik, akik a kontinensbajnokságon, vagyis Simóka Nóra, Szathmáry Adrienn, Máthé Vivien, Sasvári Éva és Pál Rita, illetve Kertész Ádám, Gyalog Zoltán, Halasi Zoltán és Horváth András, ám a fiúknál elképzelhető, hogy a váltóban Lipták Róbert is szerepet kap.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.07.26.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK