FONTOS


 

36. férfi és 13. női junior-világbajnokság, Budapest
Harcban az egyéni és a csapatérmekért

A hőség szerda délelőtt az FTC népligeti sporttelepén - de bizonyára máshol is az országban - szinte elviselhetetlen volt. Még akkor is, ha csak átsétált az ember a junior vb egyik színhelyéről a másikra, az uszodából a vívásnak otthont adó kézilabdacsarnokba, vagy az ideiglenes lőtérre, a régi kézilabdacsarnokba. Mit érezhettek a versenyzők, jelen esetben a férfi selejtező résztvevői, akiknek vívniuk, lőniük és futniuk kellett ebben a kánikulában? A negyedik tusát, az úszást azért nem említem, mert azt most a kellemes feladatok közé lehetett sorolni.

A termekben gyorsan fogyott a levegő és a szomjat oltó víz is. A meleg rányomta a bélyegét az eredményekre, különösen a lövészetben.

- Az egész mezőny öt-hat körrel gyengébben lőtt, mint általában. Máskor a résztvevők fele száznyolcvan kör fölött szokott lőni, most csupán egyetlen 180 fölötti eredmény született - állapította meg Deák Ferenc utánpótlás-igazgató.

Szóval, az orosz Bobrisev 182-ig jutott - és ezzel természetesen meg is nyerte a C-csoport nyitó számát -, viszont a másik végletet, a 150 körüli határt többen is "képviselték". Sajnos, köztük volt a magyar válogatott egyéni indulója, Gyalog Zoltán is, aki az A-csoportban megnyerte a vívást, jól úszott, két szám után vezetett, ám 149-es lövészetével a 12. helyre esett vissza. Ez pedig a háromcsoportos selejtezőnél kiesést jelent, ugyanis minden csoport első tíz helyezettje, valamint a két legjobb tizenegyedik kerül be a 32-es döntőbe. Vagyis a KSI fiataljának nagyot kellett futnia, hogy továbbjusson.

A C-csoportban szereplő Kertész Ádám és Horváth András három szám után a 10., illetve 14. helyen állt. Bősz számolgatásba kezdtek: kit tudnak a futásban megelőzni, no és a mögöttük indulók közül ki lehet veszélyes rájuk. Mivel mindketten jó futók, az ő továbbjutásuk kevésbé forgott veszélyben.

- Ezerötszáz után utolérjük az élbolyt, felfutsz mellém, és együtt futunk tovább - adta meg a receptet az újdonsült Eb-ezüstérmes Kertész székesfehérvári csoporttársának.

A B-csoportba osztott Halasi Zoltán volt az egyedüli, akiért nem kellett izgulnunk. Az UTE fiatalja a második helyen vágott neki a 3000 méternek, hamar beérte a szlovák Kolozsit, majd a célegyenesben összekapaszkodtak, kéz a kézben haladtak át a célvonalon. Gyalog Zoltán a futásban tizedik lett ugyan, de összetettben nem tudott előrelépni, így ő nem lehet ott a pénteki folytatásban. Fináléba jutott viszont remek futással az utolsó csoportban rajtoló Horváth és Kertész, így teljes csapattal indulhatunk harcba a hagyományos verseny egyéni és csapatérmeiért.

Junior világbajnokság, Budapest

Férfi selejtező (26 ország/ 68 induló). A csoportok élmezőnye. A-csoport: 1. Kuksin (ukrán) 4104 pont, 2. D' Enfert (francia) 4104, 3. Savikov (orosz) 4104, ... 13. Gyalog Zoltán (magyar) 3944 - kiesett. B-csoport: 1. Kolozsi (szlovák) 4100, 2. Halasi Zoltán (magyar) 4100, 3. Bosquet (francia) 4080. C-csoport: 1. Mc Lean (brit) 4132, 2. Kozin (ukrán) 4128, 3. Lützenberger (német) 4128, ... 8. Kertész Ádám (magyar) 4112, 9. Horváth András (magyar) 4096.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.08.02.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK