FONTOS


 

36. férfi és 13. női junior-világbajnokság, Budapest
Minden magyar döntőbe jutott

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a juniorok világbajnoksága nem vonz majd olyan tömegeket, mint a két évvel ezelőtti margitszigeti, vagy pedig az 1989-es felnőtt vébé, de mindent megteszünk azért, hogy a fiatalok is ugyanolyan színvonalas verseny után, szép emlékekkel távozzanak Budapestről" - hangzott el a Magyar Öttusa-szakszövetség elmúlt heti sajtótájékoztatóján.

Nos, a szervezők állják a szavukat. Ez már kedden, a vb nyitónapján kiderült - és hol van még a vasárnapi befejezés?

Szóval, az FTC népligeti telepe kitűnő színhelye az öttusának is, bár eddig ilyen rangos viadalnak nem adott otthont. A kézilabdacsarnokban, ahol Kökény Beáék a világ legjobbjai ellen játszottak BL-meccseket, most a vívás zajlik. A régi csarnokban a lövészetet rendezik, a vizes- tusára adott az uszoda, a futópályát pedig már a májusi bajnokságon felavatták a versenyzők. Vagyis minden néhány perces gyaloglással elérhető. Apropó, májusi bajnokság! A két győztes, Vörös Zsuzsanna és az újdonsült vb-ezüstérmes Horváth Viktor is kijött a versenyre és szurkol a következő korosztály képviselőinek.

A közönség tájékoztatása kifogástalan, a Cardsys Számítástechnikai Kft. jóvoltából kivetítőkön lehet követni az adott szám alakulását és az összetett állását. Ismét bebizonyosodott, hogy az öttusát is lehet érthetően, élvezhetően "tálalni", csak akarni kell. Most pedig mindenki akar, egyet akar: sikeres világbajnokságot, és ehhez a maga módján járul hozzá. A különböző egyesületek apróságai alkotják a "kisegítő személyzetet", ők pedig a vb-emblémás sárga egyentrikójukban futnak az eredményekkel, felvezetik a versenyzőket, élvezik, hogy szerepet kaptak.

Szerepet kaptak kedden, a női selejtező napján a magyar versenyzők is, és jobbára főszerepet. Az A-csoportban szereplő Sasvári Éva 178 körrel harmadik lett a lövészetben, az egyéni induló Pál Rita remek, 1056 pontos vívással lett a legjobb a páston. A másik csoportban Simóka Nóra és Szathmáry Adrienn holtversenyben (1028) nyerte a vívást, aztán Simóka második volt a lövészetben (177). Pedig igen erős mezőny gyűlt össze Budapesten, a résztvevők közül többen az egy hete véget ért felnőtt világbajnokságon is rajthoz álltak, így Simóka és Szathmáry mellett az orosz Grecsisnyikova és Velicsko, vagy a Millfieldben az úszást nyerő egyiptomi Fakhry. A mindent eldöntő futás előtt nem is kellett izgulnunk, mind a négy magyar lány továbbjutása biztos volt. A csütörtöki 32-es döntőben tehát az egyéni és a csapatérmekért is harcba indulhatnak versenyzőink.

Junior-világbajnokság, Budapest.

Női selejtező (23 ország/50 induló). A csoportok élmezőnye. A-csoport: 1. Pál Rita (magyar) 3804 pont, 2. Gorlik (orosz) 3792, 3. Mazurkevics (fehérorosz) 3788, 4. Chilen (amerikai) 3760, 5. Eun-Mi Shin (dél-koreai) 3760, 6. Sasvári Éva (magyar) 3756. B-csoport: 1. Simóka Nóra (magyar) 3864, 2. Dominguez (mexikói) 3836, 3. Sztucskova (orosz) 3824, 4. Lacheze (francia) 3812, 5. Huang Xu Lian (kínai) 3804. 6. Szathmáry Adrienn (magyar) 3804

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.08.01.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK